HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Održana likovna radionica Crtež i crtačke tehnike

HSK likovnu sezonu započeli smo edukativnom likovnom radionicom "CRTEŽ I CRTAČKE TEHNIKE" koja je uspješno održana 2. i 3. travnja 2022. u Križevcima pod vodstvom akademske slikarice Aleksandre Goreta. Tijekom dvodnevnog programa, kroz teorijski i praktični dio, polaznici su usavršavali svoje crtačke vještine koje su često vrlo važne kao početni stadij u nastajanju likovnih djela. Za izvrsno domaćinstvo i suorganizaciju zaslužni su Križevački likovni krug i Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije.

Naši likovni entuzijasti družili su se i učili u Križevcima na likovnoj radionici CRTEŽ I CRTAČKE TEHNIKE. Uvodnim riječima sudionike su pozdravili Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, slikar Zoran Homen, član Stručnog savjeta za likovnost HSK-a, gđa Nada Šešić, predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a radionicu je otvorio g. Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca. 

PROGRAM RADIONICE

Program radionice obuhvatio je torijski i praktični dio - radionicu. U teorijskom dijelu voditeljica je predstavila povijest crteža kroz razvoj ljudskog društva, crtež kao osnovni likovni element i tehnike u crtanju. U praktičnom dijelu radionice polaznici su u crtačkoj tehnici olovka radili prostornu kompoziciju prema promatranju zadanog motiva. Kroz praktičan rad polaznici su učili pristup motivu, geometrijsku analizu motiva, komponiranje u papir, mjerenje proporcije, utvrđivanje linearne perspektive i izradu skice. Nakon postavljanja precizne skice, tijekom drugoga dana radionice sudionici su radili na sjenčanji i postizanju volumena, atmosfere i potpune trodimenzionalnosti. 

 

Radionica u Turističkom informativnom centru Križevci

Uz rad na vlastitim crtežima, sudionici su imali priliku individualnog rada i konzultacija s voditeljicom koja je korisnim savjetima pridonijela usavršavanju njihovih crtačkih vještina.

SUBOTA, 2. travnja 2022.

● POZDRAVNE RIJEČI ORGANIZATORA I DOMAĆINA
● UVODNO PREDAVANJE i TEORIJSKI DIO
- povijest crteža, crtež kao osnovni likovni element, crtačke tehnike

● PRAKTIČNI DIO - RADIONICA: tehnika: OLOVKA
- pristup motivu
- geometrijska analiza
- komponirnje
- mjerenje proporcija
- linearna perspektiva
- izrada skice
- individualni rad voditeljice s polaznicima
- analiza svih skica

NEDJELJA, 3. travnja 2022.
10:30 – 15:30 h
(pauza: 12:30 – 13:00)

- popravci skica temeljem odrađene analize od prethodnoga dana
- sjenčanje popravljenih skica
- kako postići volumen, atmosferu i trodimenzionalnost

Radionica je završena izložbom nastalih radova i kritičkim osvrtima i savjetima te zajedničkom fotografijom gotovo 30 aktivnih sudionika koji su izrazili veliko zadovoljstvo održanom radionicom i pristupom voditeljice koja je nesebično dijelila znanje i savjete za usavršavanje crtačkih vještina.

PRIJAVNICA ZA RADIONICU_CRTEŽ

VRH