HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan online seminar s Maricom i Tonćijem Tadinom

U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture organizirao je folklorni online program na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“ koji je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja.

 

Realizacija online seminara bila je podijeljena u 3 dijela tj. online seminar se odvijao tijekom 2 dana (24. – 25.4. 2021.). Online seminar je započeo u subotu, 24. 4. 2021. u 10.00 sati, a nastavak je uslijedio istog dana  u 16.00 sati. Slijedeći dan, 25.04. 2021. započelo se ponovo u 10.00 sati.
Online folklorni seminar se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela kroz koje je sudionike vodila Marica Tadin, prof. savjetnik uz praktične savjete, dopune i demonstraciju ing. Tonća Tadina, te  moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. 
Sudionici su online seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a obuhvatio je predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika –zadatak, analizu riješenih zadataka te konzultacije – pitanja i odgovori. 

Cilj je bio uputiti sudionike seminara u osnovne teorijske postavke iz područja tradicijske kulture Dalmacije i metodičke primjene sadržaja koji iz toga proizlaze.
Sudionici su upoznali plesnu kulturu Dalmacije u razdoblju s prijelaza 19. u 20. stoljeće pa sve do početka 2. svjetskog rata. Temeljem prikazane građe polaznici su naučili razlikovati, opisati, usporediti i otplesati više plesova navedenog područja. Uz ponuđenu glazbenu pratnju i objašnjenja, mogu savladati plesne korake. Uz opise i slike, mogu razlikovati nošnje pojedinog mjesta kojem određeni ples pripada. 
Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici dobili su potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

SATNICA

1.    DAN: 24. 4. 2021.: 10:00 – 12:00
 Uvod i predstavljanje ('10)
2. Definiranje pojmova: gradski plesovi, glavne značajke i stilska obilježja, ritmički obrasci plesa;  šerate, kavalkine i ostale plesne zabave ('30)
3.Plesovi uz pjesmu : Rvatsko kolo – Kaštela, Blijedi mjesec – Podgorsko kolo  (´20) 
4.Pauza (´5)
5. Plesovi u paru:  Šotić ( Kaštelanski, Trogirski) Monferina ( Kaštelanska, Splitska), Galop polka  (´45) 
6. Pitanja i odgovori ('10)

1.    DAN: 24. 4. 2021.: 16:00 – 18:00
 Uvod ('5)
2.  Tradicijska odjeća priobalja (´20 )
3.  Plesovi otoka Brača: Četiri paša, Ciciljona, Vilota, Stori bal, ( ´45 )
4.  Pauza (˙10)
5.  Plesovi: Splitska četvorka, Šaltin polka (´30)   
6.  Pitanja i odgovori ('10)

2.    DAN: 25. 4. 2021.: 10:00 – 12:00
 Uvod ('5)
2. Instrumenti i glazbena pratnja  ('25)
3. Ples : Trogirska kvadrilja (´40)
4. Pauza (´10)
5. Ples: Dubrovačke kontradance: Viktoria i Raguzea (´30)
6. Pitanja i odgovori ( ´5)
7.Završna riječ i pozdrav ('5)

MARICA TADIN rođena je 1964. u Splitu. Po profesiji je profesorica Glazbene kulture/umjetnosti, a zaposlena je u OŠ Majstora Radovana u Trogiru te SŠ „Braća Radić“ u Kaštelima. Tijekom rada  napredovala je u zvanje učitelj savjetnik. Tijekom školovanja u glazbenoj školi „Josip Hatze“ u Splitu, sudjeluje u radu zbora i pjeva aktivno u ženskoj klapi pod ravnanjem etnomuzikologa Nikole Buble. Amaterski folklorom bavi se od 1980. kao članica folklorne grupe KUD-a „Kaštela“ čiji voditelj je u to vrijeme TONĆI TADIN (rođ. 1956.). Tijekom godina zajedno sudjeluju kao plesači u KUD-u „Kvadrilja“ te KUD-u „Salona“ gdje je gospodin Branko Šegović bio voditelj i koreograf. Od 1995. redovno pohađaju Hrvatsku školu folklora, a na seminarima Jadranske plesne zone postaju i njegovi asistenti i demonstratori. Od 2000. na nagovor mještana osnivaju KUD „Ante Zaninović“ u kojem Marica vodi pjevanje, dječji zbor, pučke pjevače i mandolinski orkestar. Piše glazbene aranžmane i skladbe za dječji zbor. Tonći je umjetnički voditelj i koreograf, vodi plesne probe za sve uzraste (od dječje do veteranske), stvara koreografije. Za trideset petogodišnji voditeljski rad dobio je nagradu Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Predavač je plesova Jadranske plesne zone na Hrvatskoj školi folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Oboje su članovi Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja gdje imaju regulirane statuse, Tonći - umjetničkog voditelja, koreografa, a Marica voditelja. Marica Tadin je objavljivala u časopisu „Foka“ i predavala na stručnim skupovima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Svojim člancima sudjeluje u zbornicima zavičajnog društva „Bijaći“, piše stručne članke za nakladničke kuće i sudjeluje u izradi udžbenika u kojima promovira tradicijsku plesnu baštinu. Autorica je knjige „Kaštelanska narodna četvorka“ u kojoj je nakon istraživanja opisan ples i plesna kultura Kaštela. Osmislila je i vodi projekt ˝Kvadrilja za osmaše˝ te predaje na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje na državnoj i županijskoj razini. U protekloj godini sudjeluje u projektima odobrenim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (Škola za život, i-nastava ) te s učenicima osmišljava digitalnu baštinu za projekt Erasmus + koji je objavljen u digitalnoj aplikaciji Crowddreaming -Europa Square. 
Tonći Tadin je ing. elektrotehnike, umjetnički voditelj i predavač na Školi folklora, predavač i koreograf na Ljetnoj školi baleta u spomen na Anu Roje. Idejni je začetnik i umjetnički voditelj Međunarodnog susreta „Za jubav tance igraše“ koji se 2019. održao po 17. put. Autor je više koreografija koje su na repertoarima KUD-a „Ante Zaninović“ Kaštel Kambelovac, HFD-a „Jadro“ Solin i   KUD-a „Filip Dević“ Split. U svom bogatom radu sudjelovao je na brojnim festivalima folklora u zemlji i inozemstvu.

VRH