HRSK

Kazalište / Arhiva

51. Festival hrvatskih kazališnih amatera
U Starom Gradu na Hvaru, u Kazališnoj dvorani i na Trgu Škor, od 18. do 22. svibnja održan je 51. festival hrvatskih kazališnih amatera na kojem je izvedeno 18 predstava s područja Republike Hrvatske (16 u natjecateljskom dijelu i 2 nastupa domaćih kazališta: Hvarskog pučkog kazališta i Amaterskog kazališta „P. Hektorović“  iz Staroga Grada).

Festivalu je prethodilo 8 županijskih smotri, 35. susret i 15. festival zagrebačkih kazališnih amatera, Smotra i festival kazališnih amatera Saveza Čeha u Hrvatskoj, 8. smotra i festival Vukovarsko-srijemske županije te 5 selekcija pojedinačnih predstava u Zadarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Osječko-baranjskoj županiji (obuhvaćeno 14 žup., Grad Zagreb i Savez Čeha). Ukupno od 147 prijavljenih predstava odigrane su 142, od kojih je ovogodišnji selektor Robert Raponja, redatelj, za 51. FHKA izabrao 16.

Organizator Festivala bio je Hrvatski sabor kulture,  suorganizator Grad Stari Grad na Hvaru, a pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Splitsko-dalmatinska županija.

Festival je pratilo i vrednovalo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja, redateljica i profesorica na zagrebačkoj ADU - predsjednica povjerenstva, Vjekoslav Janković, dramski pedagog i glumac i Barbara Rocco, glumica i redateljica Članovi povjerenstva su svaki dan vodili razgovore na okruglom stolu koji je, nakon izvedenih predstava, bio priređen u Hrvatskom domu.

Festival je započeo u Kazališnoj dvorani svečanim otvorenjem u kojem su sudjelovali gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić i stručni suradnik za kazalište u HSK-u Mirko Kovačević. 

Na Trgu Škor i u Kazališnoj dvorani od srijede 18. do nedjelje 22. svibnja, uglavnom u popodnevnim i večernjim satima (od 17 do 23 sata),  izabranim predstavama nastupili su:

Dramska družina KUD-a „Naša lipa“, Tuhelj, Kazalište ZAMKA Zelina, Theatre Sans Fil Filozofskog fakulteta iz Zagreba, Amatersko kazalište PUO, Samobor, Amatersko kazalište „Petar Hektorović“, Stari Grad, Hvarsko pučko kazalište iz Hvara, Dramska grupa Češke besede iz Doljana,  KUD „Primorka“ iz Krasice, Satiričko kazalište mladih, Slavonski Brod, Glumačka družina Virje, Dramska grupa KUD-a „Sv. Juraj“, Draganić, Gradsko amatersko kazalište  Županja, Udruga „Opojski zvon“ Rasinja,  KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Teatar Gaudeamus Kulturnog centra Peščenica, Zagreb, Studentski teatar „Lero“ Dubrovnik, KUD „Družina“ Pag i Dramska grupa Proložac, koja je kao drugoplasirana na 2.smotri Splitsko-dalmatinske županije nastupila umjesto KUU KUD-a „Mosor“, Gata (nastup otkazan zbog teškog zdravstvenog stanja glavnog glumca). 

U vrijeme 51.FHKA odvijao se i 7. međunarodni festival amaterskih kazališta „Jadran2011.“ na kojem su nastupile gostujuće amaterske družine Šentjakobsko gledališče iz Ljubljane (najbolji ansambl na 49. Linhartovom srečanju u Sloveniji) i Hrvatsko amatersko kazalište iz Travnika (najbolja predstava na Festivalu „Fedra“ u Bugojnu,BiH).

Kao i lani tiskana su 4 broja festivalskog biltena s prilozima o predstavama i  ansamblima te o razgovorima vođenim na okruglom stolu, a biltene je uredila Maja Zrnić, novinarka Megamix Radio Hvar. Video kamerom i fotografski snimljene su sve predstave i okrugli stol, a sva ta dokumentacija dostavlja se sa izvješćima svim sudionicima Festivala. 

O Festivalu emitirano je u sredstvima javnog priopćavanja više priloga: na HTV-u 2 priloga novinarke Nade Šurjak u emisijama „Hrvatska uživo“ i„Vijesti iz kulture“, a dnevno su o predstavama izvještavali Megamix Radio Hvar, HRT-Radio Split i Slobodna Dalmacija- koji su bili i medijski pokrovitelji Festivala. Nakon odgledanih predstava u nedjelju poslije podne Prosudbeno  povjerenstvo u sastavu Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja, redateljica i glumica - predsjednica povjerenstva,  Vjekoslav Janković, dramski pedagog, glumac i redatelj, i Barbara Rocco, glumica i redateljica, odgledavši svih 16 predstava u izboru selektora Roberta Raponje, redatelja, odlučilo je dodijeliti sljedeće nagrade i pohvale 51. FHKA.


ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI 51. FHKA nominirane su:

1.ČUDO BRAĆE GRIM , u izvedbi TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB, 
2. PUT U AMERIKU, u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI,      
3. SEDMOKIM V KARLOVAC, S FRTALJICU DOMOF, u izvedbi DRAMSKE GRUPE KUD-A „SV.JURAJ“, DRAGANIĆ, 
4. SVOGA TELA GOSPODAR, u izvedbi DRAMSKE DRUŽINE KUD-a „NAŠA LIPA“, TUHELJ.

Nagrada za najbolju predstavu 51. FHKA  dodjeljuje se predstavi  PUT U AMERIKU u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI.

To je predstava koja svojom čistom, zdravom i dobro usmjerenom energijom privlači i zaigrava sve aktere, ali isto tako i nas gledatelje. Odlikuje ju ujednačena igra  s točno određenim radnjama, dobro iskorišten  cijeli prostor scene i  scenski pokret (mizanscen)  koji aktivira cijeli ansambl. Redateljska rješenja  iznenađuju svojom hrabrošću odabira i potiču glumce na zajedništvo i angažiranost od početka do kraja predstave. Ozarenost je kvaliteta koju ova predstava širi i njome mijenja svijet.

ZA NAJBOLJEG GLUMCA 51. FKHA nominirani su:

FILIP VRBANEC za ulogu NARATORA u predstavi ČUDO BRAĆE GRIM , u izvedbi TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB, 

MARIJAN GRBAVAC, za ulogu OCA u predstavi UMAKLA SE JOKA ŠIMUNOVA, u izvedbi DRAMSKE GRUPE PROLOŽAC, 

TOMISLAV ILIĆ, za ulogu IVE u predstavi SVOGA TELA GOSPODAR, u izvedbi DRAMSKE DRUŽINE KUD-a  „NAŠA LIPA“, TUHELJ. 

Nagrada za najboljeg glumca  51. FHKA dodjeljuje se FILIPU VRBANCU za ulogu NARATORA.

Filip Vrbanec je izuzetno nadaren mladi glumac.Posjeduje veliku glumačku inteligenciju i brzinu što su jako dobri preduvjeti pogotovo za ovakav tip predstave. Nevjerojatnom lakoćom skače iz lica u lice pa natrag u naratora. Kroz ovu predstavu uspio nam je dočarati desetak različitih karaktera, a svaki je napravljen promišljeno i duhovito.

ZA NAJBOLJU GLUMICU 51. FHKA nominirane su:

MARI IVICA za ulogu GOGE KARANOVIĆ  u predstavi ŠTEFEK SOLDAT, u izvedbi KAZALIŠTA ZAMKA, ZELINA, 

MAJA IVČIĆ za ulogu HARPER REGAN u predstavi HARPER REGAN, u izvedbi AMATERSKOG KAZALIŠTA PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA, SAMOBOR, 

SANRA BENAKOVIĆ za ulogu MARE u predstavi PREDSTAVA HAMLETA U SELU RASTOVCI DONJI, u izvedbi GRADSKOG AMATERSKOG KAZALIŠTA ŽUPANJA. 

Nagrada za najbolju glumicu 51. FHKA dodjeljuje se  MARI IVICA za ulogu GOGE KARANOVIĆ.

Kao prvo Mari Ivica je fantastično svladala jezik svog lica,  uspjela je u vrlo  teškoj ljubavnoj sceni igrati vrlo duhovito po oštrici i ni u jednom trenutku skliznuti u vulgarno, a to je zaista bio težak zadatak. Sjajno je napravila svoju ulogu i dio predstave u kojem se pojavljuje uloga Goce je najzanimljiviji dio zahvaljujući Mari Ivici.

ZA NAJBOLJU SPOREDNU MUŠKU ULOGU  51. FHKA nominirani su:

DARKO AVRAMOVIĆ za ulogu ŠIME  u predstavi PREDSTAVA HAMLETA U SELU RASTOVCI DONJI, u izvedbi GRADSKOG AMATERSKOG KAZALIŠTA,  ŽUPANJA, 

MATKO BUVAČ za ulogu CAMILLE, u predstavi BUBA U UHU,  u izvedbi KULTURNO UMJETNIČKE UDRUGE „SELJAČKA SLOGA“ NEDELIŠĆE, 

MIROSLAV JANOTA za ulogu BARNABAŠ PINTE u predstavi PUT U AMERIKU, u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI 

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu 51. FHKA dodjeljuje se glumcu DARKU AVRAMOVIĆU za ulogu ŠIME.

