HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Izvještaj s 29. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara

U subotu i nedjelju, 13. i 14. lipnja 2015. u gradu Novom Vinodolskom održan je 29. Susret hrvatskih puhačkih orkestara pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske, a u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, Centra za kulturu grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice, Jadrana d.d. Crikvenica i Turist Booka j.d.o.o. 

 

 

 

PREDSELEKCIJA:

Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba Hrvatskog sabora kulture tijekom 2014. godine, u suradnji sa Stručnim savjetom za puhačku glazbu HSK u sastavu red. prof. Mladen Tarbuk (predsjednik), Miro Saje, prof. i red. prof. Šime Vulelija. 

Prema Pravilima Susreta  pravo sudjelovanja na Susretu stekli su, po preporuci selektora, najuspješniji amaterski puhački orkestri s održanih županijskih ili regionalnih smotri te iznimno samostalnih preslušavanja koji su bili obvezni u tekućoj godini sudjelovati na smotrama (iznimno na samostalnim preslušavanjima). S obzirom da orkestri unutar B i C kategorije koncertnog programa na Susretu prema Pravilima na Susretu nastupaju svake parne godine, dok orkestri unutar A i C kategorije koncertnog programa nastupaju svake neparne godine, ovogodišnji program Susreta činili su najuspješniji predstavnici A i C programske kategorije s održanih županijskih smotri koje su održane po sljedećem rasporedu:  

22.04.2015., 20h, Grad Zagreb, Smotra zagrebačkih amatera

25.04.2015., 17.30h, Virje, 16. županijska smotra puhačkih orkestara Koprivničko-križevačke županije

02.05.2015., Omiš, 6. smotra puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije

03.05.2015., 18 h, Karlovac, 16. smotra puhačkih orkestara Karlovačke županije i samostalna selekcija Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko (Primorsko-goranska županija)

03.05.2015., 16 h, Vrbovec, 29. smotra puhačkih orkestara Zagrebačke županije

09.05.2015., Slavonski Brod, 36. smotra puhačkih orkestara Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

10.05.2015., 11h, Garešnica, 14. smotra puhačkih orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije

10.05.2015., 16h, Varaždin, 11. županijska smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije

10.05.2015., 17 h, Belica, Selekcijski koncert/predsmotra puhačkih orkestara i limenih glazbi međimurske županije (22.smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi međimurske županije održava se 31.05.2015.)

10.05.2015., Tuhelj, 21. smotra puhačkih orkestara Krapinsko-zagorske županije

Na navedenim županijskim Smotrama nastupilo je više od 1800 glazbenika unutar 48 orkestara u selekciji.

Među njima, odabrano je ukupno 16 najuspješnijih orkestara iz A i C kategorije za nastup na nacionalnom 29. Susretu. U selekciji na Smotrama kao stručni selektori sudjelovali su: Robert Homen, Vanja Lisjak, Ivan Borčić, Marko Poklepović, Šime Vulelija i Miro Saje, koji su uz ocjenjivanje odigrali važnu pedagošku ulogu na Smotrama, dajući niz uputa dirigentima i orkestrima za bolju izvedbu skladbi na programu i metodici rada s orkestrom. 

SUDIONICI:

Na 29. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara nastupilo je 700 glazbenika iz 17 orkestara u bogatom koncertnom programu natjecateljskog i revijalnog karaktera, koji je održan u Domu kulture u Novom Vinodolskom te na gradskim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu.

Prvog dana Susreta, 13. lipnja predstavilo se 5 najboljih hrvatskih puhačkih orkestara A kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Belice, Požege, Dubravice, Mrzlog Polja i Varaždina i gosti iz Slovenije - Kulturno društvo Godba Zgornje Savinjske doline dok je u nedjeljnom programu, 14. lipnja nastupilo 11 orkestara unutar C kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Brezničkog Huma, Ogulina, Kašine, Vrbovskog, Slavonskog Broda, Goričana, Daruvarskog Brestovca i Končanice, Đurđevca, Vrbovca, Sinja i Špičkovine. 

