HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 20. i 21. listopada 2012. godine u Novigradu - Cittanova održan je 45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova.U suorganizaciji ovogodišnjeg Susreta već su tradicionalno sudjelovali Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, Laguna Novigrad d.d., dok su supokrovitelji Susreta bili Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada.

Izbor zborova sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 13 selekcija koje su se tijekom godine odvile unutar 9 županijskih smotri i to u: Zagrebačkoj (Zaprešić), Karlovačkoj (Karlovac), Istarskoj (Poreč), Bjelovarsko–bilogorskoj (Bjelovar), Varaždinskoj (Varaždin), Koprivničko-križevačkoj (Đurđevac), Međimurskoj (Sveta Marija) i Krapinsko-zagorskoj županiji (Zabok) te Gradu Zagrebu, kao i unutar pojedinačnih preslušavanja na 4 samostalna koncerta zborova u gradovima Petrinji, Virovitici, Našicama i Šibeniku. 

U izboru 15 najboljih zborova, iz Belišća, Buzeta, Zlatara, Zagreba, Splita, Šibenika, Čakovca, Karlovca, Klenovnika, Bjelovara, Virovitice, Ivanić-Grada, Petrinje, Belišća i Križevaca, koji su nastupili na nacionalnom  45. susretu s više od 550 izvođača sudjelovali su stručni selektori Nikola Buble, Sanja Drakulić, Robert Homen, Goran Jerković, Neven Radaković, Zlatan Sindičić, Darjana Blaće Šojat, Tomislav Uhlik i Luka Vukšić.

Posebni gosti programa jubilarnog 45. Susreta bili su zborovi koji su nastupili izvan konkurencije: 
Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule pod ravnanjem Denisa Modrušana, Ženski zbor „Lavanda“ iz Novigrada pod ravnanjem Branislava Ostojića te Zbor konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, pod ravnanjem Ambroža Čopia.

Na 45. Susretu, tijekom dva dana nastupili su redom sljedeći zborovi: 
Subota, 20.10.2012., 16.30 h 
GOSTI - Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 
Dirigent: Denis Modrušan
1. Mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“, Belišće 
Dirigent: Želimir Sušić  
2. Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“, Buzet
Dirigentica: Ileana Perosa
3. Komorni zbor KPD-a „Zlatarjeve“, Zlatar
Dirigent: Adam Mokos-Pazman
4. Hrvatski pjevački zbor „Ivan pl. Zajc“, Zagreb
Dirigent: Zlatan Sindičić
5. Mješoviti pjevački zbor „Vox Animae“, Split
Dirigent: Tomislav Veršić
6. Šibensko pjevačko društvo „Kolo“
Dirigent: Vladan Vuletin
7. Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec
Dirigentica: Senka Bašek-Šamec
GOSTI - Zbor konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (Slovenija)
Dirigent: Ambrož Čopi

Nedjelja, 20.10.2012.,10.30 h
1. Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“, Karlovac
Dirigent: Radmila Bocek
2. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Klenovnik“ 
Dirigent: Vladimir Geček 
3. Mješoviti pjevački zbor HORKUD-a „Golub“, Bjelovar
Dirigentica: Lea Šoš
4. Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub", Virovitica 
Dirigentica: Mirna Mihalković 
5. Vokalni ansambl „Milka Trnina“, Ivanić-Grad
Dirigentica: Branka Bubalo-Paliska
6. Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja 
Dirigent: Josip degl'Ivellio
7. Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“, Belišće 
Dirigent: Želimir Sušić  
8. Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci
Dirigentica: Branka Špoljar 
GOSTI - Ženski zbor „Lavanda“, Novigrad 
Dirigent: Branislav Ostojić

Svečanost otvaranja Susreta uveličali su Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile izvođenjem državne himne, nakon čega su uslijedili pozdravni govori predstavnice Pročelnice za društvene djelatnosti Grada Novigrada-Cittanove gđe. Ružice Mitrović-Maurović, tajnika Hrvatskog sabora kulture g. Dražena Jelavića,  predsjednika Upravnog odbora AMATEO-a (Europske mreže za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima) g. Aleda Rhysa-Jonesa te pročelnika Odjela za kulturu Istarske županije g. Vladimira Torbice koji je i službeno otvorio ovu manifestaciju nakon čega su svi zborovi zajednički otpjevali skladbu „Hrvatski pjevački pozdrav” Rudolfa Matza u obradi Emila Cossetta. 

Tijekom dva dana Susreta, nastupe zborova pratili su članovi stručnog povjerenstva u sastavu: Josip Jerković (predsjednik), Massimo Brajković i Ambrož Čopi iz Slovenije.

