HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

IZVJEŠTAJ S 28. SUSRETA HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA

U subotu i nedjelju, 7. i 8. lipnja 2014. u gradu Novom Vinodolskom održan je 28. Susret hrvatskih puhačkih orkestara pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske, a u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, Centra za kulturu grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice, Jadrana d.d. Crikvenica i Turist Booka j.d.o.o. Ekskluzivni sponzori susreta bili su tvrtke: Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Buffet Crampon i Lion Style.

Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba Hrvatskog sabora kulture u suradnji sa stručnim savjetom za puhačke orkestre HSK, Mladenom Tarbukom, Šimom Vulelijom, Tomislavom Fačinijem te Markom Poklepovićem tijekom 2013/2014.

SELEKCIJSKE SMOTRE:

Ovogodišnji program Susreta rezultat je ukupno 10 županijskih smotri i 2 samostalna preslušavanja, na kojima je nastupilo više od 1900 glazbenika unutar 51 orkestra u selekciji što svjedoči o bogatstvu puhačkog amaterizma u Hrvatskoj, ali i ozbiljnosti pripreme jednog ovakvog Susreta. U odabiru 17 najuspješnijih orkestara koji su nastupili na Susretu, sudjelovalo je niz stručnih selektora, profesionalnih dirigenata i akademskih glazbenika kao što su Robert Homen, Vanja Lisjak, Boris Plazibat, Marko Poklepović, Dario Teskera, Šime Vulelija i Hari Zlodre. Oni su uz ocjenjivanje odradili i važnu pedagošku ulogu na Smotrama, dajući niz uputa dirigentima i orkestrima za bolju izvedbu skladbi na programu, ali i sugestije o načinu motiviranja mladih svirača ispod 18 godina, koji čine više od 70% korpusa hrvatskih puhačkih orkestara. 

Raspored održavanja županijskih smotri i prelušavanja za Susret:

9.04.2014., 20h, Grad Zagreb, Smotra zagrebačkih amatera

27.04.2014., 16h, Ludbreg, 10. županijska smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije

27.04.2014., 18 h, Karlovac, 15. smotra puhačkih orkestara Karlovačke županije

27.04.2014., 16 h, Vrbovec, 27. smotra puhačkih orkestara Zagrebačke županije

03.05.2014., Pučišća, 5. smotra puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije

03.05.2014., 11h, Daruvar, 13. smotra puhačkih orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije

04.05.2014., 17 h, Križevci, 15. županijska smotra puhačkih orkestara

04.05.2014., Požega, 35. smotra puhačkih orkestara Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

05.05.2014.,18h, Vrbovsko, samostalna selekcija PO DVD-a Vrbovsko

10.05.2014.,15h, Dekanovec, Selekcijski koncert/predsmotra puhačkih orkestara i limenih glazbi međimurske županije (21.smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi međimurske županije održava se 29.06.2014.)

11.05.2014.,16h, Marija Bistrica, 20. smotra puhačkih orkestara Krapinsko-zagorske županije

11.05.2014.,18h, Šibenik, samostalna selekcija: Puhački orkestar KUD Vrpoljac

Glavni koncertni program Susreta odvio se u Domu kulture u Novom Vinodolskom u subotu 7. lipnja od 16 i 30 sati, te u nedjelju 8. lipnja od 10 i 30 sati. Ulaz na oba koncerta bio je SLOBODAN za sve zainteresirane.

SUDIONICI:

Na 28. Susretu nastupilo je ukupno 17 puhačkih orkestara, od kojih je ukupno 12 orkestara nastupilo u C kategoriji, a 5 orkestara u B kategoriji. Odnosi kategorija govore o brojnosti orkestara C kategorije u Hrvatskoj, koja svakako prevladava. Orkestara B i A kategorije ima mnogo manje, ali se njihov broj svake godine povećava, što govori o postepenom razvoju repertoara te kvalitete hrvatskih puhačkih orkestara, kao i stupnju obrazovanja dirigenata koji vode amaterske orkestre, od kojih neki osvajaju i visoke nagrade na europskim i svjetskim natjecanjima puhačkih orkestara.  

