HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Folklorna baština Hrvatskog zagorja

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije organizirao je seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Folklorna baština Hrvatskog zagorja" koji je 16. svibnja 2015. održan u prostorijama Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. 

Na seminaru je sudjelovalo 55 folkloraša iz Međimurske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, kao i predstavnici Hrvata u Sloveniji, članovi Međimurskog folklornog društva Ljubljana i HKUD Međimurje iz Ljubljane. Voditeljica seminara bila je Senka Jurina, a korepetitorica na klavijaturama i violini Petra Vukić. Seminar je bio namijenjen prvenstveno voditeljima, ali i iskusnijim plesačima.

Uz uvodno teoretsko predavanje i upjevavanje, tijekom praktičnog dijela seminara obrađeno je 8 inačica zagorskih polki, te 22 zagorska narodna plesa, razvrstana prema srodnim stilskim karakteristikama razlikovnih mikroregija Hrvatskog zagorja: sjeverno, istočno, središnje, zapadno i južno Zagorje (razne inačice polke i drmeša, zatim plesovi kao što su pajeruš, pajeriš, Repa, Zagorski tanec, Ciganica, Oj Marička, valcer, Polegala trava detelina, Dva koraka, judin polka, krajc polka, ajnzerica, swing,…). Osim glazbene pratnje violinistice Petre Vukić, gđa. Jurina je koristila terenske audio zapise iz vlastite zbirke (što je uvelike doprinijelo autentičnoj atmosferi i uživljenosti samih polaznika seminara), a prilikom demonstriranja plesova asistirao joj je g. Dario Tomek. Seminar je priveden kraju podjelom priznanja o sudjelovanju svim polaznicima.

VRH