DARKO AVRAMOVIĆ svojom energijom gradi ulogu Šime simultano s dramaturškim razvojem komada. Vlastitom igrom odgovara  zahtjevima redatelja, ali se usklađuje i s ostalim akterima u predstavi. Scenski vješto koristi prostor igre: u jednom je trenutku dio  mnoštva nezadovoljnih seljaka, a tren poslije osamljen na prosceniju. Lokalizirani govor „Šime“ konsekventno provodi koristeći akute i druga svojstva slavonskoga govora. Pozornost gledatelja usmjerava na fino iznijansirane glumačke minijature kojima doprinosi uvjerljivosti lika. Glumac kojega publika voli i s puno pažnje prati svaku njegovu gestu.

ZA NAJBOLJU SPOREDNU ŽENSKU ULOGU 51. FHKA nominirane su:

BARBARA IVEKOVIĆ za ulogu MARICE  u predstavi SVOGA TELA GOSPODAR, u izvedbi DRAMSKE DRUŽINE  KUD-a „NAŠA LIPA“, TUHELJ, 

EMA ŠIMALA za ulogu ANIČKE u predstavi PUT U AMARIKU u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI, 

REBECCA AGIĆ za odigrane uloge PIROŠKE i BAKE u predstavi ČUDO BRAĆE GRIM, u izvedbi TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB. 

Nagrada za najbolju sporednu ulogu 51. FHKA dodjeljuje se glumici  REBECCI AGIĆ.

Rebeka Agić ,glumica je koja s punom angažiranošću izvršava mnoge scenske zadatke i ostvaruje prekrasne minijature koje  objedinjuje svojom velikom scenskom energijom. Krase ju scenska inteligencija i šarm kojim zavodi i poziva gledatelja na prisutnost. Igra s partnerom je točna i s pravom mjerom  , uspijeva svakim svojim pojavljivanjem doprinijeti dinamici komada , gradi ritam i hrabro na sebe preuzima odgovornost u mnogim scenama u kojima postaje glavna nositeljica scenskog događaja.

ZA NAJBOLJU REŽIJU 51. FHKA nominirani su:

1.  SVJETLUŠKA PROKOPIĆ za režiju predstave PUT U AMARIKU u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI,
2. ZORAN BABIĆ za režiju predstave ČUDO BRAĆE GRIM u izvedbi TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB, 
3. PAVICA IVEKOVIĆ za režiju predstave  SVOGA TELA GOSPODAR, u izvedbi  DRAMSKE DRUŽINE KUD-a „NAŠA LIPA“, TUHELJ.                              

Nagrada za najbolju režiju 51. FHKA dodjeljuje se  SVJETLUŠKI PROKOPIĆ za predstavu  PUT U AMERIKU.

Riječ je o zanimljivom redateljskom postupku: na potpuno začudan način spojeni su elementi ekpresionističkog teatra s pučkim. Redateljica je predstavu obogatila začudnim detaljima i inventivnim prostornim rješenjima. 'Put u Ameriku' istovremeno je vrlo duhovita i topla predstava, ali je i svojevrsna studija psihologije masa. Osim navedenog, Svjetluška Prokopić izvrsno je vodila glumački ansambl, koji je, zahvaljujući, njezinoj redateljskoj ruci, ujednačen u svojoj predanosti igri, energičnosti i kreativnosti. 

ZA NOVI DRAMSKI TEKST ILI PRILAGODBU 51. FHKA nominirani su:

1. ĐURĐICA KRČMAR ZALAR za prilagodbu dramskog teksta ŠKRTICA u izvedbi GLUMAČKE DRUŽINE VIRJE,                   
2. SVJETLUŠKA PROKOPIĆ za prilagodbu dramskog teksta PUT U AMERIKU, u izvedbi DRAMSKE GRUPE ČEŠKE BESEDE, DOLJANI, 
3. ZORAN BABIĆ I ANSAMBL za dramski tekst ČUDO BRAĆE GRIM, u izvedbi TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB.                      

Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se ZORANU BABIĆU I ANSAMBLU TEATRA GAUDEAMUS KULTURNOG CENTRA PEŠĆENICA, ZAGREB.

