HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan online seminar s T. Habulinom

Ciklus online folklornih seminara završili smo u predblagdanskom ozračju s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“ bio je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima, voditeljima glazbenih sastava i svima onima koji u svom programu izvode spomenutu građu ili to tek žele učiniti. Od 16. do 18. 12. 2020. putem Zoom-a i uz vodstvo Tomislava Habulina, mag. mus. sudionici su bili upoznati se s kajkavskim rukopisnim pjesmaricama te odabranim adventskim i božićni napjevima poput Anđeo Gospodnji, Ptičice lepo pjevaju, O Marijo ti sjajna zornice, Poslan bi arkanđeo svet, Poslušajte svi sada, Vedro je nebo, O detešce moje drago. Na seminaru je sudjelovalo 32 polaznika iz Hrvatske, Austrije i Njemačke

PROGRAM ONLINE SEMINARA „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“

Realizacija online seminara bila je podijeljena je u 3 dijela tijekom 3 dana (16. – 18. 12. 2020.). Online seminar započinjao je svakog dana u 18.30 sati, a završavao u 20.30 sati.
Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodio Tomislav Habulin, mag. mus. i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici su online seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a obuhvatio je predavanja voditelja i prezentaciju, samostalan rad polaznika te konzultacije – pitanja i odgovori.
Cilj je bio voditelje folklornih i pjevačkih grupa uputiti u osnovne teorijske postavke iz područja tradicijskog pjevanja i metodičke primjene sadržaja koji iz toga proizlaze.
Ishod: Voditelji će razumjeti definirane pojmove i moći će ih prepoznati (tradicija, tradicijska vokalna glazba, načini izvođenja u vokalnoj glazbenoj tradiciji, metodika učenja pjevanja). Voditelji će znati koje strategije i načine učenja koristiti kako bi približili „tradicijsku pjesmu“ i kako bi motivirali svoje članove za učenje i izvođenje pjesama „tradicijskog repertoara“. Voditelji će znati osmisliti program rada s grupom na repertoaru adventskih i božićnih napjeva sjeverozapadne Hrvatske.
Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici su dobili potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.
SATNICA:

DAN: 16. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
Ø Uvod i predstavljanje (10')

Definiranje pojmova: tradicija, tradicijska vokalna glazba, načini izvođenja u vokalnoj glazbenoj tradiciji, metodika poučavanja tradicijskog pjevanja i podjela tradicijskog crkvenog pjevanja na kontinentalnu i južnu Hrvatsku (50')
Pauza (10')
Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (30')
Adventski napjevi sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na kajkavske rukopisne pjesmarice (50')

DAN: 17. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
Ø Uvod (10')

Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (30')
Pauza (10') 
Uvodno predavanje o božićnim napjevima i podjela tradicijskog crkvenog pjevanja na kontinentalnu i južnu Hrvatsku (50')
Božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na kajkavske rukopisne pjesmarice (50')
 

DAN: 18. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
Uvod (10')
Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (30')
Pregled naučenog repertoara (60')
Q&A – pitanja i odgovori (40')
Završna riječ i pozdrav (10')

O VODITELJU

TOMISLAV HABULIN

Rođen 1979. godine u Zagrebu, odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent. Diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističnih znanosti smjer etnologija i antropologija. Interes za tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a “Koledo” iz Zagreba, a od 2000. godine ozbiljno pristupa proučavanju i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe. Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire (KUD „Preporod“ – Dugo Selo, FA „Sesvetska Sela“, FIS „Remete“ – Remete, KUD „August Cesarec“ – Brckovljani, FA „Šiljakovina“ – Šiljakovina, KUD „Januševec“ – Prigorje Brdovečko, KUD „Kraluš“, Stupnik). Kao orguljaš i voditelj crkvenih pučkih zborova djelovao je u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari boku (1992. – 1993.) i Uznesenja B. D. Marije u Resniku (1999. – 2011.). Od 2011. obnaša dužnost titularnog orguljaša i zborovođe u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama. Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulturne baštine ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti: ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom O mila majko nebeska u izvođenju FA SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka; Oj Savice, tija vodo ladna, projekt kojim se obuhvaća folklorna tradicija stanovnika porječja Save, zatim Sva lica različitosti, koncert folklornih tradicija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj realiziranih u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Glazbeni je producent nosača zvuka O predobri Bože sakralnih napjeva sela Posavski Bregi kraj Ivanić Grada realiziranog u suradnji sa članicama KUD-a „Ogranak Seljačke sloge Posavski Bregi“ te koncertni program Kajkavski korizmeni kipec u okviru programa Pasionske baštine. Za glazbene projekte Oj Betleme Betleme, O mila majko nebeska i 6o Godina realizirane putem nosača zvuka u suradnji sa FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić nominiran je za diskografsku nagradu PORIN. Član je stručnog vijeća i stručnih povjerenstava za folklor pri Hrvatskom saboru kulture. Redovito sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima iz područja folkloristike. Kao glazbeni pedagog radi u OŠ Sesvetska Sela, a kao doktorand Humanističkih znanosti, etnologije i antropologije pokriva područje etnomuzikologije fokusiran na crkveno pučko pjevanje kontinentalne Hrvatske.

VRH