HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Folklorna djelatnost u 2020

Ljubitelji folklorne umjetnosti, organizatori županijskih smotri folklora i samostalnih pregledavanja i folklorni amateri, krećemo u novu sezonu čuvanja i prezentiranja folklorne baštine pa vas želimo informirati o važećim Pravilima susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i najaviti organizaciju i sudjelovanje na seminarima za voditelje folklornih skupina u 2020. 

Najznačajnije novosti su u promjeni nagrađivanja jer će se do sadašnje Prve, Druge i Treće nagrade u svakoj od kategorija dodjeljivati Zlatne, Srebrne i Brončane plakete ovisno o kvaliteti nastupa i umjetničkom dojmu, a prema odluci Stručnog povjerenstva. Također se u obzir neće uzimati prijavnice bez potpisa osobe ovlaštene za zastupanje i ovjere pečatom jer time udruga potvrđuje da je suglasna s Pravilima Susreta te daje dozvolu za korištenje navedenih osobnih podataka za potrebe organizacije i izrade programskih materijala te objavu foto i video materijala na društvenim mrežama, web stranici HSK-a i ostalim promidžbenim izdanjima.

Ovim putem molimo sve organizatore da se pridržavaju i osiguraju provedbu Pravila Susreta u svim segmentima njima nadležnima kako bi i županijske smotre ali i Susret protekli u ozračju ciljeva koje navodimo u samim Pravilima. Slijedom toga šaljemo Vam i prijedlog prijavnice za županijske smotre koje molimo da usuglasite s potrebama na terenu te obrazac obavijesti o održavanju županijske smotre kojeg najkasnije 30 dana prije samog održavanja trebate dostaviti u HSK. Novost od ove godine je i objavljivanje istog na Mreži hrvatske kulture o čemu se možete informirati kod stručne službe HSK-a.

Ukoliko na vašem području nije organizirana smotra folklora, na Susret se, ovisno o kvaliteti nastupa i umjetničkom dojmu, a prema ocjeni selektora, može plasirati i putem samostalnog pregledavanja. U tom slučaju molimo da dostupne prijavnice (zavisno o kategoriji u kojoj se prijavljujete) popunjene, potpisane i pečatirane pošaljete na ples@hrsk.hr kako bi najkasnije do 30.9. organizirali samostalno pregledavanje o trošku ansambla ili skupine.

Sukladno ostvarenim sredstvima planira se organizirati i nekoliko seminara za voditelje folklornih skupina, nastaviti suradnju s partnerima u Sloveniji Vojvodini i Bosni i Hercegovini. O svemu ćete pravodobno biti obaviješteni stoga ostanite uz našu web stranicu i facebook profil, a u slučaju dodatnih pitanja ili informacija budite slobodni obratiti nam se!

Pravila Susreta

Prijedlog prijavnice za županijske smotre folklora

Obrazac obavijesti o održavanju smotre

Prijavnica Čakovec

Prijavnica Sisak

VRH