HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

48. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

Dana 24. i 25. listopada 2015. u Novigradu-Cittanova održan je 48. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Susret je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, Lagune Novigrad d.d., uz supokroviteljstvo Istarske županije, Grada Novigrada-Cittanova i Turističke zajednice Grada Novigrada.

 

Susret hrvatskih pjevačkih zborova godišnji je susret najuspješnijih zborova iz cijele Hrvatske koji su svoj nastup morali izboriti pobjedom na županijskim natjecanjima tijekom godine, čineći ovaj festival svojevrsnom godišnjom razglednicom hrvatskog zborskog amaterizma. Manifestacija svojom dugovječnošću i kvalitetom programa svjedoči o živoj tradiciji zborskog amaterizma i njegovom sustavnom praćenju i razvoju u Hrvatskoj koja seže još od 19. stoljeća.
Više od 600 pjevača, koji se svake godine susreću na zborskim Susretima dokaz su žive energije i aktualnosti glazbenog amaterizma, koji osim važne uloge čuvanja hrvatske glazbene baštine, otvaraju mjesto i za prezentaciju suvremenih tendencija u zborskoj glazbi. Amatersko bavljenje glazbom, u mnogim je područjima Hrvatske ključno u smislu održavanja društvenog i kulturnog života, a mogućnost nastupa zborova na nacionalnom Susretu, motivacija je za daljnje djelovanje i prezentiranje svojeg stvaralaštva pred najboljim zborovima uz cijele Hrvatske.
Izbor zborova sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 12 selekcija na kojima je unutar 9 županijskih smotri i 3 samostalna preslušavanja nastupilo ukupno 52 zbora. Smotre i preslušavanja su održana prema sljedećem rasporedu:
50. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih grupa Karlovačke županije, Karlovac, 17.5.2015.
38. susreti zagrebačkih glazbenih amatera, Zagreb, 21.5./18.6.2015.
18. smotra pjevačkih zborova Bjelovarsko-bilogorske županije, Čazma, 31.5.2015.
12. Županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Varaždinske županije, Ivanec, 7.6.2015.
21. Smotra pjevačkih zborova Krapinsko-zagorske županije, Zabok, 7.6.2015.
16. Smotra pjevačkih zborova i 12. smotra malih vokalnih sastava Koprivničko-križevačke županije, Križevci, 13.6.2015.
17. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurja, Sveta Marija, 14.6.2015.
16. susreta pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije, Zaprešić, 14.6.2015.
Smotra zborova Primorsko-goranske županije, Rijeka, 28.6.2015.
Samostalno preslušavanje Mješovitog pjevačkog zbora “Corona” iz Umaga, Poreč, 6.6.2015.
Samostalno preslušavanje Hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj", Petrinja, 16.6.2015.
Samostalno preslušavanje Crkvenog pjevačkog društva „Mir“ Belišće, Belišće, 30.6.2015.
Odabir programa, vokalno-tehnička pripremljenost i kvaliteta interpretacije bili su ključni elementi ocjenjivanja stručnih selektora Hrvatskog sabora kulture među kojima se nalaze Goran Jerković, Jasenka Ostojić, Bojan Pogrmilović, Neven Radaković, Antoaneta Radočaj-Jerković, Zlatan Sindičić, Igor Vlajnić, Luka Vukšić. Njihovim ocjenama, odabrani su sljedeći sudionici 48. Susreta:
1. Kulturno umjetničko društvo „Naša lipa”, Tuhelj
2. Mješoviti pjevački zbor „Chorus Carolostadien“, Karlovac
3. Mješoviti pjevački zbor „Korona”, Umag
4. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić
5. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Graničar“, Garešnica
6. Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja
7. Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik”, Križevci
8. Ženski zbor KUD-a „Učka“, Matulji
9. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Klenovnik”
10. Djevojački zbor „Cantus ante omnia“, Zagreb
11. Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec
12. Mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“, Belišće
U Svečanom otvaranju Susreta, sudjelovali su Predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture gdin. Dejan Buvač, dogradonačelnica Grada Novigrada gđa. Sonja Šikanić te gdin. Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada koji je službeno i otvorio Susret. Tom je prigodom Dejan Buvač spomenutim predstavnicima Supokrovitelja kao i prisutnoj gđi Vesni Ferenac, direktorici ureda TZ Grada Novigrada uručio Zahvalnice Hrvatskog sabora kulture kao i Zahvalnicu za suorganizaciju gdinu. Dariju Bassaneseu, predstavniku Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad i prof. Josipu Jerkoviću, predstavniku Hrvatskog društva skladatelja ZAMP.

Tijekom festivalskog vikenda Susret je pratilo oko 800 gledatelja koji su imali priliku čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Kao gosti na Susretu sudjelovali su predstavnici kulturne mreže Hrvatskog sabora kulture, gđa Anita Nekić Pavičić iz Bjelovarsko–bilogorske županije (Pročelnica UO za proračun i javnu nabavu); gđa Žana Vukoja, tajnica Zajednice KUU BBŽ, gdin. Pjerino Hrvačanin, tajnik Zajednice KUU Varaždinske županije, gđa Mihela Jagodic, stručna suradnica za zborsku glazbu Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije (članovi Europskog zborskog udruženja – Europa cantat) i gdin. Zoran Stanić, samostalni stručni suradnik za kulturu u gradskoj upravi Grada Prijedora, te koordinator međunarodnog zborskog festivala „Zlatna vila“ Prijedor, koji je najuspješnijem zboru 48. Susreta kao nagradu uručio Pozivnicu za sljedeći festival u Prijedoru. Predstavnici međunarodnih partnera govore o dobrim vezama Hrvatskog sabora kulture s njihovim međunarodnim partnerima koji se odnose na međunarodnu razmjenu zborova i stručnjaka. Poglavito preko članstva u Europskom zborskom udruženju-Europa Cantat, čije su vrijednosti i načela uvedena i u programski okvir 48. Susreta, isto kao i prepoznatljive i korisne prakse kao što je zajedničko pjevanje (Open singing), zatim se surađuje sa stručnjacima iz Udruženja u radu stručnog povjerenstva Susreta (Tamara Petijević), te se otvara mogućnost međunarodne suradnje zborova (gostovanja naših zborova u zemljama članicama i recipročno) – Gostovanje grupe JAZZVA (Slovenija) na 48. Susretu. 
 