Zoran Babić i ansambl, na duhovit, oštrouman i inteligentan način 'montiraju' tekstualni predložak predstave 'Čudo braće Grimm'. Smijehom otključavaju brojna zatvorena vrata, problematizirajući neke od ključnih tema koje se tiču naše kulture i civilizacije. Dramski je predložak bogat parafrazama, citatima, asocijacijama, očito je replika na brojne teorije kojima premrežujemo našu realnost, pa pokazuje visok stupanj znanja, ali i duboke zamišljenosti nad kulturalnim ali i ontološkim pitanjima. 'Čudo braće Grimm' jedan je od zanimljivijih dramskih predložaka,  koji pripada postmodernom pismu, u kojem su granice fluidne, kako one između visokog i niskog, tako i one između realnog i irealnog, smiješnog i tragičnog. Osim toga, nagrađeni tekst problematizira pisanje povijesti kao takvo, kao i mitove na koje se oslanjamo tumačeći svijet oko sebe.

 ZA NJEGOVANJE KULTURNE BAŠTINE 51. FHKA nominirane su predstave:

1. SEDMOKIM V KARLOVAC, S FRTALJICU DOMOF  DRAMSKE GRUPE KUD-a     „SV.JURAJ“, DRAGANIĆ,
2.  PAŠKA ROBINJA  KUD-a „DRUŽINA“, PAG.

Nagrada za njegovanje kulturne baštine 51. FHKA dodjeljuje se predstavi  PAŠKA ROBINJA

Tekst 'Paška robinja'  prvi je put  objavljen 1846. godine. Ali i prije toga bio je veoma  važan  dio hrvatske pučke književnosti,  a njezin se način izvođenja prenosi s pokoljenja na pokoljenje. 'Paška robinja' nekada se izvodila na početku karnevala, što se kasnije promijenilo. Napisana je kombinacijom hrvatskog književnog jezika, štokavice, čakavice i cakavice, a tematika je vezana uz posljedice Krbavske bitke. Osim navedenog, to je i atraktivno  glazbeno scensko djelo, nastalo kao kombinacija pastirske igre i pučke drame. KUD 'Družina' iz Paga, na ovaj način, igrajući 'Pašku robinju', pomaže očuvanju tradicije, što je  važno za osvješćivanje vlastitog kulturnog identiteta, ali i kao kreativni poticaj te poruka mladima da je umjetnička riječ ona snaga što unutar sebe nosi i čuva trajne vrijednosti. 

ZA INVENTIVNOST nominirane su predstave:

1. MLOHAVA KRALJICA  THEATRA SANS FIL FILOZOFSKOG FAKULTETA, ZAGREB,                                 
2. SEDMOKIM V KARLOVAC, S FRTALJICU DOMOF, DRAMSKE GRUPE KUD-a   „SV.JURAJ“, DRAGANIĆ.

Nagrada za inventivnost  51. FHKA dodjeljuje se predstavi  SEDMOKIM V KARLOVAC, S FRTALJICU DOMOF  DRAMSKEGRUPE KUD-A „SV.JURAJ“, DRAGANIĆ.

Ovo je izuzetna predstava s nekoliko zanimljivih, inventivnih rješenja. Kao prvo nevjerojatno je da predstava bez ikakve priče cijelo vrijeme tako čvrsto drži pažnju gledalaca. Prekrasan ansambl, u još ljepšim kostimima – draganičkim narodnim nošnjama,  igra točno i tako uigrano, precizno i koncentrirano i gotovo su svi napravili fantastične karaktere, pregršt briljantnih minijatura. Vrlo dobro vođena i osmišljena predstava koju ćemo pamtiti.POHVALE 51. FHKA:

Pohvaljuje se predstava Psyhe Pelingrada u izvedbi Studentskog Teatra „LERO“ iz Dubrovnika. Ova predstava nadrasta okvire amaterskog kazališta, nudi uzbudljiv i cjelovit teatarski doživljaj, svojom začudnom vizualnošću, atmosferom, brojnim simboličkim razinama s kojima barata i uvodi nas u arhetipske prostore kolektivnog nesvjesnog. 

Pohvaljuje se Predstava Hamleta u selu Rastovci Donji za nadahnutu i energičnu  kolektivnu igru i autentičnu glazbu. ***ŽUPANIJSKE SMOTRE – SELEKCIJA PRIJAVLJENIH PREDSTAVA ZA 51. FHKA 

Druga (veoma živahna) aktivnost su županijske smotre i pojedinačna selektiranja (u županijama gdje smotre nisu organizirane) na području cijele Hrvatske. Ukupno je prijavljeno 147 predstava od kojih će ovogodišnji selektor Robert Raponja, redatelj izabrati one najbolje za  51. festival hrvatskih kazališnih amatera, koji će i ove godine biti održan u Starom Gradu na Hvaru od 18.do 22.  svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Splitsko-dalmatinske županije.     