Zadaci stručnog povjerenstva obuhvatili su praćenje i umjetničko vrednovanje koncertnih programa svih zborova u konkurenciji, sudjelovanje u stručno umjetničkim konzultacijama s predstavnicima i dirigentima pojedinih zborova poslije koncertnih nastupa u subotu i nedjelju, izbor najuspješnijih zborova prema kategorijama propisani Pravilnikom 45. Susreta te pisanje umjetničke prosudbe o svim izvedenim koncertnim programima na Susretu koji su uz DVD Susreta dostavljeni sudionicima nakon održanog Susreta.

Nakon održanog drugog dana koncertnog programa, u očekivanju rezultata stručnog povjerenstva, održano je zajedničko pjevanje svih sudionika koji su poveli Mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“ i iz Belišća i dirigent Želimir Sušić pjesmom „Viva la musica“ M. Praetoriusa, te Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca i dirigentica Branka Špoljar izvođenjem „Va' pensiero“ G.Verdia.

Nakon toga, uslijedila je svečanost podjele nagrada i priznanja svim zborovima sudionicima i njihovim dirigentima koju su podijelili tajnik HSK-a Dražen Jelavić i stručna suradnica za glazbenu kulturu HSK Srđana Vrsalović, uz članove stručnog povjerenstva. 

Nagrada Grand prix najuspješnijem pjevačkom zboru cijelog Susreta pripala je Mješovitom pjevačkom zboru „Vox Animae“ iz Splita koji su nastupili pod dirigentskim vodstvom Tomislava Veršića. Time su osvojili nastup na „2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture“ koja se održala 28. listopada, 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr.sc. Ive Josipovića.

Program 45. Susreta pjevačkih zborova, kao i do sada posebnu pozornost posvetio je djelima hrvatskih skladatelja. Upravo stoga, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja jednom od sudionika Susreta bila je namijenjena nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Ove je godine ta nagrada pripala Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca i dirigentici Senki Bašek-Šamec za izvedbu skladbe Davora Bobića: Izgubljeno stado. Nagradu im je u ime Hrvatskog društva skladatelja dodijelio g. Massimo Brajković.

Po odluci stručnog povjerenstva nagradu za iznimno oblikovan zborski zvuk osvojili su Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“ iz Buzeta i dirigentica Ileana Perosa.

Nagradu za najbolju izvedbu djela suvremenog repertoara osvojili su Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“, Belišće i dirigent Želimir Sušić za izvedbu skladbe Adalberta Markovića "Exultate, iusti, in Domino"

Nagradu za najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na Natječaju HSK 2011. osvojili su Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci i dirigentica Branka Špoljar za izvedbu skladbe "Maglica" Damira Smerdela. 

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine osvojili su Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Klenovnik“ i dirigent Vladimir Geček za izvedbu skladbe "Rugalica" Josipa Štolcera-Slavenskog

Nagrada za adekvatno stilsko tumačenje nije dodijeljena.


Svim zborovima sudionicima i njihovim dirigentima podijeljeni su pokloni turističke zajednice Novigrad – Cittanova koju je dodijelio domaćin Susreta, predstavnik Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad Dario Bassanese koji je ujedno i pozdravio sve prisutne.

Susret je svečano zatvorila predstavnica Gradskoga vijeća Novigrada – Cittanove, gđa. Sonja Jurcan  nakon čega su svi prisutni još jednom izveli pjesmu „Viva la musica“, ovog puta pod ravnanjem dirigenta pobjedničkog zbora „Vox Animae“, g. Tomislava Veršića.


Voditelji Susreta bili su Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić.

Susret je u cijelosti snimio te medijski popratio Hrvatski radio – Radio Pula. 

Svi sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u kao i fotografije autora Srđana Kovačevića, te promotivni CD pod naslovom „Zborske odabranice sa Susreta pjevačkih zborova 2011.-2001.“ sa snimkama najboljih izvedbi sa 10 Susreta, počevši od 44. susreta (2011.) do 34. susreta godine 2001.

Autori promotivnih i programskih materijala Susreta bili su Ivan Klisurić i Damir Prizmić, a keramičkih skulptura – nagrada za najuspješnije zborove keramičarski obrt „Wrana art“. 

 

 

***

Ove godine, uz koncertni program Susreta odvili su se i dodatni programi koje smo pripremili , a to su: 


I. Izložba plakata, programa i pozivnica „Raspjevana hrvatska pjevačka društva“, iz fondova Državnog arhiva u Zagrebu, autorica Mirjane Gulić prof. i Irene Kamenarović prof.

Kratak opis: U Državnom arhivu u Zagrebu pohranjeni su fondovi pjevačkih društava s područja Zagreba, odnosno Šestina, te fond Hrvatski pjevački savez koji sadrži dio arhivskog gradiva koje se odnosi na pjevačka društva koja su djelovala na prostoru Hrvatske, među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Boki Kotorskoj i SAD –u. Pjevačka društva djelovala su po zakonima o društvima, udruženjima i pravu okupljanja.

