HRSK

Kazalište / Novosti

ODRŽANA RADIONICA SCENSKI GOVOR I POKRET

Dramska radionica SCENSKI GOVOR I POKRET uspješno je održana 4. i 5. lipnja 2022. u Visokom. Pod vodstvom glumca Roberta Kurbaše polaznici su usavršavali svoje vještine scenskog iskaza. Radionica je realizirana u suorganizaciji sa Zajednicom KUU Varaždinske županije, KUD-om "Braća Radić" Visoko i Dramskom družinom Ozana.

Scenski govor i scenski pokret dva su najznačajnija segmenta scenske umjetnosti, stoga je ova radionica bila namijenjena svima koji žele pobliže upoznati njihove osnove te unaprijediti svoje vještine scenskog iskaza.

Stečene vještine javnog scenskog nastupa kroz ovu radionicu mogu se iskoristiti u  najrazličitije svrhe scenske komunikacije i javnog govora, ali ponajviše u radu na ulozi u nekom kazališnom komadu.
Kroz rad na zadanom proznom ili poetskom tekstu radilo se na usavršavanju vještina javnog govora i pokreta polaznika koji su se na taj način suočili s teškoćama koje javni nastup podrazumijeva. Loša postura tijela, nedovoljna artikulacija, lijenost govornog aparata, trema, (ne)pravilno disanje, pogrešan pristup sadržaju... - sve su to problemi na koje nailazimo u javnom nastupu. Radionicom „Scenski govor i pokret“ nastojalo se uz pomoć voditelja detektirati i osvijestiti navedeni problemi, a samim time započeti i proces njihovog rješavanja. 
Radionica je vođena interaktivno te uz individualan pristup voditelja.

PROGRAM

SUBOTA, 4. lipnja 2022. 
10:30 – 15:30 h

- upoznavanje voditelja i polaznika
- uvodno predavanje
- položaj tijela, artikulacija, razgibavanje govornog aparata, disanje
- rad na tekstu (scenski govor)
- pitanja i odgovori

NEDJELJA, 5. lipnja 2022.
10:30 – 14:30 h

- vježbe opuštanja
- rad na osvješćivanju i uporabi tijela u izražajne svrhe – scenski pokret
- završni ogledni scenski nastup (scenski govor i pokret u cjelini)
- evaluacija radionice i završno slovo
- dodjela potvrda o sudjelovanju na radionici

O VODITELJU

Robert Kurbaša rođen je 13. listopada 1977. godine u Splitu.

Nakon završene jezične gimnazije i govorničke škole Hrvatskog filološkog društva upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer gluma, koju završava 2000. godine. Kao najmlađi glumac ansambla HNK Split djeluje od 2000. do 2008. godine te ostvaruje niz zapaženih uloga. Danas je kao slobodni umjetnik član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Neke od kazališnih uloga: Edip (Seneka), Liliom (F. Molnar), Puba - Gospoda Glembajevi (M. Krleža), Krište - Kate Kapuralica (V. Stulli), Glumac - Pukovnik Ptica (H. Bojčev), Gero - Prazni grad (D. Dukovski), Otac Flynn - Sumnja (P. Shanelly), Ferdinand - Oluja, Duncan - Machbeth (W. Shakespeare), Marko - Lutka (M. Gavran) i dr. Učestalo se pojavljuje na televiziji i filmu. Od glavnih uloga izdvaja: Tomislav Vojković – Urota (AVA produkcija), David - Ne daj se Nina (Freemental/RTL produkcija), Andrija - Dolina sunca (Ring multimedia/HRT), Nikola - Zlatni dvori (Nova TV)... Autor je više različitih nosača zvuka poezije, knjige Pobratimstvo lica u svemiru u izdanju Školske knjige, kao i monodrame Ispit savjesti nastale prema prozi Tina Ujevića koja je do sada u Hrvatskoj i inozemstvu odigrana preko stotinu puta. Nakon autorske predstave Tko je ubio Zvonka Bušića? I predstave More o hrvatskom pjesniku Josipu Pupačiću, radi na predstavi Pizza s Krešom o aktualnoj transhumanizaciji društva.

Zajednička fotografija sudionika i voditelja

PRIJAVNICA_SCENSKI GOVOR I POKRET

VRH