Vukovarsko-srijemska žup.- 12. III, Gradsko kazalište u Županji, u 18,30 sati  

2 predstave- susret - izbor sa smotre po odluci županijskog žirija:* Ivo Brešan:Predstava Hamleta u selu Rastovci Donji-izvodi Gradsko amatersko kazalište Županja (25 čl.), traje 80 min; *Thomas Brandon: Čarlijeva tetka-izvodi Kazalište „Mika Živković“ Retkovci (22 čl.), traje 80 min; - u konkurenciji su bile i sljedeće 3 predstave:*Jovan Sterija Popović: Pokondirena tikva -izvodi  KUD „Branko Radičević“ Pačetin (18 čl.), traje 115 min. *Jozef Korbačka: Tri vreće krumpira -izvodi Slovačko kulturno prosvjetno društvo „Ljudevit Štur“, Matica slovačka Ilok (18 čl.), traje 35 min;* Nina Mitrović: Juliška – izvodi KUD „Branimir“ Bošnjaci (3 čl.), traje 30 min. 

KONTAKT OSOBA: BRANKO PUHEK, 091 3742742, branko.puhek@gmail.com 

Krapinsko-zagorska žup. – 13. III., Dom kulture u Gornjem Jesenju, 13 h – 7 predstava smotra:

*Štefica Fanjek: I Stiv je Zagorec bil -izvodi KUD „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje (10 čl.), traje 55 min;* Nada Jačmenica: Prvi put na more-izvodi Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje (16 čl.), traje 40 min;* Miro Gavran: Nije tata za sve kriv –izvodi Dramska sekcija KUD-a Pregrada (14 čl.), traje 35-40 min; *Slavko Kolar: Svoga tela gospodar –izvodi Dramska družina KUD-a „Naša lipa“ Tuhelj (25 čl.), traje 60 min;* Članovi KUD-a: Dnevnik ružičaste TV –izvodi KUD Krapina (10 čl.),traje 45 min;*Kalman Mesarić:Gospodsko dijete –izvodi KUD Lobor (13 čl.), traje 40 min;* Marija Mihovilić: Smetlište –izvodi  KUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Martinec Orehovički (11 čl.), traje 30 min. 

ELZA KUČKO, 049 227772, tomekkucko@gmail.com ; MLADEN SEDAK BENČIĆ 091 7843199

Karlovačka županija – 18. III., Zorin dom u Karlovcu u  17 h -5 predstava- smotra 

*Marina Puljak: Priprema za trško proštenje -izvodi  Dramska sekcija KUD-a „Ključ“ Trg (5 čl.), traje 25 min;*Članovi KUD-a: Žuža i snićak –izvodi KUD „Izvor“ Generalski Stol (23 čl.), traje 40 min;*Lutz Hubner: Gospođa Horvat mora nestati- izvodi Glumačka družina „Đula“ Ogulin (8 čl.), traje 80 min;*M. Boričević, V. Golub, D. Jagatić, A.Županić: Sedmokim v Karlovac, s frtaljicu domof –izvodi Dramska grupa KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić (26 čl.), trajanje 50min; *Katica Barišić: Ljubav je na selu –izvodi KUD „Paurija“ Dubravci ( oko 10 čl.), traje 35 min.

VESNA PAPAC, 098 331648, tendo@ka.t-com.hr ; VERA VRBANAC, O912512757 

Koprivničko-križevačka žup. – 19. III., Dom kulture u Đurđevcu u 10 h – 8 predstava smotra:

*J.B.P. Moliere: Škrtica- izvodi Glumačka družina Virje (10 čl.), traje 50 min; *Vesna Hadelan: Kumeki z Rasinje –izvodi Udruga „Opojski zvon“ Rasinja (11 čl.), traje 50 min;* Ana Tonković Dolenčić: Virovska Pepeljuga –izvodi Glumačka družina Virje (11 čl.), traje 45 min;* Nino Škrabe: Idu svati, mlade ni –izvodi Glumačka družina KUD-a „Ivan Vitez Trnski“ Novigrad Podravski (14 čl.), traje 90. min; *Marija Winter: Kakva ljubav, takva plaća –izvodi Dramska skupina KUD-a „Grgur Karlovčan“ Kalinovac (13 čl.), traje 90 min;* Vjekoslav Domini: Generalna proba –izvodi  KUD prijatelja kulture „Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi (12 čl.), traje 35 min;* prema narodnoj priči: Pravedna presuda –izvodi Dramska družina KUD-a Kalnik (11 čl.), trajanje 25 min;* Ray Cooney: Luda noć u hotelu –izvodi Udruga kazališnih amatera Gradsko kazalište Đurđevac (15 čl.), traje 120 min. 

