HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Folklorni seminar u Šibeniku

Obrazovni ciklus folklornih seminara Hrvatski sabor kulture nastavlja organizacijom dvodnevnog seminara za plesne i glazbene voditelje te članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: „Tradicijska baština jadranske zone“ u suradnji s KU „Kolajnica“ iz Šibenika te potporu Turističke zajednice grada Šibenika. 

Tema ovogodišnjeg obrazovnog ciklusa je scenska primjena folklorne građe, a dvodnevni seminar pod nazivom „Tradicijska baština jadranske zone“ obuhvatit će plesnu kulturu srednje Dalmacije u razdoblju s prijelaza 19. u 20. stoljeće pa sve do početka 2. svjetskog rata. Temeljem prikazane građe polaznici će naučiti razlikovati, opisati, usporediti i otplesati više plesova navedenog područja (šotić, kolo, četvorke/kvadrilje, monferine, polke i kontradance). Uz ponuđenu glazbenu pratnju i objašnjenja, moći će savladati plesne korake, a uz opise i slike razlikovati nošnje pojedinog mjesta kojem određeni ples pripada. Cilj realizacije programa edukacije je stvaranje i oblikovanje novih folklornih programa kao i adekvatna prezentacija tradicijske baštine na sceni.

Seminar će se održati u Šibeniku 13. i 14. 4. 2024. u prostorima KU „Kolajnica“ Nikole Tavelića 10 s početkom u 10.00 sati. Dolazak je moguć od 9.30 sati.

Voditelji seminara su Marica Tadin, glazbeni pedagog i folklorist, i Tonći Tadin umjetnički voditelj i koreograf.

SATNICA seminara je sljedeća:

Subota, 13. 4. 2024.

10,00 – 10,30    Tradicijska baština Dalmatinskog priobalja u vremenu i prostoru

10,45 – 11,45    Tradicijsko pjevanje Dalmatinskog priobalja (osvrt na načine pjevanja, pjevanje uz  ples) 

12,00 – 14,00     Narodni plesovi Dalmacije (Split, Trogir, Kaštela)

14,00 – 15,30    Pauza

15,30 – 16,45    Predstavljanje  nošnji  Dalmatinskog priobalja

17,00 –19,00      Narodni plesovi Dalmacije II (otok Šolta, Brač, Hvar, Makarsko primorje)

 

Nedjelja, 14. 4. 2024.

10,00 –  11,00         Narodni plesovi* ponavljanje (Split,Trogir,Kaštela)

11,15 – 12,45          Narodni plesovi * ponavljanje (otok Šolta, Brač, Hvar, Makarsko primorje)

Podjela potvrda o sudjelovanju

 

PRIJAVNICA

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati elektronskom poštom na ples@hrsk.hr najkasnije do 10. travnja 2024.

 

KOTIZACIJA

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 10. 4. 2024. uplatiti kotizaciju u iznosu od 60,00 €. Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke:

Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja

Poziv na broj: OIB uplatitelja

Svrha doznake: 2 Seminar za voditelje folklornih skupina – ime i prezime polaznika

Podaci o HSK-u:

Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181

Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom (ples@hrsk.hr).

 

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima

financirati sudjelovanje na seminaru, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju,

trebaju slijediti sljedeće korake:

  1. ispuniti prijavnicu za svakog zaposlenika zasebno (ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca)
  2. izvršiti uplatu kotizacije (60,00 € po sudioniku) prema gore navedenim podacima

za uplatu kotizacije

  1. ispunjenu/e prijavnicu/e i potvrdu uplate kotizacije poslati elektronskom poštom na e-mail:

ples@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana prijave

  1. e-račun će poslodavcu biti dostavljen putem sustava za e-račune nakon realiziranog seminara

 

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s

istom sufinanciraju troškovi Seminara.

