HRSK

Kazalište / Novosti

Održana dramska radionica: MIZANSCEN I REKVIZITI

Druga HSK dramska radionica u 2023. godini bila je posvećena je mizanscenu i rekvizitima. Radionica je uspješno održana 11. i 12. studenoga 2023. u Rijeci pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec Hamer, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Rijeke.  Više informacija pronađite u nastavku. 

Cilj radionice „Mizanscen i rekviziti“ bio je pružiti polaznicima uvid u značaj mizanscena, otvoriti njegove prostorne i kreativne mogućnosti te osloboditi tijelo i glumačku igru.

Rad s rekvizitima uključuje posebnu pažnju na predmete, otvara njihove simboličke i ritualne mogućnosti te dovodi glumca u situaciju da može ulogu kreirati u odnosu na određeni predmet, čime će se otvoriti nova iskustva i spoznaje polaznika.

Prvi dan radionice (11. studenoga 2023.) bio je posvećen istraživanju sveobuhvatnih mogućnosti mizanscena. Sudionici su detaljno proučavali organizaciju scenografskih elemenata te analizirali načine na koje promjene u prostoru utječu na ukupnu scenu. Kroz teorijski pristup i praktične vježbe, polaznici su stjecali uvid u kreativno oblikovanje scenskog prostora. Drugi aspekt dana bio je posvećen predmetima u kazalištu, istražujući simboliku i kreativno korištenje predmeta kako bi se dodatno obogatio scenski izraz.

Nedjeljni program radionice (12. studenoga 2023.) obuhvatio je specifične aspekte Mizanscena u odnosu na žanrove. Polaznici su proučavali kako prilagoditi mizanscen prema vrsti predstave, istražujući načine stvaranja zabavnog i dinamičnog prostora u skladu s temom predstave. Poseban naglasak bio je stavljen na organizaciju grupnih scena, s ciljem razumijevanja dinamike između glumaca u takvim postavkama. Jedna od ključnih tema drugog dana bila je i upotreba rekvizita u vezi s mizanscenom. Polaznici su analizirali kako odabir i postavljanje rekvizita može utjecati na percepciju prostora i dodatno obogatiti scenski doživljaj.

Radionica je tako u Rijeci okupila 28 polaznika, članova amaterskih kazališnih skupina i kulturno-umjetničkih udruga koji su pristigli iz  Ogulina, Kaštela, Krapine, Huma na Sutli, Pribislavca, Zaboka, Krapine, Velike Gorice, Krasice, Murtera, Gata, Šolte, Ivanca te jedan predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. 

 

O VODITELJICI

Iva Srnec Hamer, osnivačica i umjetnička ravnateljica Empiria teatra, autorica, producentica, redateljica i dramska pedagoginja. Diplomirala je 2013. na MA studiju kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu autorskom predstavom Ulice u jesenje jutro pod mentorstvom prof. Branka Brezovca u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i ADU te pismenim radom Poezija i kazalište. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Od 2010. sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Točka na i, a od svibnja 2021. vodi Empiria teatar. 

Ostvarila je mnoge suradnje s nezavisnim kazalištima poput Teatra Exit (Igor Hamer: Samo jučerašnja vijest), Hit teatra (Metoda za Brak, Julijin balkon), Točke na i (Duet za jednog, M. Krleža: Galicija), Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić (Ružno pače, Crvenkapica, Šuma Striborova), Teatra Mjesec (Vidimo se sutra), produkcijskom kućom Eurokaz (Pjesma Cvrčka, A. G. Matoš: Umorne priče) i Teatra Mašina igre (Beatrica Kurbel: Park). Ostvarila je dvije suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom i Hrvatskom glazbenom mladeži: simfonijski koncert R. Korsakov: Šeherezada te simfonijski koncert Wagner i Verdi online. Od institucionalnih projekata i suradnja najznačajnije su suradnje s GK Žar ptica (Mala sirena), Dječjim kazalištem Dubrava (Kraljevna na zrnu graška, Robin Hood), Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (Hocus pocus priča iz Freakwoodske šume). Radila je kao inspicijentica na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini, kao dramski pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, Gradskom kazalištu Trešnja, Gradskom kazalištu Jastrebarsko te umjetničkoj organizaciji Točka na i. Vodi različite dramske radionice i članica je festivalskih prosudbenih povjerenstava.
 

PRIJAVNICA_Mizanscen i rekviziti

POZIV na radionicu Mizanscen i rekviziti

VRH