ZRINKA ROKSANDIĆ, 098 592230, zrinka.roksandic@net.hr 

Bjelovarsko-bilogorska žup. – 20. III.,Bjelovarsko kazalište u 14 h - 2 predstave  

*Marijana Nola: Zločestobija –izvodi Grupa Tini Bjelokaz ( Bjelovarsko kazalište), (14 čl.), traje 80 min;*prema romanu Jadranka Bitneca: Meko okidanje –izvodi Grupa Bjelokaz 1 (Bjelov. kazal.),(17 čl.), traje 80 min; 

20. III. u 18h,  Dom kulture u Hercegovcu: * Vjekoslav Domini: Iščašena ideja –izvodi Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac (12 čl.), traje 80 min;* Željko Poljak: Kraljevska zbrka –izvodi Dramska družina CIK-a „Dr. Franjo Tuđman“ Grubišno Polje (7 čl.), traje 30 min.

 IVAN BRATKOVIĆ, 098 589337 

Zagrebačka županija – 1.i 2. IV.,Dom kulture, Samobor u 19 h –11 predstava, smotra: 

*Marija Jelašac: Vrtna opera – izvodi ALK „Lutonjica Toporko“ Samobor, (9 čl.), traje 45 min; *Juraj Fruk: Kad se dvoje vole –izvodi KUD „Danica“ Bedenica (15 čl.), traje 50 min;* Štefica Fanjek: Štefek soldat- izvodi Kazalište ZAMKA (Zelina), (15 čl.), traje 50 min;* Georges Feydeau: Gospon lovac –izvodi KUD Rakov Potok-Amatersko kazalište Feniks (12 čl.), traje 90 min;*Zorica Jandras: Ivek ima pucu –izvodi Dramska sekcija KUD-a Kupljenovo (20 čl.), traje 20min;*Miroslav Krleža: Planetarijom -izvodi Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor (10 čl.), traje 50 min; *Eugene Ionesco: Instrukcija –izvodi Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor (6 čl.), traje 60 min;*Simon Stephes: Harper Regan –izvodi Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor (13 čl.), traje 90 min;*Silvana Zdelar: Do je gazda pri iže –izvodi Dramska sekcija KUD-a Pleso (10 čl.), traje 20-25 min;*Antonija Maleković:Rođendan –izvodi Udruga žena „Brdovčanke“ (5 čl.), traje 25 min; *Antonija Maleković:Tužna snaha –izvodi Udruga žena „Brdovčanke“ (6 čl.), traje 25 min. 

VESNA BURIĆ , 091 3360110, vesna.buric@pousamobor.hr 

Splitsko-dalmatinska žup. – 1, 2. i 3. IV.Gradsko kazalište u Sinju u 16h -10 predstava smotra:

*Stipe Kaštelan: Prodana djevojka –izvodi Kulturno umjetnička udruga „Mosor“ Gata (12 čl.), traje 120 min;*Damir Delić Kikos: Pet puta –izvodi Dramska sekcija „ŠOM“ Košute (12 čl.), traje 50 min;*Nada Lapić: Večernja škola IV- izvodi Dramska udruga „Most Trilj (9 čl.), traje 45-50 min;* Mladenka Gruica: Poljička Malatija –izvodi KUU Sv. Kliment Gornje Sitno (35 čl.), traje 70 min;* Tomislav Čadež: Romeo i Julija iz Velikog Bunjišta –izvodi Sinjsko pučko kazalište (10 čl.), traje 60 min;* William Shakespeare: Macbeth –izvodi Gradski teatar mladih „ Mali princ „Omiš (30 čl.), traje 110 min;* Milan Grgić: Probudi se Kato –izvodi Kaštelansko kazalište Glazbeno-scenske udruge Teatar Kaštela (15 čl.), traje 75 min;* Ivan Maršić: Umakla se Joka Šimunova –izvodi Dramska grupa Proložac (12 čl.), traje 60 min; *Eduardo de Filipo: Šjora Filomena –izvodi Amatersko kazalište „Bracera“ Supetar (25 čl.), traje 90 min. 

