HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

Gostovanje HKUD-a Valpovo 1905 u Makedoniji

Odlukom stručnog povjerenstva 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, koji se 20.10.2018. održao u Čakovcu u kategoriji koreografiranog folklora, a u sastavu Ivica Ivanković, Tomislav Habulin i Katarina Bušić, HKUD "Valpovo 1905" osvojilo je 3. Nagradu Hrvatskog sabora kulture. Time je zaslužilo predstavljati hrvatsku tradicijsku kulturu izvan granica Lijepe Naše pa je prihvatilo poziv KUD-a Drimkol iz Vevčana u Makedoniji koji već 9 godina organizira Festival na narodna kultura Pobraženje uz pomoć gradova Ohrid i Struga te drugih institucija lokalne samouprave. 

Gostovanje HKUD-a "Valpovo 1905" trajalo je 4 dana, od 16. do 20.8.2019. U tom razdoblju izvedeni su duži i kraći programi spleta slavonskih pjesama i plesova na trgovima i ljetnim pozornicama grada Struge. Glavni nastup održan je 17.8. u mjestu Vevčani nakon svečane povorke. U programu su sudjelovale folklorne skupine iz Makedonije, Njemačke, Slovačke, Srbije, Poljske i Estonije. 

Festivalski program izveden je pred prepunim gledalištem amfiteatra novoizgrađene osnovne škole, a program je pratila i stručna komisija sastavljena od 5 članova (etnolog, etnomuzikolog, etnokoreolog, koreograf i profesionalni folklorni plesač). HKUD "Valpovo 1905" predstavio se pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja i dobio pohvale komisije za ukupan dojam.

VRH