HRSK

Ples / Suvremeni ples / Novosti

Međunarodni dan plesa 2024

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja.

Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Autorica međunarodne poruke je argentinska baletna umjetnica Marianela Núñez, a hrvatske poruke plesna umjetnica, koreografkinja i pedagoginja Ilijana Lončar. Hrvatski sabor kulture u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana plesa posebno zahvaljuje svojoj dugogodišnjoj suradnici Vlasti Kaurić.

Međunarodna poruka

Sjećanje nije dovoljno da oblikuje povijest, a povijest svakog pojedinačnog kazališta, jest i povijest ostalih, o tome kako je umjetnost poput plesa migrirala i razvijala se u različitim zemljopisnim širinama.

Zidovi Kraljevskog baleta čuvaju fotografije koje govore o putovanju, povijest priziva svoje protagoniste, a ples u Argentini blista pri spomenu svakog od tih imena. Često institucije iščeznu u tihoj anonimnosti, bez lica i prezimena, izbjegavajući suočavanje s jekama prošlosti. Organizacije koje promovira ITI-UNESCO, kao što je Argentinsko vijeće za ples, često djeluju kao zid koji sprječava zaborav. 

Predano stojim uz vas u naporima da se spasi i revitalizira povijest velikana, umjetnika i koreografa koji su obogatili svijet plesa, i koji zavrjeđuju da buduće generacije čuju za njih. Imajmo na umu da mi nismo promatrači, nego nasljednici tradicije skovane umjetnošću, dostojanstvom i požrtvovnošću, koji njeguju vlastiti put svojim pozivom i ljubavlju za ljepotom.

Iako budućnost i sadašnjost zaokupljaju našu pažnju, bez čvrstog oslonca u povijesti, bez plodnosti naše zemlje, stablo plesa ne može bujati. Korijeni su tradicija ali ujedno i … hranjive tvari.  

 

Tekst s engleskog prevela: Andreja Kovačić

Hrvatska poruka

Ples je sveprisutan!
Oblikuje nas i iznutra i izvana. Čini nas ranjivima, ali i iznimno snažnima.
Podrazumijeva predanost, strast i upornost. Bez pokreta pa i onog minimalnog, nema komunikacije.
Kada nam se čini da sve stoji i miruje, to je samo privid jer baš tada dolazimo do otkrivenja.
Pleše se i umom i tijelom.
Prepustimo se vjerovanju u dijeljenje misli, osjećaja i dobrih namjera.
Budimo slobodni, hrabri, izrazimo se, poštujmo različitosti, vjerujmo…
Skinimo okove ravnodušnosti, površnosti i prosječnosti, uživajmo u vlastitim resursima umjetničke snage i budimo otvoreni dijeliti ih i prihvaćati.
Budimo ljudi, igrajmo se, maštajmo i zaplešimo.
Ples je sveprisutan!

VRH