ŽELJKO VICULIN, 095 9123927, zviculin1@gmail.com   

Međimurska županija – 8, 9. i 10. IV.,Dom kulture,Prelog u16h – 21 predstava; smotra 

Božidar Glavina: Lađa, Dečki –izvodi Priločka amaterska scena Prelog (12 čl.), traje 40+40 min;* Tin Grabnar: Praznici –izvodi Dječje gradsko kazalište Čakovec (8 čl.), traje 35 min;* Štefanija Mesarić: Terapija za dušu –izvodi Hrvatsko kulturno društvo Međimurje, Ljubljana, traje 40 min;* Georges Feydeau: Buba u uhu –izvodi KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće (17 čl. ), traje 90 min;* Kristina Štebih: Requiem za žive –izvodi Kazališna družina „Štolcer“ Čakovec (10 čl.), traje 45 min;* Štefanija Mesarić: Predizborna kampanja –izvodi Dramska sekcija KUD-a Goričan (10 čl.), traje 30 min; *Cecilija Mavrin; 50. godišnjica braka –izvodi Dramska grupa KUD-a Domašinec (10 čl.), traje 45 min;* Martina Kuretić-Sedlar: Dobro došli u kviz –izvodi Dramska skupina KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec (12 čl. ), traje 45 min;* Nada Janković: Vujča –izvodi Dramska skupina KUU „Zvon“ Župe Mala Subotica (9 čl.), traje 25 min; *Stjepan Škvorc: Pre doktoru -izvodi Dramska sekcija KUU Društvo žena Gornji Kraljevec (11 čl.), traje 35 min;* Jasenka Novak: Ljubavna pisma –izvodi KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec (25 čl.), traje 55 min;* Marina Ninić: Pazi, kome veruješ –izvodi Dramska skupina KUD-a Žiškovec (13 čl.), traje 30 min;* Snežana Hižman: Koritari – izvodi Dramska sekcija KU-e „Seljačka sloga“ Prelog (18 čl.), traje 40 min;* Zdenek Sverek/ Ladislav Smoljak: My se Česi zimy nebojime –izvodi Dramski studio Dada Čakovec (17 čl.) traje 50 min;* Nino Škrabe: Svati –izvodi Dramska diletanska družina KUD-a „Kaštel“ Pribislavec (23 čl.), traje 80 min;*Đuro Horvat: Prava prilika izvodi Dramska družina KUD-a „Kartuže“ Ivanovec  (10 čl.), traje 50 min.*Stjepan Škvorc: Vinski pajdaši –izvodi Dramska družina KUD-a Strahoninec (13 čl.), traje 40 min;* Juraj Kolenić: Agencija za zapošljavanje –izvodi Dramska sekcija KUD-a Kotoriba (11 čl.), traje 40 min; *Smiljna i Branko Sušec:  Kalamperači - izvodi  Dramska sekcija KUD-a Belica (13 čl.), traje 45 min;*nep. Autor: Tonica i njezini prosci –izvodi Dramska družina KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava (10 čl.), traje 35 min.

MIRJANA HRŽIĆ, 095 8622286, hrzic_mirjana@yahoo.com 

Brodsko-posavska županija – 9. IV.,Dom kulture, Nova Gradiška u 15h - 6 predstava smotra:

*Tihana Franculj i Željka Veverec: Nije tango (10 čl.), traje 65 min;* Giovanni Bocaccio; Dekameron (11 čl.), traje 70 min;* Vinko Moederndorfer: Podstanar (13 čl.), traje 65 min. –izvode 3 družine Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod;* Vesna Vlaović i Ana Musić: Lažni francuski konjak (16 čl.), traje 50 min;*Vesna Vlaović: E, moj svite, rodilo se dite (15 čl.), traje 40 min –izvodi Dramska skupina KUU „Trenk“ Nova Gradiška;  Nedjeljko* Veselinović: Udaje se Ela –izvodi KUD „Eugen Kumičić“ Slavonski Brod (14 čl.), traje 75 min. 

SILVIO STILINOVIĆ, 099 6348464, sstilinovic@hrt.hr

Primorsko-goranska žup. – 11. IV., Dom kulture u Kastvu i Krasici, 3 predstave *Miro Gavran: Sve o ženama –izvodi KUD „Primorka“ Krasica (14 čl.), traje 70 min; *Berto Lučić: Frane Merikan –izvodi Kulturno prosvjetno Društvo „Istarska vila“ Kastav (15 čl.), traje 60 min; *Braća Ćapek: Iz života kukaca –izvodi Kazališna radionica „Malik“ Rijeka (23 čl.), traje 75 min.