Odnosi kategorija govore o brojnosti orkestara C kategorije u Hrvatskoj, dok orkestara B i A kategorije ima mnogo manje, s postepenim povećavanjem njihova broja iz godine u godinu. To je oznaka postepenog razvoja repertoara i kvalitete hrvatskih puhačkih orkestara, kao i stupnju obrazovanja dirigenata koji vode amaterske orkestre, od kojih neki osvajaju i visoke nagrade na europskim i svjetskim natjecanjima puhačkih orkestara. Tomu je rezultat i ukupno viša kvaliteta izvedbe i odabir repertoara orkestara na 29. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara,  među kojima su nastupili:  A kategorija: Limena glazba Belica, Gradska glazba „Trenkovi panduri“, Požega, Limena glazba KUD-a „Sv. Ana Rozga“, Puhački orkestar Mrzlo Polje, Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin i gosti susret - Kulturno društvo Godba Zgornje Savinjske doline, C kategorija: Limena glazba „Sv. Martin“, Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Kašina, Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko, Gradska limena glazba „Željezničar“ Slavonski Brod, Puhački orkestar Goričan, Puhački orkestar Daruvarskog Brestovca i Končanice, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Limena glazba Vrbovec, Gradska glazba Sinj i Puhački orkestar DVD-a Špičkovina.

Članovi Stručnog povjerenstva Susreta u sastavu: red. prof. Mladen Tarbuk (predsjednik), Miro Saje, prof. i red. prof. Šime Vulelija pratili su i vrednovali nastupe svih orkestara, vodeći se elementima izbora, (koncepcije) programa, intonacije, dinamike, interpretacije, ritma i općeg dojma. Nakon održanih nastupa, održali su individualne konzultacije s predstavnicima pojedinih orkestara o pojedinostima i detaljima nastupa s komentarima i savjetima za daljnji rad, te sastavili pisani izvještaj o svim nastupima orkestara. Stručno povjerenstvo donijelo je odluku o najuspješnijim orkestrima Susreta kojima su ekskluzivni sponzori tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe i Lion Style osigurali vrijedne nagrade u obliku vrhunskih instrumenata i glazbene opreme. 

Nagrade 29. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara osvojili su:

A KATEGORIJA 

1. nagrada (Alt saksofon - YAMAHA):Puhački orkestar Mrzlo Polje

2. nagrada (Klarinet - YAMAHA): Limena glazba KUD-a „Sv. Ana“ Rozga

3. nagrada (Notni stalak - LION STYLE): Gradska glazba „Trenkovi Panduri“ Požega

C KATEGORIJA 

1. nagrada (Bas bubanj - YAMAHA): Puhački orkestar DVD-a Špičkovina

2. nagrada (Truba - YAMAHA): Limena glazba Vrbovec

3. nagrada (Notni stalak - LION STYLE): Puhački orkestar Goričan

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora osvojila je Limena glazba Belica za djelo "Cirkus na kraju grada" Tomislava Uhlika. 

Nastup na Razglednici 5 Hrvatskog sabora kulture osvojio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina.

TIJEK PROGRAMA SUSRETA 

Susret se odvijao tijekom dva koncertna dana, počevši zajedničkim muziciranjem svih orkestara u subotu 13. lipnja u 16.00 h na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom. Tom prigodom izvedene su dvije skladbe „Križ na grudima“ Nikice Kalogjere i „Moja domovina“ Rajka Dujmića, Zrinka Tutića (obr. Tomislav Uhlik) pod ravnanjem Ivana Kšeneka, dirigenta Puhačkog orkest a DVD-a Špičkovina koji je na 28. Susretu puhačkih orkestara osvojio drugu nagradu u C kategoriji koncertnog programa.

SVEČANO OTVORENJE, NASTUP ORKESTARA A KATEGORIJE

Službeni dio Susreta započeo je u 16.30 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem u kojem su sudjelovali član Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Milan Ostović i zamjenik gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić koji je službeno otvorio Susret. Nakon toga uslijedili su službeni nastupi orkestara A kategorije koncertnog programa koji su prema Pravilima Susreta morali izvesti program sastavljen od obvezne skladbe (Gustav Holst: 2. Suita u F-duru, op. 28), jedne skladbe hrvatskog autora, te jedne skladbe stranog autora iz popisa skladbi za Susret koje je propisao Stručni savjet. 

