HRSK

Književnost/Likovnost / Suradnja sa srodnim udrugama

Književna večer uz stihove Jadranke Klobučar Gros

U petak, 29. studenoga 2013. u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture održana je  6. književna tribina Udruge hrvatskih zavičajnih književnika na kojoj su predstavljene 2 stihozbirke Jadranke Klabučar Gros  "Jesen u kosi" i "Ljubiti je glagol trajni".

Veliku dvoranu Hrvatskog sabora kulture ponovno je ispunilo mnoštvo književnika i gostiju koji su sa znatiželjom pristigli na predstavljanje čak dviju stihozbirki Jadranke Klabučar Gros. Autorica je s radošću predstavila zbirke "Jesen u kosi" i "Ljubiti je glagol trajni" o kojima su govorili i autori predgovora Mirko Kovačević, prof., predsjednik Udruge hrvatskih zavičajnih književnika i mr. sc. Ladislav Prežigalo.
  
 

O autorici

Jadranka Klabučar Gros rođena je u Zagrebu 1955. godine, gdje je završila cjelokupno školovanje i 1978. diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1990. seli sa suprugom i dva sina u Beč, gdje osniva i vodi obiteljsku firmu. Potreba da kontaktira s domovinom i materinjim jezikom, ponovo ju (uz prevođenje) vraća staroj ljubavi - poeziji i pisanju kratkih priča. Sudjeluje na raznim manifestacijama, pa na Recitalu ljubavne poezije Željka Boc u Mariji Bistrici 2005. dobiva drugu nagradu, a 2007. jednu od tri pohvale za pjesmu.
Pjesme su joj objavljene u više zajedničkih zbornika poezije Hrvatskog sabora kulture, Vrazovoj Ljubici, Podravkinoj zbirci najljepših neobjavljenih ljubavnih pjesama, zbornicima Rešetaračkih pjesničkih susreta te u dvije dvojezične antologijske zbirke lirike stranaca u Austriji, 2006. i 2008. Dosad objavila 2 zbirke pjesama Jesen u kosi i Ljubiti je glagol trajni.
U Beču s još nekoliko entuzijasta u jesen 2005. osniva Udruženje za kulturu Riječ-boja-ton, putem kojega promovira književnike, glumce, likovne umjetnike, muzičare, fotografe iz našeg okruženja, kao i stvaraoce iz Austrije. Od osnivanja Umjetničkih igara Austrije (WAG Austria) 2012. godine, kao dijela Međunarodnih umjetničkih igara (WAG International), član je Nacionalnog komiteta WAG Austria, te sudionik na Prvim međunarodnim umjetničkim igrama, koje su održane u Hrvatskoj 2013. godine.

Ljubiti je glagol trajni

Riječi urednika Mirka Kovačevića, prof.

"Stihozbirka Jadranke Klobučar Gros Ljubiti je glagol trajni druga je knjiga lirike, puna zanosa, već znane nam Jadrankine osjećajnosti i taloga uspomena, pretočenih u dojmljive stihove i pjesme. Svojim pjevom ona ponire u dubine zrele ženske duše da bi ushit izronila, suzdržanu čežnju dokučila ili možda nerazgovijetni san odgonetnula. Pjesme su to intimnih krajolika u kojima nije uvijek lako razlučiti san od jave, razgraničiti prošlo od sadašnjeg ili sadašnje od budućeg. Stihovi zbore o nemogućnosti suprostavljanja razlozima ljubavi, o iluziji poistovjećivanja, ponekad o samoći u dvoje, o strahu od gubitka što za vazda naličje je ljubavnoga ushita. O tom najstarijem i najčešćem lirskom motivu, o suptilnim unutrašnjim doživljajima, Jadranka je ispisala rukovet uzbudljivih i tihih ljudskih zanosa, pregnuća i čeznutljivosti i to dojmljivim stilom, razumljivo, svježe i nenametljivo. Ona riječima slika unutrašnje prizore u kojima svaki detalj pridonosi skladu i utisku cijeloga doživljaja, a ljepota stiha, što izvire iz duše joj i uma, zrcali kultiviran izričaj i prepoznatljiv rukopis. Magijom svoga stiha, iskazanom emocijom za koju vrijedi sagorjeti, ona zagovara pravo na ljubavnu buktinju, a ne svijeću sjetnu. Zato svojom lirikom uspijeva dosegnuti koncentraciju ritmiziranih misli i osjećaja, izrečenih u duhu poetskog realizma hrvatske lirike XX. stoljeća, a vlastitim kreativnim zanosom postaje na vrijeme otporna, na tolike mijene što nam ih život neprestano donosi. Jadranka se stvaralaštvom spašava od prolaznosti, stihom traje i kad njezini doživljaji, zanosi i promišljanja utihnu. Stihom otežala i uputila se i nama ususret da bi nas od zaborava odgovorila i pozvala u buduću sretnost i nova trajanja."

VRH