HRSK

Kazalište / Novosti

ODRŽAN 1. FESTIVAL HRV. PUČKE DRAME

Hrvatska pučka drama dobila je svoj festival koji je svoje mjesto i izvrsno domaćinstvo pronašao na samom sjeveru Hrvatske, u prekrasnom Murskom Središću! Prvo izdanje Festivala hrvatske pučke drame uspješno je održano od 2. do 4. rujna 2022. u Centru za kulturu "Rudar" u kojem su izvrsne predstave uspješno odigrale kazališne skupine iz Retkovaca, Gornjeg Jesenja, Bjelovara, Šibenika, Žiškovca, Prološca, Viljeva, Kalinovca, Novog Marofa i Zeline.

Festival nosi naziv „Murski cimeri“, u čast tradicionalnoj folklornoj maski Murskog Središća, jer na kazališnim pozornicama, baš kao i u karnevalu, svi postajemo netko drugi.

Ovaj vrijedan festival, koji će svake godine prezentirati najbolja ostvarenja hrvatske pučke drame, pokrenut je 2022. godine na inicijativu Hrvatskog sabora kulture kao suorganizatora i pokrovitelja, a za domaćinstvo i organizaciju zaslužni su Centar za kulturu „Rudar“, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije i KUD „Mura“. Glavno pokroviteljstvo i potporu potpisuje Grad Mursko Središće.

Pravo sudjelovanja na Festivalu hrvatske pučke drame stječu najuspješnije amaterske kazališne skupine s predstavama koje su prema izboru selektora Festivala hrvatskih kazališnih amatera putem selekcija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture odabrane za sudjelovanje na FHPD-u.

Na prvom izdanju Festivala hrvatske pučke drame od 2. do 4. rujna 2022. nastupili su:

Kazalište „Mika Živković“ Retkovci: "OTROV" (tekst: Joza Ivakić)

Amatersko kulturno-umjetničko društvo „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje: "VIŠE SREĆE DRUGI PUT" (tekst: Štefica Fanjek)

Bjelovarsko kazalište – Lutkarići: "KOLINJE BEZ SVINJE" (tekst: Davorka Bačeković Mitrović)

Kulturna udruga „Šibenske promenade“: "UDANA ČASNA" (tekst: Sineva Jurković)

Dramsko-recitatorska skupina KUD-a „Žiškovec“: "IVEK I MICIKA" (tekst: Stjepan Škvorc)

Dramska udruga Proložac: "VERONIKIN RUBAC" (tekst: fra Ante Marić)

Kazališno-dramska udruga „Drski“ Viljevo: "NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA" (tekst: Danko Ronta)

KU „Tomislav Franjić“ Kalinovac – Vuzlaši: "VUZEL" (tekst: Tomislav Franjić prema tekstu "Čvor" P. Petrovića)

Dramska družina „Videki“ KUD-a Marof: "ŽABICA" (tekst: Tibor Martan)

Zelinsko amatersko kazalište „ZAMKA“: "ŠTEFEK SOLDAT" (tekst: Štefica Fanjek)

PROGRAM FESTIVALA, prigodne riječi domaćina i organizatora te sve o predstavama možete pronaći u PROGRAMSKOJ KNJIŽICI (ovdje)

Sve predstave pratilo je i Stručno festivalsko povjerenstvo u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, redateljica Iva Srnec Hamer i dramski umjetnik Dubravko Sidor koji su na okruglim stolovima komentirali odigrane predstave te u završnici festivala 4. rujna proglasili festivalske nominacije i nagrade.

NAGRADE 1. FESTIVALA HRVATSKE PUČKE DRAME

U nedjelju, 5. rujna, svečano je zatvoren prvi Festival hrvatske pučke drame "Murski cimeri" i proglašeni su pobjednici. Tročlano povjerenstvo odabralo je pobjednike, a čast uručiti priznanja najboljima pripala je gradonačelniku Murskog Središća, g. Draženu Srpaku.
 
*Nagradu za sporednu mušku ulogu dobio je Ante Knezović iz Dramske udruge Proložac za ulogu Šimuna u predstavi „Veronikin rubac“, dok je kolegica iz istog kazališta, Mila Knezović, nagrađena nagradom za najbolju sporednu žensku ulogu za ulogu Ester.
 
*Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Stjepanu Škvorcu za predstavu „Ivek i Micika“ Dramsko – recitatorske skupine KUD-a Žiškovec.
 
*Nagrada za glavnu žensku ulogu pripala je Luciji Kropek iz Dramske družine „Videki“, KUD-a Marof iz Novog Marofa za ulogu Genoveve u predstavi Žabica.
 
*Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu primio je Mario Dukarić za ulogu Štefa Šušleka u predstavi "Štefek Soldat" Zelinskog amaterskog kazališta ZamKa.
 
*Nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Sabljakoviću iz Kazališta „Mika Živković“ Retkovci za predstavu "Otrov".
 
*Nagrada za njegovanje kulturne baštine dodijeljena je Dramskoj družini „Videki“ KUD-a Marof iz Novog Marofa za predstavu "Žabica".
 
*Nagrada za najbolju predstavu festivala pripala je Zelinskom amaterskom kazalištu ZamKa za predstavu "Štefek soldat" prema tekstu Štefice Fanjek.

 

Domaćini, organizatori i povjerenstvo

 

 

 

Laureati festivala s organizatorima i povjerenstvom

 

 

ŠTEFEK SOLDAT, najbolja uloga i predstava festivala

PROGRAMSKA KNJIŽICA

VRH