GOSTI PROGRAMA 

Na vrhuncu prve večeri Susreta, kao gost programa nastupilo je Kulturno društvo Godba Zgornje Savinjske doline u sklopu suradnje Hrvatskog sabora kulture s Javnim skladbom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, koji također organizira koncerte najuspješnijih hrvatskih orkestara u Sloveniji. Radi se o orkestru koji je pobijedio u A kategoriji na Državnom natjecanju puhačkih orkestara u Sloveniji prošle godine, a na Susretu su nastupili pod ravnanjem njihova dirigenta Tomaža Podlesnika s djelima J. Swearingena, L. Andersona, D. Carnevallija i S. i V. Avsenika.

NASTUP ORKESTARA C KATEGORIJE I DODJELA PRIZNANJA I NAGRADA

Susret se nastavio u nedjelju u 10 sati, nastupima orkestara C kategorije koncertnog programa koja se prema Pravilima Susreta temeljila na slobodno odabranim programima orkestara u trajanju od 10 do 15 minuta s obveznom izvedbom minimalno jedne skladbe hrvatskog skladatelja. Nakon nastupa svih orkestara, u revijalnom dijelu Susreta, nastupio je Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Crne Gore „Tripo Tomaces“, te Puhački orkestar DVD-a Špičkovina.

Nakon održanih nastupa, uslijedila je svečana dodjela priznanja i nagrada svim sudionicima Susreta, koja su dodijelili tajnik Hrvatskog sabora kulture g. Dražen Jelavić i član upravnog odbora HSK g. Zlatko Herček, članovi stručnog povjerenstva Susreta, predstavnik Hrvatskog društva skladatelja g. Marko Poklepović, te predstavnici ekskluzivnih sponzora; tvrtki Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe i Lion Style koji su najuspješnijim orkestrima osigurali vrijedne instrumente. 

REPERTOAR

Na Susretu, koncertni programi orkestara obilovali su hrvatskom glazbom, te su izvedene skladbe Tomislava Uhlika, Krešimira Baranovića, Igora Kuljerića, Miljenka Prohaske, Ivana Božičevića, Marka Poklepovića te obrade poznatih skladbi iz mjuzikala, filmova, opera i dr. za puhački orkestar Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Gorana Bare, Nikice Kalogjere, Danijela Požgaja, Zdenka Runjića. Ostatak programa činila su djela Holsta, Sparka, Nelhybela, Vaughna Williamsa, Swearingena, Reeda, Haana, Huggensa, Sheldona i mnogih drugih, čineći dvodnevni Susret glazbeno raznolikim te atraktivnim za publiku koja je ispunjavala dvoranu Doma kulture u Novom Vinodolskom. Procjena je kako je tijekom dva koncertna dana koncertni program pratilo preko 400 posjetitelja, kojima je ulaz bio slobodan.

OFF PROGRAM SUSRETA - GLAZBA NA TRGOVIMA

Već tradicionalno, za vrijeme održavanja Susreta, orkestri su prenijeli dio festivalske atmosfere na publiku izvan Doma kulture revijalnim nastupima na glavnim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu na promenadnim koncertima u subotu 13. lipnja od 19 h i nedjelju 14. lipnja od 11 h. Tom su prigodom orkestri izveli programe poznatih skladbi i marševa po slobodnom izboru, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu u „Off“ programu Susreta, uključujući veći broj publike izvan klasičnog koncertnog prostora Doma kulture koji je ove godine svakako predstavljao veliki izazov za izvođače zbog manjka klimatizacije i visokih temperatura. 

Programske i promotivne materijale Susreta likovno je oblikovala Tina Bauer. Program Susreta u cijelosti je snimio Hrvatski radio, te popratio unutar ciklusa emisija Amaterska glazba i stvaralaštvo na prvom programu HR-a. Susret je snimao i fotografirao Gordan Sirotić, dok su DVD-ovi poslani svim orkestrima sudionicima. Sve informacije o Susretu objavljene su na web stranicama Hrvatskog sabora kulture: www.hrsk.hr, te službenim stranicama Suorganizatora. 

Plakat 29.SHPO

Programski letak 29. SHPO_1

Programski letak 29. SHPO_2

VRH