Na Susretu će se ove godine predstaviti najbolji hrvatski puhački orkestri iz B i C kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Sv. Martina, Bjelovara, Petrovine, Vrbovskog, Ogulina, Zagreba, Virovitice, Vrpolja, Klis-Kose, Đurđevca, Goričana, Špičkovine, Zaprešića, Karlovca, Dekanovca, Virja i Mrzlog Polja. Kao gosti, na Susretu će se predstaviti Vaška godba „Vrh nad Laškim“ i Mažoretkinje Majde Marguč iz Slovenije koji će nastupiti pod ravnanjem njihova dirigenta Ivana Medveda, a u suradnji s Javnim skladbom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. 

STRUČNO POVJERENSTVO 28. Susreta činili su: Robert Homen (predsjednik), Krešimir Seletković i Miro Saje. Njihov zadatak bio je pratiti nastupe svih orkestara, ocijeniti razinu njihova muziciranja, odlučiti o najuspješnijim orkestrima u svakoj kategoriji, održati individualne konzultacije s predstavnicima svakog pojedinog orkestra o pojedinostima i detaljima nastupa s komentarima i savjetima za daljnji rad, te napisati pisani izvještaj o svim nastupima orkestara Hrvatskom saboru kulture koji je iste proslijedio sudionicima.

PROGRAM

Susret se odvijao unutar dva koncertna dana, počevši zajedničkim muziciranjem svih orkestara u subotu 7. lipnja u 16.00 h na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom. Tom prigodom izvedene su dvije skladbe: „Novovinodolska koračnica“ Marka Poklepovića, kojom je ravnao sam skladatelj te „Andulka Marš“ Františeka Kmocha, čijom je izvedbom ravnao Jurica Rukljić, dirigent Puhačkog orkestra Mrzlo Polje koji je na 27. Susretu puhačkih orkestara osvojio prvu nagradu u B kategoriji koncertnog programa.

Službeni dio Susreta započeo je u 16.30 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem u kojem su sudjelovali član Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Milan Ostović i zamjenik gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić koji je službeno otvorio Susret. Nakon toga uslijedili su službeni nastupi orkestara C kategorije koncertnog programa koja se prema Pravilima Susreta temeljila na slobodno odabranim programima orkestara u trajanju od 10 do 15 minuta s obveznom izvedbom minimalno jedne skladbe hrvatskog skladatelja. Na kraju prve večeri Susreta, kao gost programa nastupio je orkestar Vaška godba „Vrh nad Laškim“ iz Slovenije pod ravnanjem Ivana Medveda. Njihovom nastupu u Domu kulture prethodio je nastup na Glavnom trgu u Novom Vinodolskom s mažoretkinjama Majde Marguč, kada su revijalnim skladbama glazbeno ilustrirali ulomke iz bogate riznice slovenskih marševa i polki. Nastup slovenskog orkestra, rezultat je višegodišnje vjerne suradnje Hrvatskog sabora kulture s Javnim skladbom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Osim toga, revijalnim koncertnim repertoarom, kao i umješnosti u koračanju koju su dokazali u nastupu s mažoretkinjama, Seoska glazba „Vrh nad Laškim“ odlično se uklopila u program Susreta te poslužila kao uzor orkestrima u konkurenciji. Susret se nastavio u nedjelju u 10 sati, nastupima orkestara C i B kategorije koncertnog programa. B kategoriju programa obilježio je određen broj zadanih djela propisanih u Pravilima Susreta između kojih su orkestri morali odabrati repertoar u predviđenom trajanju od 20 do 30 minuta. U toj je kategoriji za sve orkestre bila zadana skladba Ive Muhvića „Mačekova Koračnica“, dok su ostatak programa Orkestri bili dužni odabrati između ponuđenih dvadeset skladbi do zadane minutaže. Na Susretu, koncertni programi orkestara obilovali su hrvatskom glazbom, te su izvedene skladbe Josipa Jankovića, Zlatka Strčića, Alfija Kabilja, Ivana Zajca, Ive Lhotke Kalinskog, Karla Metikoša, Miloša Tasovca, Nikice Kalogjere, Miljenka Prohaske i  Ive Muhvića. Ostatak programa činile su obrade poznatih skladbi iz mjuzikala, filmova, opera i dr. za puhački orkestar, kao i brojne autorske skladbe skladatelja kao što su Jacob de Haan, James Swearingen, Ted Huggens, Bert Appermont, Philip Sparke, i drugih, čineći dvodnevni Susret glazbeno raznolikim te atraktivnim za publiku. Nakon održanih nastupa, uslijedila je svečana dodjela priznanja i nagrada svim sudionicima Susreta, koja su dodijelili tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić i član upravnog odbora HSK Milan Ostović,  članovi stručnog povjerenstva Susreta te predstavnici ekskluzivnih sponzora; tvrtki Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Buffet Crampon i Lion Style koji su najuspješnijim orkestrima osigurali vrijedne instrumente.