GORDANA KOVAČEVIĆ, gordana.kovacevic@skole.hr 091 5699649,

Sisačko-moslavačka žup. – 12. i 13. IV.,Dom kulture KKVSisak u 16h -9 predstava- smotra 

*Branko Čopić: Ježeva kućica –izvodi Dječji vrtić „Krijesnica“ Hrvatska Kostajnica (8 čl.), traje 30 min;*ansambl: A vi, kako ste vi? –izvodi Dramski studio mladih KKV, Gradsko kazalište Sisak (19 čl.), traje 55 min;*Darina Martinovska: Sud –izvodi Divadleni skupina Češke besedy Sisak (12 čl.), traje 40 min;*Mirko Gladoić: U trgovini –izvodi Amatersko kazalište „Radoholičari“ Dvor na Uni (11 čl.), traje 40 min;*Homer: Boj žaba i miševa –izvodi Amatersko kazalište Sisak (26 čl.), traje 50 min;*Bruno Schultz: Republika mašte –izvodi Plesni studio Doma kulture KKV Sisak (14 čl.), traje 50 min;* Siniša Bahun: Kraljica zubnih mišića –izvodi Dramski studio Doma kulture KKV Sisak (10 čl.), traje 30 min;*Braća Grim: Tri praščića –izvodi Dječji vrtić Sisak Novi-Kazališna družina „Mačke naopačke“ (5 čl.), traje 40 min; *Ante Juretić: Marsovci su među nama –izvodi Kazališna amaterska družba „Beskućnici“ Repušnica (12 čl.), traje 40 min. 

LORENA PODIĆ, 099 2118760, lorena@domkkv.hr 

Savez Čeha u Hrvatskoj –14.IV. Dom Češki dom, Ljudevit Selo u 18 h -3 predstave  susret, izbor od 13 predstava sa smotre po odluci prosudbenog povjerenstva  (Smotra kazališnih skupina Čeha održava se u Ljudevit Selu 25. i 26. III. 2011., sudjeluju Češke besede iz Daruvara, Virovitice, Ivanovog Sela, Treglave, Kaptola, Rijeke, Jazvenika, Šibovca, Siska, Garešnice, Doljana, Zagreba i Bjelovara). 

SVJETLUŠKA PROKOPIĆ, 098 9101433, svjetluska prokopic@gmail.com 

Grad Zagreb – 15. i 16. IV., Kulturni centar Peščenica, 6-8 predstava,  susret  izbor od 35 (cca.) predstava sa 35. SKAZ-a po odluci prosudbenog povjerenstva (35. Smotra  kazališnih amatera Zagreba održava se od 28. III. do 8 IV. 2011. u Kulturnom centru Peščenica i na njoj će biti izabrane predstave za festival.).  

BORIS KOVAČEVIĆ, 091 5214903,

boris.kovacevic@kc.pescenica.hr 

Zadarska županija – 17. IV., Gradski plac u Pagu, otok Pag u 12h, 2 predstave 

*Pučka drama: Robinja –izvodi KUD „Družina“ Pag (10 čl.), traje 45-50 min; *Živko Jeličić: Buža –izvodi Umjetnička organizacija Dragon teatar Zadar (7 čl. ), traje 45 min. 

SANJA MARŽIĆ, 091 5492481, sanja.marzic@gmail.com; MAJA ŠIMIĆ, 099 8103000 dragontheatre@gmail.com 

Dubrovačko-neretvanska žup.- 17. IV., Dom kult. Ploče, 18h,  Lazareti Dubrov. u  21h 

*Jasen Brajlović: Bitka za Neretvu –izvodi Kazalište „Mariani“ Ploče (8 čl.), traje 70 min; *Gjene i Ivo Vojnović: Psyche Pelingrada – izvodi Studentski teatar „Lero“ Dubrovnik (10 čl.), traje 55 min;* Matko Sršen: Šporka kanasta –izvodi Kazališna družina „Kolarin“ Dubrovnik (12 čl.),traje 60 min. 

JASEN BRAJLOVIĆ, 091 7696965, jasen@gmail.com; KSENIJA MEDOVIĆ, 098 427635, studentski.teatar.lero@du.t-com.hr 

Osječko-baranjska žup. - 1 predst. bit će igrana u Gradskom kazalištu Beli Manastir 10. travnja 2011. godine.* Gordana Bečirović: U malom raju  izvodi Gradsko kazalište Beli Manastir (12 čl.), traje 75 min. 

DANIELA TASLIDŽIĆ-HERMAN, 099 7006760, danielataslidžic@gmail.com

Pravila Festivala hrvatskih kazališnih amatera

VRH