HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan vokalni online seminar s Tamarom Štricki Seg

Online folklorne seminare nastavili smo s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice“ je  online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima i svima onima koji prezentiraju tradiciju Bunjevaca. Ovim programom Hrvatski sabor kulture se uključio u obilježavanje Dana europske baštine i promoviranje višegodišnje suradnje s HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta na projektu Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Voditeljica seminara bila je etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg, a online seminar se putem ZOOM aplikacije održao od 1. do 4. 9. 2020. Seminar je okupio 21 polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije.

Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje su sudionike vodile Tamara Štricki Seg, diplomirana etnomuzikologinja i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a, a obuhvaćao je predavanje voditeljice i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika te konzultacije – pitanja i odgovori. Cilj je bio voditelje folklornih i pjevačkih grupa uputiti u osnovne teorijske postavke iz područja tradicijskog pjevanja i metodičke primjene sadržaja koji iz toga proizlaze.

Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici su dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

 

1.       DAN: 1. 9. 2020.: 18:00 – 20:00

Ø Uvod i predstavljanje (10')

2. Definiranje pojmova: tradicija, tradicijska vokalna glazba, načini izvođenja u vokalnoj glazbenoj tradiciji, metodika učenja pjevanja (40')

3.  Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20')

4. Običaj kraljica i izvođenje kraljičkih pisama (50')

 

2.       DAN: 2. 9. 2020.: 18:00 – 20:00

Ø Uvod (5')

2.  Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20')

3.  Pisme uz ples (45’)

4. Pisme koje se izvode na prelima (45’)

 

3.       DAN: 3. 9. 2020.: 18:00 – 20:00

1. Uvod (5')

2. Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20')

3. Božićne pisme Bunjevaca (45')

4. Svadbene pisme Bunjevaca (50')

 

4.       DAN: 4. 9. 2020.: 18:00 – 20:00

1. Uvod (5')

2. Q&A – pitanja i odgovori (50')

3. Pregled naučenog repertoara (55')

4. Završna riječ i pozdrav (10')

O VODITELJICI

TAMARA ŠTRICKI SEG

maturirala je 2005. u srednjoj Muzičkoj školi Subotica, odsjek Muzički suradnik i Muzički izvođač – flauta. Odsjek za etnomuzikologiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. dr Nicea Fracilea završila je 2012.  i diplomirala na temu Kraljički običaji Bunjevaca iz Subotice i okoline. Od 2010. zaposlena je u Muzičkoj školi Subotica, gdje i danas radi kao nastavnik etnomuzikoloških predmeta i tradicionalnog pjevanja na Odsjeku za tradicionalno pevanje. U toku pedagoškog rada, njeni učenici su nastupili na velikom broju školskih i lokalnih manifestacija, a takođe su nagrađivani na festivalima i natjecanjima kao što su Internet Music Competition, Festival mladih izvođača tradicionalne muzike u MŠ Mokranjac u Beogradu, emisiji za negovanje muzičke tradicije Šljivik (RTS), na festivalu Glas anđela, na saboru Zlatni opanak u Valjevu, na Vokalnom etno festivalu VEF u Negotinu, na natjecanju Srpska tradicionalna pesma u Mladenovcu. U više navrata nastupila je kao solistica u pratnji Narodnog i tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine, Subotičkog tamburaškog orkestra, te na Festivalu Bunjevački pisama i na Festivalima bunjevačkog narodnog stvaralaštva. Član je pjevačkog trija Rođenice od 2009. s kojim izvodi pjesme balkanskog područja različitih stilova. Trio je nastupio u više navrata u Rumuniskoj (Braila: Festival Ljubavna pesma kraj Dunava), Mađarskoj (Budimpešta: Poljski institut, Tiloš radio, Fonó Budai Zeneház) i Srbiji (Novi Sad, Beograd, Grocka, Subotica). Vanjska je suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (od 2012.), predavač na Seminaru bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu (od 2013.), piše za magazin Etnoumlje (od 2014.), predavač је na Etnokampu u Kikindi (2016-2017.). Suradnica je Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca (od 2017.). Bila je voditeljica pjevanja u kulturno-umjetničkim društvima u Subotici; OKUD Mladost (2013), HKC Bunjevačko kolo (2016), i u Tavankutu HKPD Matija Gubec (2017). Godine 2017. bila je predavač tehnike pjevanja u okviru Dramske sekcije u Baletskoj školi Raičević. Godine 2010. sa svojim kolegama osniva organizaciju „Electe“ Subotica, koje se bavi promocijom i organizacijom umjetničkih događaja, a prvenstveno se fokusira na umjetničku glazbu. Kao potpredsjednica organizacije, sudjeluje u realizaciji velikog broja projekata od kojih ističe: Festival umetničke muzike Femus (od 2011.), Koncertna sezona Subotice (od 2012.), International Piano Fest (od 2014.) i Eurostrings festival (od 2018.).  Autorica je mnogih tekstova, recenzija i udžbenika.

VRH