HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

Nastup Tamburaškog sastava KUD-a Belica u Sloveniji

Tamburaški sastav KUD-a Belica, odlukom stručnog povjerenstva 25. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, u sastavu Ivan Potočnik, Igor Kudeljnjak i Veljko Valentin Škorvaga, osvojio je Prvu nagradu u kategoriji koncertnih sastava. Time je stekao preporuku Hrvatskog sabora kulture za nastup na 41. Festivalu tamburaša i mandolinista Slovenije koji je održan 22. travnja 2023. u Kulturnom centru Rogaška Slatina u Sloveniji, nakon uzastopnih odgoda od 2020. godine poradi utjecaja pandemije bolesti COVID-19. 

Tamburaški sastav nastupio je u završnici programa ovog Festivala, a izveo je pod umjetničkim vodstvom dirigenta Danijela Požgaja „Der Schauspieldirektor“ Wolfanga Amadeusa Mozarta, obradu Danijela Požgaja „Dej mi Bože oči sokolove“ (narodna iz Međimurja) uz pomoć baritona Karla Čeha te „Vukovarsku golubicu“ Bože Potočnika. Njihov nastup moguće je pregledati putem poveznice https://bit.ly/42UMjH5
41. Festival tamburaša i mandolinista Slovenije organiziran je od strane Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti s kojim Hrvatski sabor kulture održava dugogodišnju reciprocitetnu međunarodnu kulturnu suradnju i to u svim sektorima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Ona obuhvaća izmjenu najuspješnijih kulturno-umjetničkih udruga s nacionalnih manifestacija Slovenije i Hrvatske na način da domaćin-organizator manifestacije osigurava prehranu gostujućem ansamblu, a troškove puta snosi gostujući ansambl uz pomoć svoje krovne nacionalne organizacije za kulturno-umjetnički amaterizam. Tako je bilo i ovoga puta pa je Hrvatski sabor kulture podmirio trošak prijevoza Tamburaškog sastava KUD-a Belica u Rogašku Slatinu uz pomoć financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija RH, a Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti osigurao je večeru članovima Društva.
Prema mišljenju domaćina i ostalih sudionika Festivala Tamburaški sastav KUD-a Belica ostavio je odličan dojam te je oduševio svojim nastupom na što su ponosni svi njegovi članovi.

TS KUD-a Belica

VRH