HRSK

Glazba / Zborovi / Novosti

Održan Seminar za zborske dirigente i pjevače

Seminar za zborske dirigente i pjevače održan je 2. i 3. travnja 2022. u Križevcima pod vodstvom Roberta Homena, u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom „Kalnik“ Križevci kao demonstracijskim ansamblom.

Seminar je realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, uz suorganizaciju Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i pokroviteljstvo Grada Križevaca. Dvodnevni edukativni program odvijao se u Dvorani Hrvatskog doma u Križevcima. Na Seminaru je sudjelovalo 6 aktivnih polaznika, zborskih dirigenata iz Splita, Zadra, Daruvara i Križevaca te 16 pjevača HPD „Kalnik“ Križevci.

Voditelji Robert Homen oblikovao je PROGRAM SEMINARA koji se temeljio na uporabi i značaju manualne tehnike prilikom izvođenja glazbenog djela, poznavanju vokalne tehnike i primjeni iste u radu sa amaterskim zborovima te pedagoškim elementima značajnim za rad i unapređenje kvalitete zbora. Sudionici su osim teorijskog znanja, imali i mogućnost samostalnog rada sa demonstracijskim zborom na zadanim djelima uz prethodnu pripremu. Polaznicima su nakon prijave za Seminar poslane partiture zadanih skladbi, kako bi se mogli pripremiti.

Zadane skladbe koje su se obrađivale na seminaru su:

Emil Cossetto: Dorica pleše
P.I. Tchaikovsky: Legenda
Traditional spiritual: I'm gona sing (arr. André van Ryckeghem)

 

TIJEK SEMINARA

Seminar je održan u tri termina, u subotu 2. 3. 2022. od 11-13 sati i 15.30-19 sati, te u nedjelju 3. 4. 2022. od 10-13.30 sati. Uvodno predavanje bilo je bazirano na teorijskom pristupu i individualnom radu s polaznicima na tehnici dirigiranja dok su druga dva termina bila praktična uporaba teorijskog znanja u radu sa zborom. U jutarnjem terminu Seminara, nakon kratkog teorijskog uvoda, polaznici su imali priliku individualno raditi s voditeljem, upoznavajući se sa zadanim skladbama. Tom prilikom voditelj je ukazao na konkretne individualne probleme polaznika u manualnoj tehnici i načinu rješavanja istih pri dirigiranju zborom. Skladbe na programu ciljano su odabrane kao kvalitetan didaktički materijal za rad s polaznicima. Na njima je voditelj pokazao proces pripreme dirigenta za rad sa zborom, od analize djela i osobne pripreme za dirigiranje do konkretnog uvježbavanja zbora i samog dirigiranja. Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim zborom. U drugom terminu zbor puno profitirao jer se radilo na vokalnoj tehnici i unapređenju kvalitete zbora izrađujući detalje na odabranim partiturama. Polaznici su se izmjenjivali u ulozi  voditelja te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju dijelova skladbe u cjelinu. Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara. Seminar je bio besplatan za sve članove Hrvatskog sabora kulture.

BIOGRAFIJA VODITELJA: 
Robert Homen rođen je u Kotoru 07.06.1972. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Sarajevu, smjer - klavir. U tom razdoblju je osvajao nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist.  Diplomirao je Dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade.  Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu. Ispočetka u svojstvu zborovođe a potom i kao stalni operni dirigent. 

Kao simfonijski i operni dirigent radio je sa gotovo svim profesionalnim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj (HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka, HNK Zagreb -  gdje je bio zaposlen kao kućni dirigent 10 godina); Zagrebačka Filharmonija , Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski Puhački Orkestar OSRH, Dubrovački Simfonijski Orkestar, Varaždinski Komorni Orkestar i dr. Stalni je gost dirigent u Narodnom Pozorištu  u Sarajevu. Također, već dugi niz godina surađuje sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom. Posebno se ističe suradnja kao dirigenta sa  Orchestre Philharmonique de Monte -  Carlo u sezoni 2013 – 2014 god. Čest je gost dirigent Zbora Hrvatske Radio Televizije.

Učestalo djeluje kao član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Još od studentskih dana je vrlo aktivan i na području zborskog stvaralaštva. Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma s kojim je osvajao brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima (četiri puta  prvak Hrvatske, Zlatna plaketa i 1. nagrada na Natjecanju G. P. Da Palestrina – Rim, zlato na Svjetskoj smotri zborova u Ukrajini  - Lavov i još mnoga druga). Trenutno vodi  Mješoviti Pjevački Zbor Židovske Općine Zagreb – Lira s kojim je gostovao širom svijeta (Europa, Australija, Israel) kao i Puhački orkestar KUD-a Lovro Ježek u Mariji Bistrici.

Član je vokalnog ansambla Gospodnetić singers od 2014. godine. Ansambl je 2016. godine nastupio na Međunarodnom natjecanju Venezia in Musica gdje je osvojio zlatnu medalju i ukupni je pobjednik natjecanja sa najvećim brojem bodova. Ansambl osvaja zlatnu medalju i 2017. godine na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivala glazbe Zagreb s najvećim brojem bodova od svih sudionika. Isti uspjeh, zlato i najveći broj bodova ponavlja i na državnom Susretu malih vokalnih sastava 2018 godine.

Stalno je zaposlen kao docent na odsjeku za pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Zajednička fotografija sudionika s voditeljem

VRH