HRSK

Književnost/Likovnost / Suradnja sa srodnim udrugama

Predstavljena knjiga ČIČAK U KOSI autorice Branke Grakali

Na 8. književnoj tribini Udruge hrvatskih zavičajnih književnika autorica Branka Grakalić predstavila je knjigu "Čičak u kosi". Tribina je održana u petak, 4. travnja 2014. u Hrvatskom saboru kulture s početkom u 18 h. Književnu večer uljepšale su sopranistica Nikolina Pinko i mezzosopranistica Tihana Zrnić koje su uz pratnju na glasoviru izvele kompozicije gđe Branke Grakalić.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE "ČIČAK U KOSI"

autorice Branke Grakalić

4. travnja 2014. u 18 h

 

Dugo očekivana knjiga "Čičak u kosi" autorice Branke Grakalić predstavljena je svečanom promocijom u Hrvatskom saboru kulture.
Književnu večer otvorila je Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u uz čestitke autorici i dobrodošlicu svima prisutnima. O knjizi je govorio urednik g. Marijan Grakalić, a odabrane ulomke iz knjige čitao je istaknuti hrvatski dramski umjetnik Dubravko Sidor koji je odličnom umjetničkom interpretacijom u svima prisutnima probudio povratak u djetinjstvo. Književnu večer uljepšale su dive svjetskoga glasa, sopranistica Nikolina Pinko i mezzosopranistica Vedrana Zrnić, koje su uz glazbenu pratnju izvele kompozicije gđe Branke Grakalić, a u izvedbi pjesme na dva jezika pod nazivom "Molitva" pridružila im se i sama autorica koja je uz talent za književno stvaralaštvo pokazala i svoja glazbena umijeća. Na svečanoj promociji sudjelovao je i poznati operni redatelj Matthias Behrends, dekan Akademije dramskih umjetnosti u Bernu, koji je na glasoviru izveo nekoliko autorskih skladbi gđe Branke Grakalić. Sretna što je knjiga "Čičak u kosi" ugledala svjetlo dana, autorica Branka Grakalić predstavila je svoj život i rad. Večer je završila brojnim čestitkama upućenih gđi Grakalić i svečanim domjenkom.


O autorici

Branka Grakalić rođena je 1948. u obitelji umjetnika, što je odredilo njezin životni put. Otac Milan Grakalić bio je poznati arhitekt i svjetski poznati gitarist. Uz redovnu, Branka Grakalić pohađa i glazbenu školu, a nakon završene gimnazije i srednje muzičke škole započinje studij na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Godine 1971. i 1972. uz pomoć stipendije Grada Zagreba završava Internacionalni klavirski studij u klasi V. Gornostaeve i B. Davidovich na konzervatoriju „Franz List“ u Weimaru, a studij završava 1973. Po završetku studija radi u Zagrebu i Njemačkoj kao glazbeni pedagog, a krajem sedamdesetih seli u Švicarsku gdje djeluje kao profesorica glasovira, dirigentica, skladateljica, slikarica i pjesnikinja te predaje na šest jezika. Za svoj rad i umjetničko stvaralaštvo nagrađena je brojnim nagradama. Godine 1997. vraća se u Hrvatsku, te živi i radi u Zagrebu i Medulinu. Njezina multiumjetnička priroda rano dolazi do izražaja, a kasnije se potvrđuje brojnim koncertima, glazbenim i pjesničkim ostvarenjima, te slikarskim izložbama: preko 60 samostalnih i grupnih izložbi u domovini, Njemačkoj i Švicarskoj. Njezine se slike (ulja, crteži, pasteli, akvareli i akvareli na svili) danas nalaze u zemljama diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Južne Afrike. Na mnogobrojnim koncertima, među ostalim, izvodi i svoja djela. Zbirka pjesama ''Sanjani osmijeh'' tiskana je na hrvatskom 1993., a na njemačkom i engleskom jeziku 1995. godine. Objavljivala je pjesme u časopisu Hrvatske kulturne zajednice Švicarske ''Movis'' u Zürichu. Svoje pjesme i pripovijetke na njemačkom jeziku godinama javno  čita na pjesničkim večerima s „Wiler Poetima“ (Švicarska). Za svoj svestrani umjetnički rad, kako u glazbi (preko 30 zborskih, pjevačkih i klavirskih kompozicija), tako i u slikarstvu (više od 500 djela), poeziji koju piše na hrvatskom, njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku, te na mnogobrojnim nastupima s poznatim glumcima njemačkog i hrvatskog govornog područja, godine 1986. dobiva titulu „Cavaliere Accademico di Citta di Boretto“ (Italija). Za svoje sveukupno umjetničko stvaralaštvo 1989. postaje počasnim članom zbora grada Savonllina u Finskoj. Njezin prvi pijanistički CD izlazi 2009. godine. Istodobno osniva kulturno-kreativnu udrugu ''MedulinArt'' i postaje prva predsjednica te udruge. U razdoblju 2009–2013 dobiva priznanja Hrvatskog sabora kulture za svoje umjetničko i literarno stvaralaštvo, 2011. sudjeluje na natječaju kajkavske poezije u Zelini, a 2011. i 2013. na natječaju čakavske poezije “Verši na šterni” u Poreču. Godine 2012. postaje laureat grada Medulina, koji joj dodjeljuje ''Povelju grada''  za doprinos kulturi u Istri i Hrvatskoj. Godine 2013. postaje članicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) (Basel, Švicarska), 2012. učlanjuje se u Udrugu hrvatskih zavičajnih književnika, a 2014. postaje članicom Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.


VRH