HRSK

Kazalište / Novosti

ODRŽANA RADIONICA KAZALIŠNE IMPROVIZACIJE

Prva HSK dramska radionica u 2023. godini bila je posvećena je improvizaciji. Radionica kazališne improvizacije uspješno je održana 25. i 26. ožujka 2023. u Karlovcu pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec Hamer, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH i Zajednice KUU Karlovačke županije.

Zašto improvizacije?

Improvizacija je baza svake glumačke igre i kreacije te na brojne načine razvija kreativnost, mentalnu fleksibilnost i sposobnost razmišljanja. 

Improvizacija razvija maštu i sposobnost stvaranja novih ideja. Spontanost i sposobnost prezentiranja bez unaprijed stvorenih ideja vode do lakšeg snalaženja prilikom igranja tekstualnog predloška. 

Radionica kazališne improvizacije upoznala je sudionike s improvizacijskim tehnikama u cilju da upoznaju i istraže vlastite potencijale i izvore koji vode prema kreaciji unutar glumačke igre.

Prvi dan radionice (25. ožujka 2023.) bio je posvećen osnovama improvizacije uz mnoštvo glumačkih vježbi i igara za zagrijavanje tijela, uz naglasak na vježbama koje razvijaju grupnu dinamiku znane kao energeiseri.
Energeiser je grupna vježba brze dinamike koja služi kako bi polaznici razvili sposobnosti kretanja i razmišljanja unutar grupe, a u isto vrijeme razvijali motoričke sposobnosti. Navodi grupu na konstantnu aktivnost i fizičko kretanje, a u isto vrijeme razvijaju glumačke sposobnosti i svijest o ansamblu.

 

 

Nedjeljni program (26. ožujka 2023.) poscećen je tematskoj cjelini Kako pravilno improvizirati.

Cilj rada bio je upoznati i istražiti vlastite potencijale i izvore koji vode prema kreaciji unutar glumačke igre, a kroz.
a) zagrijavanje i glumački trening 
b) tematski odabrane vježbe 
c) rad na vlastitim etidama, scenama, improvizacijama

Radionica je tako u Karlovcu okupila 20 polaznika, članova amaterskih kazališnih skupina i kulturno-umjetničkih udruga. Uz polaznike s „domaćeg terena“ (Karlovca, Generalskog Stola), u Karlovac su pristigli i polaznici iz Zagreba, Jastrebarskog, Ogulina, Kaštela, Krapine, Huma na Sutli, Pribislavca te jedan predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. 

Radionicu je posjetila te upoznala i pozdravila sve prisutne županica Karlovačke županije gđa Martina Furdek Hajdin, što je bila velika čast za organizatore i sve sudionike radionice.

O VODITELJICI

Iva Srnec Hamer, osnivačica i umjetnička ravnateljica Empiria teatra, autorica, producentica, redateljica i dramska pedagoginja. Diplomirala je 2013. na MA studiju kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu autorskom predstavom Ulice u jesenje jutro pod mentorstvom prof. Branka Brezovca u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i ADU te pismenim radom Poezija i kazalište. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Od 2010. sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Točka na i, a od svibnja 2021. vodi Empiria teatar. 

Ostvarila je mnoge suradnje s nezavisnim kazalištima poput Teatra Exit (Igor Hamer: Samo jučerašnja vijest), Hit teatra (Metoda za BrakJulijin balkon), Točke na i (Duet za jednog, M. Krleža: Galicija), Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić (Ružno pače, Crvenkapica, Šuma Striborova), Teatra Mjesec (Vidimo se sutra), produkcijskom kućom Eurokaz (Pjesma Cvrčka, A. G. Matoš: Umorne priče) i Teatra Mašina igre (Beatrica Kurbel: Park). Ostvarila je dvije suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom i Hrvatskom glazbenom mladeži: simfonijski koncert R. Korsakov: Šeherezada te simfonijski koncert Wagner i Verdi online. Od institucionalnih projekata i suradnja najznačajnije su suradnje s GK Žar ptica (Mala sirena), Dječjim kazalištem Dubrava (Kraljevna na zrnu graška, Robin Hood), Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (Hocus pocus priča iz Freakwoodske šume). Radila je kao inspicijentica na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini, kao dramski pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, Gradskom kazalištu Trešnja, Gradskom kazalištu Jastrebarsko te umjetničkoj organizaciji Točka na i. Trenutno radi kao dramska pedagoginja i koordinatorica učilišta u Gradskom kazalištu Trešnja. 

Prijavnica_Radionica kazališne improvizacije

Poziv na Radionicu kazališne improvizacije

VRH