Izloženo arhivsko gradivo nastalo je tijekom druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Najstarije izloženo gradivo Pravila su Hrvatskog pjevačkog društva Kolo iz 1862. godine, zatim plakat i program svečanog koncerta održanog prigodom otvorenja Sveučilišta 1874. godine. Iako je gradivo fragmentarno sačuvano izdvojeno je ono koje zorno pokazuje nastanak prvih pjevačkih društava, osnivanja novih, repertoar i dirigente te prigode za nastupe.

U svečanoj prigodi otvorenja 45. susreta hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu, cilj autorica izložbe bio je pokazati bogatu tradiciju zborske glazbe u Hrvatskoj od razdoblja ilirizma do kraja Drugog svjetskog rata koja se bazirala na brojnim skladateljima sakralne i svjetovne provenijencije. Pri tom se ne smije zanemariti i raznolika bogata narodna baština. Tim povodom, htjele su istaknuti obnovu tradicije održavanja festivala i susreta zborske glazbe koju je davne 1925. pokrenuo Hrvatski pjevački savez, a danas organizira Hrvatski sabor kulture.

Izložba je postavljena u predvorju koncertne dvorane 45. Susreta, tj. Gradske knjižnice Novigrad za vrijeme trajanja Susreta od 20. do 21.10.2012. te su je mogli razgledati kako publika tako i sudionici Susreta.


II. Međunarodna znanstveno-istraživačka konferencija o amaterskim umjetnostima, koja je održana od 19. do 21.10.2012. u Hotelu Maestral u Novigradu.

Kratak opis: AMATEO je europska nevladina mreža koja objedinjuje organizacije i udruge na polju amaterskih umjetnosti. Cilj mreže je istaknuti važnost umjetnika amatera u pojedinim europskim gradovima, kao i u čitavoj Europi. Mreža želi postići svoje ciljeve kroz organizaciju projekata među članovima i kroz poticanje pan-europske suradnje. U većini europskih zemalja izvršena su značajna  popisivanja u vezi amaterskih umjetnika. Ipak postoje poteškoće kod prikupljanja rezultata zbog razlika u metodologijama i upitnicima. Kako raste važnost odlučivanja unutar mreže osnovanog na točnim podacima, tako se i među amaterskim umjetnicima javlja potreba za točnim brojevima članova, kako bi se lakše komuniciralo s EU i nacionalnim institucijama. Nažalost, Eurostat, ali i nijedan drugi izvor ne pružaju detaljne, usporedive i provjerene informacije o amaterskim umjetnicima koje su potrebne. Stoga je nužno izraditi metodologiju i upitnike koji će se moći koristiti u svim europskim zemljama.

Ciljevi konferencije obuhvaćali su:

- iznalaženje metodologije koja će se moći koristiti u cijeloj Europi

- izradu prijedloga upitnika koji će se moći koristiti u cijeloj Europi

Na konferenciji su sudjelovali sljedeći stručnjaci:

Andries vd Broek, Nizozemska

John Lievens, Belgija

Prof Hamish Fyfe, Wales

Aldo Milohnić, Slovenija

Moderator: Tom de Rooij

(Hrvatska predstavnica, dr.sc. Mirjana Adamović nažalost je zbog bolesti bila spriječena u dolasku)


III. Prezentacija: European Choral Association - Europa Cantat i festivala EUROPA CANTAT Pécs 2015. koja je održana 20.10.2012. u 21 h u Hotelu Maestral u Novigradu. Prezentaciju je vodila koordinatorica projekta EUROPA CANTAT Pécs 2015. Reká Balog

Kratak opis: Prezentacija je obuhvatila informacije o EUROPI CANTAT, najvećoj manifestaciji Europskog zborskog udruženja „European Choral Association – Europa Cantat“ koja se svake treće godine organizira u drugoj zemlji.  Ova velika glazbena priredba okuplja tijekom jednog tjedna, više od 3000 pjevača iz Europe i svijeta. Svojim sudionicima želi ponuditi mogućnosti međusobnog upoznavanja, obrazovanja, izvođenja vlastitog repertoara, učenja nove glazbe, učvršćivanja veza i razumijevanja zborskih i vokalnih tradicija zemlje domaćina kao i gostujućih zemalja, te prezentiranja novosti, inovacija i perspektiva međunarodnog miljea. Nakon 1988., festival EUROPA CANTAT 2015. godine ponovno će se održati u Pečuhu u susjednoj Mađarskoj, što je bio povod i za prezentacijom zborovima sudionicima 45. Susreta koji bi mogli biti zainteresirani za međunarodnim festivalskim gostovanjima.

 

Programska knjižica

Plakat Susreta

VRH