U službenom programu 48. Susreta nastupilo je 12 zborova, dok su kao gosti nastupili Zbor Talijanske osnove škole Novigrad i Mješoviti pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada, te vokalna skupina „Jazzva“ iz Slovenije. NATJECATELJSKI DIO Susreta održan je u subotu 24. listopada u 17 sati, a pratili su ga članovi stručnog povjerenstva u sastavu Josip Jerković, Zdravko Šljivac i Tamara Petijević, dok je nedjelja 25. listopada od 11 sati bila rezervirana za REVIJALNI DIO programa. Tada su se novigradskoj publici zborovi predstavili u opuštenijoj atmosferi s programom djela koji uključuju zborske skladbe jazz, folklornog, pop i drugih izričaja, kulminirajući u zajedničkoj izvedbi svih 600 sudionika, pod ravnanjem članice stručnog povjerenstva Tamare Petijević.
Posebno mjesto na 48. susretu pjevačkih zborova imala su djela hrvatskih skladatelja kao što su E. Cossetto, B. Starc, A. Marković, B. Papandopulo, B. Ostojić, M. Brajša-Rašan, H. Banaj, F. Pokorni, J.Š. Slavenski, D. Bobić, J. Kaplan, F. Lučić, J. Njikoš, N. Kalogjera, T. Mrduljaš, M. Buljan i F. Dugan. Upravo stoga, Hrvatsko društvo skladatelja namijenilo je jednom zboru po odabiru Stručnog povjerenstva posebnu Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Osim toga, članovi stručnog povjerenstva odlučili su o dobitnicima triju nagrada za ukupno najuspješnije nastupe na Susretu, te su dodijelili i nekoliko posebnih nagrada kako navodimo:
1. nagrada Hrvatskog sabora kulture dodijeljena je:
Djevojačkom zboru „Cantus ante omnia“, Zagreb
Dirigentica: Snežana Ponoš
2. nagrada Hrvatskog sabora kulture dodijeljena je:
Mješovitom pjevačkom zboru HPD-a „Slavulj“, Petrinja
Dirigent: Josip Degl'Ivellio
3. nagrada Hrvatskog sabora kulture dodijeljena je:
Mješovitom pjevačkom zboru Ckvenog pjevačkog društva „Mir“ Belišće, Dirigent: Želimir Sušić
Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodijeljena je:
Ženskom pjevačkom zboru KUD-a Učka Matulji za izvedbu skladbe „Tamo doli puli mora“ Ivana Matetića Ronjgova (obrada: Dinko Fio)
Dirigent: Saša Matovina
Nagradu je u ime HDS-a dodijelio prof. Josip Jerković
 
Posebne nagrade:
Nagrada za izvedbu djela suvremenog repertoara dodijeljena je:
Mješovitom zboru „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec za izvedbu skladbe „Međimurski triptih“ Davora Bobića
Dirigentica: Senka Bašek-Šamec
Nagrada za iznimnu izvedbu djela hrvatske folklorne baštine dodijeljena je:
Djevojačkom zboru „Cantus ante omnia“, Zagreb za izvedbu skladbe „Rožica“ Josipa Kaplana
Dirigentica: Snežana Ponoš
Nagradu za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa, o kojoj je odlučila komisija sastavljena od dvanaest predstavnika zborova dodijeljena je:
Mješovitom zboru Crkvenog pjevačkog društva „Mir“, Belišće. Dirigent: Želimir Sušić
 
Susret je svečano završen tradicionalnim zajedničkim pjevanjem, nakon čega su svim zborovima dodijeljena priznanja za sudjelovanje te nagrade najuspješnijima. Susret su službeno zatvorile gđa. Srđana Vrsalović, stručna suradnica za glazbenu kulturu Hrvatskog sabora kulture i gđa. Dajana Miloš predsjednica Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad. Voditelji Susreta bili su Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić.
Susret je u cijelosti snimio te medijski popratio Hrvatski radio. Obavijest o Susretu najavljena je na konferenciji za medije održanoj u Novigradu 20. listopada u 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Novigrada-Cittanova, na lokalnim radijskim postajama kao što su: Radio Istra, Radio Labin, Radio Eurostar, Radio Centar studio Poreč, dok su dana 23. 10. 2015. u okviru emisije „Putujmo regijom“ Susret najavili glavni suorganizatori Susreta gostovanjem u studiju TV Istra. Svim su sudionicima nakon Susreta poslane službene video snimke Susreta na DVD-u kao i fotografije autora Gordana Sirotića, te izvješća Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama. Autorice promotivnih i programskih materijala (programskog letka, plakata, knjižice, nagrada i priznanja) Susreta su članice Studija Bauer.

VRH