HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Brojni autori u Đurđevcu na 39. LIKOVNOM SUSRETU

U nedjelju, 15. listopada 2023. u Đurđevcu su se susreli brojni autori i likovne udruge iz gotovo cijele Hrvatske na 39. Susretu likovnih stvaralaca koji je održan u Muzeju Grada Đurđevca u prekrasnom ambijentu Utvrde Stari grad. Susretom je tradicionalno zatvorena prateća izložba odabranih radova.

U programu 39. Susreta proglašeni su ovogodišnji laureati kojima su pripale nagrade HSK-a za likovna i umjetnička dostignuća, a odabranim i pohvaljenim autorima dodijeljena su Priznanja i Pohvalnice HSK-a.

Tradicionalna prateća izložba izložba Susreta u postavu od 15. rujna do 15. listopada 2023. predstavila je u galerijskom prostoru Muzeja Grada Đurđevca više od 100 autora iz gotovo cijele Hrvatske s izvrsnim radovima u različitim tehnikama.

Izložba je zatvorena Susretom likovnih stvaralaca – likovnom manifestacijom Hrvatskog sabora kulture koja svake godine putem prateće izložbe u jednoj od hrvatskih galerija okuplja hrvatske likovne udruge i najuspješnije autore. 

Ovogodišnja izložba rezultat je godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture, a izloženi radovi odabrani su u konkurenciji od ukupno 312 prijavljenih radova (283 rada iz 28 prijavljenih likovnih udruga i 29 radova samostalno prijavljenih autora).

39. izdanje Susreta likovnih stvaralaca prigodnim je riječima otvorila gđa Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, a Susret je svojim dolaskom uveličao i g. Martin Mahović koji je u ime Grada domaćina i gradonačelnika Hrvoja Jančija pozdravio prisutne autore i uzvanike. Srdačnu dobrodošlicu u Đurđevac i Muzej Grada Đurđevca uzvanicima je zaželjela ravnateljica Muzeja gđa Edita Janković Hapavel, a program Susreta vodila je Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.

 

gđa Verica Rupčić, ispred KK županije

 

Za izbor radova koji su ušli u postav ovogodišnje izložbe zaslužne su članice Povjerenstva likovnog natječaja - akademska slikarica Aleksandra Goreta i povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i nezavisna kustosica Iva Körbler. Čast da proglasi ovogodišnje laureate - dobitnike nagrada te pohvala za likovna i umjetnička dostignuća pripala je Aleksandri Goreti koja se osvrnula na natječaj i dosege hrvatskog likovnog amaterizma te uručila nagrade i pohvale HSK-a.

 

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJU LIKOVNU UDRUGU 2023.
DUBROVAČKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LIKOVNO DJELO 2023.
Mirko Markešić: JESENSKA RAPSODIJA, ulje/staklo, 60 x 80 cm
(Udruga „Peski-Art Đurđevac“)

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LIKOVNO DJELO MLADOG AUTORA 2023.
Matija Eršeg (rođ. 2001. g.): SVETI ILIJA UZNESEN NA NEBO U KOLIMA, rapidograf, 30x42 cm
(samostalno prijavljeni autor)

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE TRODIMENZIONALNO DJELO 2023.
Stjepan Kerovec: PTICA, skulptura, metal i drvo, 82 x 47 cm
(Likovna udruga Donjeg Međimurja – Prelog)

POSEBNA NAGRADA POVJERENSTVA ZA IZVRSNOST IZVEDBE KONTINENTALNOG PEJZAŽA 
Željko Bečaj: PUT U NJEDRA ZIME, ulje/platno, 60 x 100 cm
(Udruga „Peski-Art Đurđevac“)

POHVALNICE HSK-a ZA UMJETNIČKA POSTIGNUĆA 
Marija Grabar: RIŽNEROVO STADO, ulje/platno, 70 x 100 cm 
*Pohvala za izniman doseg u tehnici hiperrealizma
Brigita Vitez: RIKA JELENA, akril/platno, 50 x 70 cm 
*Pohvala za izvrsnost izvedbe animalnog motiva
Ana Marasović: SALBUNJER, komb. tehnika/platno, 50 x 40 cm 
*Pohvala za izvrsnu izvedbu morskog pejzaža 
Gordana Petak: MOJA MAMA, ulje/platno, 40 x 30 cm 
*Pohvala za izvrsnu izvedbu portreta
Anđelko Brkić: GOLGOTA, ulje/platno, 90 x 60 cm 
*Pohvala za izvrsnu interpretaciju sakralne teme
Špiro Dmitrović: PROFIT ISPRED ZNANOSTI, tuš/papir, 50 x 35 cm 
*Pohvala za izvrsnost izvedbe u crtačkoj tehnici
Pero Topljak: POLARNA SVJETLOST, ulje/platno, 60 x 90 cm 
*Pohvala za izvrsnu izvedbu u tradiciji naivnog slikarstva

Uz nagrade i pohvalnice HSK-a, svim odabranim autorima - izlagačima i udrugama dodijeljena su Priznanja Hrvatskog sabora kulture (Katalog - popis odabranih autora i udruga)

Ispred Hrvatskog sabora kulture i Zajednice KUU Koprivničko-križevačke županije uzvanike je pozdravila gđa Nada Šešić.
39. Susret tako je završen zatvaranjem izložbe i zajedničkim druženjem likovnih udruga i brojnih autora u prostorima đurđevačke Utvrde Stari grad, uz domjenak za koji je zaslužan Grad Đurđevac.


Realizaciju 39. Susreta i izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Koprivničko-križevačka županija i Grad Đurđevac, a izvrsnu suorganizaciju potpisuju Muzej Grada Đurđevca i Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije.

 

 

KATALOG_39. SLS

VRH