HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Održana RADIONICA IZRADE SKULPTURE

Edukativno-kreativni vikend proveli smo u Karlovcu 15. i 16. travnja 2023. na Likovno-kiparskoj radionici: IZRADA SKULPTURE pod vodstvom izvrsne akademske kiparice Vesne Osojnički. Neki polaznici prvi su se puta okušali u izradi skulpture u glini i iznenadili sami sebe. Radionica je rezultirala vrlo uspješnim portretima i apstraktnim figurama. Realizirana je uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te u suorganizaciji sa Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Karlovačke županije i Udrugom likovnih autora Karlovac.
    

Talentirani polaznici razvijali su svoje umjetničke vještine pod vodstvom akademske kiparice Vesne Osojnički koja je nesebično dijelila svoje znanje i savjete pa zadovoljni polaznici iz Karlovca nose nova znanja i lijepe uspomene.

Program radionice obuhvatio je teorijski i praktični dio - radionicu. 

Radionica je otvorena prigodim pozdravima i dobrodošlicom organizatora i domaćina. Ispred HSK-a polaznike je pozdravila stručna suradnica HSK-a Martina Brumen, a u ime suorganizatora dobrodošlicu je svima zaželio g. Damir Škrtić, predsjednik Zajednice KUU Karlovačke županije.

U uvodnom teorijskom dijelu voditeljica je predstavila kiparstvo kroz povijest te govorila o skulpturi, volumenu, prostoru, obrisnim linijama, svjetlu-sjeni, proporcijama, ravnoteži, simetriji i asimetriji kompozicije, tehnikama i materijalima.

U praktičnom dijelu radionice polaznici su prema vlastitom odabiru radili na
A) PORTERTU ili FIGURI (puna forma)
B) APSTRAKTNOJ SKULPTURI (šuplja ili keramička forma)

Subotnji program u najvećem dijelu bio je posvećen procesu rada na portretu ili figuri prema proporcijama u punoj glini. Uz veoma uspješne portrete, rezultat prvoga dana radionice bile su i neke modernije pune forme.

 

 

Drugi dan radionice "Izrada skulpture" u Karlovcu bio je posvećen apstraktnoj figuri i figurama prema odabiru polaznika. Polaznici su upoznali i naučili način krojenja ploha gline te njihova spajanja u apstraktnu formu koja je šuplja iznutra i kao takva je pogodna za pečenje u keramičkim pećima. Također, uz akademsku kiparicu Vesnu Osojnički upoznali su i naučili kombiniranu tehniku izvedbe skulpture od gline i žice.

 

Radionica je završena izložbom i komentiranjem radova, uz dodatne savjete voditeljice te dodjelom potvrda o sudjelovanju i zajedničkom fotografijom zadovoljnih polaznika.

O VODITELJICI
Akademska kiparica Vesna Osojnički rođena u Moravicama kraj Vrbovskog u Gorskom Kotaru. Nakon školovanja u Slavonskom Brodu završila je Akademiju likovnih umjetnosti, smjer skulpture, male plastike i medaljarstvo u klasi profesora Mataušića. U Ljubljani je završila postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Luje Vodopivca. Radi kao profesorica  mentorica na odjelu Likovna umjetnost i dizajn, smjer dizajner keramike, pri Graditeljskoj školi Čakovec. Osnivačica je i voditeljica Oblikovne likovne radionice Plemenitaš u Gorskom Kotaru. Intenzivno se bavi pedagoškim i umjetničkim radom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. 

PRIJAVNICA_IZRADA SKULPTURE

POZIV NA RADIONICU_SKULPTURA

VRH