HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan online seminar s V. Bagurom

Ciklus online seminara Hrvatski sabor kulture u jesenskom dijelu sezone nastavio je s temom iz područja folklora, točnije plesom SiebenschrittomOnline seminar je održan 1. i 2. 10. 2021. uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i bio je namijenjen folklornim voditeljima, koreografima, plesačima, voditeljima glazbenih sastava i sviračima. 

PROGRAM ONLINE SEMINARA „ZIBENŠRIT ILI ŠETEPAŠI“

 • Realizacija online seminara bila je podijeljena je u 3 dijela, tj. online seminar se odvijao tijekom 2 dana u 3 termina
 • Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodio eminentni hrvatski folklorist i poznavatelj plesne baštine Vidoslav Bagur, voditelj  i moderatorica Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
 • Sudionici online seminar su pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a on je obuhvatio predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, plesnu demonstraciju te konzultacije – pitanja i odgovori.

OPIS ONLINE SEMINARA I RASPORED

Europsku plesnu baštinu u Hrvatskoj, uz drugo, predstavljaju i brojne inačice plesa Siebenschritt.

Iz zapadne i srednje Europe prenesen je u naše krajeve iz germanskog jezičnog područja pod nazivom Siebenschritt, a s juga iz romanskog pod nazivom Sette passi, da bi se udomaćio u kroatiziranim varijantama zibenšrit i šetepaši, te i u velikom broju inačica. Glavni plesni motiv (u prvom dijelu sedam koraka, a u drugom plesanje u mjestu s ili bez okreta) ima bezbroj varijacija. Pleše se uglavnom u parovima, a kod nas i u kolu. Postoje i brojni primjeri plesanja uz pjevanje. Tehnički nije zahtjevan, pa ga vole i odrasli i djeca. Unutar raspoloživog vremena obradit će se neke inozemne i domaće varijante uz video i audio projekcije ili praktično pokazivanje.

 1. DAN: 18:00 - 20:00

Ø Uvod i predstavljanje ('10)

 1. Iz povijesti plesa: Siebenschritt, Sedmokorak - sedam plesnih koraka ('40)
 2. Pauza ('10)
 3. Primjeri iz Europe i svijeta ('40) Njemačka i susjedne zemlje, Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska - analiza
 4. Pauza ('10)
 5. Q&A – pitanja i odgovori ('10)

 

 1. DAN prvi dio: 10:00 - 12:00

Ø Praktična demonstracija europskih inačica plesa Siebenschritt uz glazbene primjere ('50)

 1. Pauza ('10)
 2. Q&A – pitanja i odgovori ('20)
 3. Iz povijesti plesa, nastavak ('40)

 

 1. DAN drugi dio 16:00 – 18:00

Ø Primjeri iz Hrvatske, Jelenje, Kršan, Kupljenovo, Osijek, Veliko Trgovišće, Župa Dubrovačka, Hvar, Metković i drugi ('50) - analiza

 1. Pauza ('10)
 2. Praktična demonstracija hrvatskih inačica plesa Siebenschritt uz glazbene primjere ('50)
 3. Q&A – pitanja i odgovori ('10)

O VODITELJU

Prof. Vidoslav Bagur, plesni pedagog i koreograf,  stručni je suradnik i voditelj značajnijih hrvatskih festivala folklora (Međunarodna smotra folklora Zagreb i Smotra folklora Dalmacije Metković).  Predavač je na Školi hrvatskog folklora ali isto tako svoje znanje širi i izvan granica Hrvatske predavajući na mnogim europskim plesnim školama, seminarima i radionicama. Njegova višegodišnja terenska istraživanja potaknula su nastanak mnogih izvornih folklornih skupina, festivala (Smotra folklora u Polači, Marijanski koncerti u Metkoviću, Susreti lijeričara i zdravičara u Pridvorju) kao i obnovu zaboravljenih običaja (Kumpanija, Pupnat; Bijeli maškari, Putnikovići).

Posebno je istraživao područja: Konavli, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje, dolina Neretve, poluotok Pelješac, svi hrvatski nastanjeni otoci, Zabiokovlje, Imotska, Sinjska i Drniška krajina, područje Poljica, Svilaje, Promine i Dinare, Šibensko i Zadarsko priobalje, Ravni kotari i Bukovica, Zapadna i Južna Hercegovina. Svoja terenska istraživanja provodi i među Hrvatima koji žive izvan granica Hrvatske (Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Kosovo). Glazbeni je urednik i producent više nosača zvuka te autor video zapisa knjige „Vila bana zvala preko Vrana“ - Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću.

VRH