HRSK

Kazalište / Novosti

52. festival hrvatskih kazališnih amatera, 16.-20.5.2012.

 

 

 

 

 

 

 

Najboljom predstavom završenog 52. festivala hrvatskih kazališnih amatera proglašena je predstava „Ljepirice“ Davora Mojaša koju je izveo Studentski teatar „Lero“ iz Dubrovnika. Tu je predstavu stručno povjerenstvo ocijenilo najboljom u cjelini od 18 predstava odigranih na Festivalu, održanom od 16. do 20 svibnja u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Marko Movre iz zagrebačkog Kazališta „Ivan Goran Kovačić“ za igru u  predstavi „Nostalgija“. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Mariji Cvrlje Radović, koja je utjelovila šjoru Anu u predstavi 'Dujo Manzan i Mate Manistra' Sinjskog pučkog kazališta.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Vedran Strasser, za ulogu Pingvina u predstavi 'Ništa ozbiljno' Teatra 'Gaudeamus' Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba. Sporednu žensku ulogu najbolje je po ocjeni stručnog povjerenstva odigrala Ivana Paljug u predstavi 'Kratki životni rezovi' Dramskog studija Gradskog kazališta 'Zorin dom' iz Karlovca.

Redatelj Vladan Ivković iz skupine 'Bjelokaz 1' Bjelovarskog kazališta nagrađen je za najbolju režiju predstave 'Ima li mrtvih?', dok je za najbolji tekst predstave 'Babica se zdigla', nagradu odnijela Štefica Fanjek iz Dramske sekcije Hrvatskog pjevačkog društva „Zelina“. Istoj dramskoj sekciji za spomenutu predstavu pripala je i Nagrada za njegovanje kulturne baštine.

Za inovacije u dramskoj pedagogiji nagrada je pripala Sanji Hrnjak, redateljici predstave 'Kratki životni rezovi' Dramskog studija Gradskog kazališta 'Zorin Dom' iz Karlovca.

Stručno povjerenstvo činili su glumica i redateljica dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, teatrologinja i dramska pedagoginja dr. sc. Sanja Nikčević te doc. Robert Raponja, redatelj. 

Organizator Festivala je, kao i svih dosadašnjih festivala, Hrvatski sabor kulture, suorganizator je Grad Stari Grad na Hvaru, a pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Splitsko-dalmatinska županija. 

Pravila festivala hrvatskih kazališnih amatera (u word dokument formatu)

Prijavnica za 52. festival hrvatskih kazališnih amatera (u word dokument format

Programska knjižica 52. festivala hrvatskih kazališnih amatera, Stari Grad, 20

VRH