HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan online 27. susret folkloraša

Po prvi puta u online okruženju, 6. prosinca 2020., u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji HDS-ZAMP-a i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH održan je 27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. 

Online susret se sastojao od 2 dijela; plesnog programa revijalnog karaktera koji je bio emitiran putem službene internetske stranice HSK-a, Youtube kanala i Facebook stranice HSK-a te okruglog stola stručnog povjerenstva sa sudionicima koji je realiziran putem ZOOM platforme. Online 27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina do sada vidjelo 10 923 gledatelja, dok je na okruglom stolu sudjelovalo ukupno 9 sudionika.

Ovogodišnji program rezultat je selekcije pristiglih video prijava i predstavnika Požeško-slavonske županije koja je uspjela u ovim "novo normalnim" uvjetima organizirati smotru. Selekciju je izvršilo stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, Katarina Bušić, viša kustosica i Tomislav Habulin, mag. mus. Sudionici ovogodišnjeg Susreta su KUD "Lipa" Slavetić, KUD "Šijaci" Biškupci, KUU "Milan Begović" Vrlika, KUD "Prigorje" Križevci i KUD "Ogranak Seljačke sloge" Posavski Bregi. 

Prvotni plan nakon selekcije bio je snimanje folklornih točaka odabranih skupina na terenu međutim zbog pandemije to nije bilo moguće. Pristupilo se montaži prikupljenih video snimaka te izradi emisije koja je bila emitirana putem internetskih platformi i službene web stranice Hrvatskog sabora kulture. Ukupnog trajanja od 50:09 trajno je ostala zabilježena na novo otvorenom TV kanalu HSK-a na mrežnoj stranici (www.hrsk.hr/tv). Po završetku emitiranja plesnog dijela programa, stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Katarina Bušić, viša kustosica i Petar Varga, prof. je putem ZOOM-a održalo okrugli stol  na kojem se razgovaralo o viđenom programu, ali i o trenutnoj situaciji u folklornom amaterizmu, tj. nemogućnosti rada u uvjetima pandemije. Okrugli stol također je zabilježen i moguće ga je uz prethodnu najavu pogledati u Info uredu članica HSK-a, u također novo otvorenoj Videoteci. Svim sudionicima nakon Susreta bit će poslana izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, programski materijali kao i potvrde o sudjelovanju.

Voditelj ovogodišnjeg programa bio je Ljubomir Hlobik, a za ukupni vizualni dizajn odgovorna je Gordana Pavlek. Montažu i snimanje najava realizirao je Studio Bite Art iz Zagreba, a tehničku podršku prilikom prijenosa pružili su suradnici Dražen Zlatarek i Tibor Bun. Pomoć u realizaciji pružio je i Etnografski muzej Zagreb.

Godina 2020. u povijesti Hrvatskog sabora kulture ostat će zabilježena kao iznimno zahtjevna, ali s vrlo uspješnim rezultatima vidljivim kroz ukupno 18 online edukativnih programa te 9 online manifestacija od nacionalnog značaja koji će okupiti ukupno oko 2000 izvođača i brojnu online publiku.

Plakat

Programski letak

VRH