HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

ODRŽAN SEMINAR ZA PUHAČE U VODICAMA

Seminar za voditelje i članove puhačkih orkestara održan je 25. i 26. ožujka 2023. u Vodicama pod vodstvom dirigenta Ivana Josipa Skendera i u suradnji s Vodičkom glazbom.

Seminar je realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Dvodnevni edukativni program odvijao se u prostoru Vodičke glazbe u Vodicama. Na Seminaru je sudjelovalo 9 aktivnih i 4 pasivna polaznika iz Vodica, Kaštela, Sv. Lovreča, Labina, Primoštena, Zadra, Omiša, Selca, Visa i Zaprešića te 40 članova Vodičke glazbe.

Voditelj Ivan Josip Skender oblikovao je program seminara koji se temeljio na izučavanju metodike rada s amaterskim puhačkim orkestrima, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja orkestrom. Osim toga, poseban dio seminara bio je posvećen radu s glazbenicima i orkestrom kroz rad na zadanim skladbama. Polaznici seminara sudjelovali su kao aktivni sudionici u programu seminara, dok je voditelj seminara predstavio osnovne dirigentske vježbe, proces vođenja probe i individualne pripreme dirigenta za rad s orkestrom.

Zadane skladbe koje su se obrađivale na seminaru bile su:
Robert Russel Bennett (obrada: James Curnow): Selections From Suite of Old American Dances
Benoit Chantry: The President
Bert Appermont: Gulliver’s Travels
 
Seminar je održan u tri termina, u subotu 25. 3. 2023. od 11 do 14 sati i od 16 do 19 sati, te u nedjelju 26. 3. 2023. od 9 do 14 h. Nakon uvodnog predstavljanja voditelja i upoznavanja s polaznicima, Ivan Josip Skender predstavio je polaznicima osnove dirigiranja i individualnu pripremu voditelja za rad s orkestrom, s posebnim naglaskom na proučavanje dirigentske partiture.  Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim orkestrom na odabranim partiturama prilikom kojeg su se polaznici izmjenjivali u ulozi voditelja, te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju novih skladbi u cjelinu. Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.
 
Seminar za dirigente puhačkih orkestara Hrvatskog sabora kulture jedan je od rijetko dostupnih programa obrazovanja i dodatnog usavršavanja voditelja amaterskih orkestara. Na njima polaznici imaju priliku dobiti osnovno ili prošireno znanje o dirigentskoj tehnici, metodici rada s amaterskim glazbenicima, novoj literaturi te pomoć pri izboru repertoara. Individualan rad profesionalnog dirigenta s voditeljima početnicima iznimno je važno za unaprjeđenje stupnja manualne/dirigentske tehnike polaznika, njihove metodike rada s orkestrom i glazbenog znanja, a time i unaprjeđenje kvalitete rada orkestara iz kojih dolaze. Dodatna vrijednost seminara mogućnost je upoznavanja polaznika s novim repertoarom glazbenih djela te specifičnostima njihove interpretacije, kao i načina ovladavanja istima, susret i izmjena iskustva s drugim dirigentima, te produbljivanje znanja o vlastitim potencijalima i vještinama. Održavanje ovog Seminara polaznici su ocijenili iznimno poticajnim i važnim, osobito nakon izazovnog perioda u kojem je puhačkim orkestrima bio onemogućen rad zbog epidemije.

VRH