Već tradicionalno, za vrijeme održavanja Susreta, orkestri su prenijeli dio festivalske atmosfere na publiku izvan Doma kulture revijalnim nastupima na glavnim trgovima u Novom Vinodolskom i Crikvenici (7.lipnja od 19 h, te 8. lipnja od 11 h), te od ove godine na novoj lokaciji u Selcu (8.lipnja). Tom prigodom nastupili su VG „Vrh nad Laškim“ i Mažoretkinje Majde Marguč, Gradska glazba Virovitica, Limena glazba Dekanovec, Puhački orkestar Mrzlo Polje, Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Kašina, Puhački orkestar Goričan, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko, Puhački orkestar KUD-a Vrpoljac, KGD „Mosor“, Klis-Kosa, Limena glazba Sv. Martin i Orkestar grada Bjelovara. 

Programske i promotivne materijale Susreta likovno su oblikovale članice kreativnog tima Babushke. Program Susreta u cijelosti je snimio Hrvatski radio, te popratio unutar ciklusa emisija Amaterska glazba i stvaralaštvo na prvom programu HR-a. Susret je snimao i fotografirao Gordan Sirotić.

NAGRADE

Ekskluzivni sponzori 28. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara su tvrtke EURO-UNIT d.o.o., YAMAHA MUSIC EUROPE, BUFFET CRAMPON i LION STYLE koji su najuspješnijim orkestrima Susreta osigurale vrijedne nagrade.

C kategorija:

1. nagrada: YAMAHA B TRUBA

KGD „Mosor“, Klis-Kosa

Siniša Hrga, dirigent

2. nagrada: BASSON B TRUBA

Puhački orkestar DVD-a Špičkovina

Ivan Kšenek, dirigent

3. nagrada: LION STYLE STALAK ZA NOTE-TABLA

 Gradska glazba Virovitica

Silvio Paloš, dirigent

 

B kategorija:

1. nagrada: YAMAHA ALT SAX:

Puhački orkestar Mrzlo Polje

Jurica Rukljić, dirigent

2. nagrada: YAMAHA BAS BUBANJ

Limena glazba Dekanovec

Danijel Požgaj, dirigent

3. nagrada: LION STYLE STALAK ZA NOTE-TABLA

Puhački orkestar Zaprešić

Natalija Jarec, dirigentica

 

Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja:

Puhački orkestar Mrzlo Polje

Jurica Rukljić, dirigent

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

 

Nastup na Razglednici 4 Hrvatskog sabora kulture (14. prosinca 2014., HNK Zagreb)

Puhački orkestar Mrzlo Polje

Jurica Rukljić, dirigent


Redoslijed programa:

SUBOTA, 7.6.2014.

Trg Ivana Mažuranića, 16.00 h

 

ZAJEDNIČKO MUZICIRANJE SVIH SUDIONIKA

Jurica Rukljić, dirigent

František Kmoch (obr. Hans Kliment): Andulka marš

Marko Poklepović: Novovinodolska koračnica

 

SVEČANO OTVORENJE

Dom kulture, 16.30 h

 

Limena glazba Sv. Martin

Stjepan Šobak, dirigent

Josip Runjanin: Lijepa naša domovino

 

Pozdravne riječi organizatora, suorganizatora i pokrovitelja

 

KONCERTNI PROGRAM

C kategorija

1. Limena glazba Sv. Martin

Stjepan Šobak, dirigent

Bert Kaempfert (obr. Hans Kolditz): Dankeschön, Bert Kaempfert

Josip Janković (obr. Josip Janković): Romansa

Udo Rix (obr. Frank Dehlitz): Füssel Polka

 

2. Orkestar grada Bjelovara

Zlatko Strčić, dirigent

Kees Vlak: New York Ouverture

Zlatko Strčić: Inspiration Radetzky

 