 

SMJEŠTAJ I PREHRANA (o trošku polaznika seminara):

Smještaj i prehranu polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. Informacije o mogućim smještajnim objektima pronađite na web stranicama Turističke zajednice Grada Šibenika: https://www.visitsibenik.hr/

Za prehranu je moguće koristiti različite objekte u neposrednoj blizini mjesta održavanja seminara.

 

OSTALO

Molimo ponijeti udobnu i praktičnu obuću za ples te pribor za pisanje.

 

Molimo Vas da spomenute informacije i prijavnicu za seminar proslijedite zainteresiranima.

Za sva pitanja i informacije vezane uz seminar slobodno se obratite e-mailom Valentini Dačnik, stručnoj suradnici za plesnu kulturu pri HSK, putem e-maila na ples@hrsk.hr  ili telefonom: 01 4556 877; 095 4556 877

MARICA TADIN rođena je 1964. u Splitu. Po profesiji je profesorica Glazbene kulture/umjetnosti, a zaposlena je u OŠ Majstora Radovana u Trogiru te SŠ „Braća Radić“ u Kaštelima. Tijekom rada  napredovala je u zvanje učitelj savjetnik. Tijekom školovanja u glazbenoj školi „Josip Hatze“ u Splitu, sudjeluje u radu zbora i pjeva aktivno u ženskoj klapi pod ravnanjem etnomuzikologa Nikole Buble. Amaterski folklorom bavi se od 1980. kao članica folklorne grupe KUD-a „Kaštela“ čiji voditelj je u to vrijeme TONĆI TADIN (rođ. 1956.). Tijekom godina zajedno sudjeluju kao plesači u KUD-u „Kvadrilja“ te KUD-u „Salona“ gdje je gospodin Branko Šegović bio voditelj i koreograf. Od 1995. redovno pohađaju Hrvatsku školu folklora, a na seminarima Jadranske plesne zone postaju i njegovi asistenti i demonstratori. Od 2000. na nagovor mještana osnivaju KUD „Ante Zaninović“ u kojem Marica vodi pjevanje, dječji zbor, pučke pjevače i mandolinski orkestar. Piše glazbene aranžmane i skladbe za dječji zbor. Tonći je umjetnički voditelj i koreograf, vodi plesne probe za sve uzraste (od dječje do veteranske), stvara koreografije. Za trideset petogodišnji voditeljski rad dobio je nagradu Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. 

Predavač je plesova Jadranske plesne zone na Hrvatskoj školi folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Oboje su članovi Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja gdje imaju regulirane statuse, Tonći - umjetničkog voditelja, koreografa, a Marica voditelja. Marica Tadin je objavljivala u časopisu „Foka“ i predavala na stručnim skupovima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Svojim člancima sudjeluje u zbornicima zavičajnog društva „Bijaći“, piše stručne članke za nakladničke kuće i sudjeluje u izradi udžbenika u kojima promovira tradicijsku plesnu baštinu. Autorica je knjige „Kaštelanska narodna četvorka“ u kojoj je nakon istraživanja opisan ples i plesna kultura Kaštela. Osmislila je i vodi projekt „Kvadrilja za osmaše“ te predaje na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje na državnoj i županijskoj razini. U protekloj godini sudjeluje u projektima odobrenim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (Škola za život, i-nastava ) te s učenicima osmišljava digitalnu baštinu za projekt Erasmus + koji je objavljen u digitalnoj aplikaciji Crowddreaming -Europa Square.

Tonći Tadin je ing. elektrotehnike, umjetnički voditelj i predavač na Školi folklora, predavač i koreograf na Ljetnoj školi baleta u spomen na Anu Roje.  Idejni je začetnik i umjetnički voditelj Međunarodnog susreta „Za jubav tance igraše“. Autor je više koreografija koje su na repertoarima KUD-a „Ante Zaninović“ Kaštel Kambelovac, HFD-a „Jadro“ Solin i   KUD-a „Filip Dević“ Split. U svom bogatom radu sudjelovao je na brojnim festivalima folklora u zemlji i inozemstvu.

VRH