3. Puhački orkestar DVD-a Petrovina

Petar Fabijanić, dirigent

Alfi Kabiljo (obr. Hrvoje Herček): Tvoja zemlja

Stan Jones (obr. Heinz Herrmannsdorfer): Riders in the sky

Elmer Bernstein (obr. Roy Phillippe): The magnificent seven

 

4. Puhački orkestar Goričan

Luka Dominik, dirigent

Jacob de Haan: Ross Roy

Narodna (obr. Danijel Požgaj): Mura, Mura globoka si voda ti

Claude Morgan (obr. Naohiro Iwai): El Bimbo

 

5. Puhački orkestar DVD-a Đurđevac

Božidar Škurdija, dirigent

Ivan Zajc (obr. Nikica Kalogjera): Živila Hrvatska

Andrew Lloyd Webber (obr. Willy Hautvast): Jesus Christ Superstar

obr. John Higgins: Classic Rock'n'roll

 

6. Puhački orkestar DVD-a Kašina

Branko Šarkanj, dirigent

Ivo Lhotka Kalinski (obr. Josip Janković): Matija Gubec, motivi iz opere

James Swearingen: Blue Ridge Saga

Obr. Peter Kleine Shaars: Briliant Betales

 

PAUZA

 

7. Gradska glazba Virovitica

Silvio Paloš, dirigent

Josip Janković: Burleska

Jacob De Haan: Concerto d'amore

 

8. Puhački orkestar KUD-a „Vrpoljac“, Vrpolje

Ante Pavić, dirigent

Karlo Metikoš (obr. Berislav Kezele): Gubec Beg, 8. ljubavna pjesma

Ted Huggens: New Baroque Suite

 

9. KGD „Mosor“, Klis-Kosa

Siniša Hrga, dirigent

Miloš Tasovac: Otočanka

Bert Appermont: Gulliver's travels; I.st. Lilliput, II.st. Brobdingnag

Philip Sparke: A Klezmer Karnival

 

10. Puhački orkestar DVD-a Špičkovina

Ivan Kšenek, dirigent

Nikica Kalogjera: Križ na grudima

James Swearingen: Legacy

Ed Huckeby: Overture To Trish

 

11. GOSTI SUSRETA

Vaška godba „Vrh nad Laškim“

Ivan Medved, dirigent

Vili Kralj (obr. Vinko Štucl): Moja dežela

Robert Smolnikar (obr. Avgust Skaza): Vem da me rada imaš

Obr. Avgust Skaza: Očka moj

Slavko i Vilko Avsenik (obr. B. Roguljić): Večer na Robleku

Slavko i Vilko Avsenik (obr. B. Roguljić): Na Golici

 

NEDJELJA, 8.6.2014.

Dom kulture, 10.30 h

 

C kategorija

 

1. Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko

Romano Hantih, dirigent

Miljenko Prohaska: Jadranski most

Jacob de Haan: La storia

 

2. Puhački orkestar DVD-a Ogulin

Ivan Masten, dirigent

Josip Janković: Burleska

Obr. Hans Kolditz: Bella Italia  

 

PAUZA

 

B kategorija

 

3. Puhački orkestar Zaprešić

Natalija Jarec, dirigentica

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

Alfred Reed: A little concert suite

Robert Sheldon: Four winds overture

Thomas Doss: Fantastic winds

 

4. Puhački orkestar grada Karlovca

Danijel Martinović, dirigent

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

Bert Appermont: Ivanhoe

Alfred Reed: A little concert suite

 

5. Limena glazba Dekanovec

Danijel Požgaj, dirigent

Robert W. Smith: Encanto

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

Bert Appermont: Ivanhoe

Robert Sheldon: Four winds overture

 

6. Limena glazba DVD-a Virje

Josip Pankarić, dirigent

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

Robert W. Smith: Encanto

Alfred Reed: A little concert suite; III.st. Scherzo, IV.st. Gigue

Bert Appermont: Ivanhoe

 

7. Puhački orkestar Mrzlo Polje

Jurica Rukljić, dirigent

Robert W. Smith: Encanto

Ivo Muhvić: Mačekova koračnica

Robert Sheldon: Four winds overture

James Swearingen: Seagate overture

 

SVEČANA DODJELA PRIZNANJA I NAGRADA

 

Voditeljica programa: Sonja Gospodnetić

Plakat 28. SHPO

Programski letak 28. SHPO

VRH