HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

44. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

44. Susret hrvatskih pjevačkih zborova održao se 22. i 23. listopada 2011. godine već tradicionalno u Novigradu - Cittanova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 


U suorganizaciji ovogodišnjeg 44. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova već su tradicionalno sudjelovali Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, Laguna Novigrad d.d., dok su supokrovitelji susreta bili Istarska županija, Grad Novigrad i Turistička zajednica Grada Novigrada.

Izbor zborova sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 13 selekcija koje su se tijekom godine odvile unutar 8 županijskih smotri u gradovima Zaprešiću, Karlovcu, Bjelovaru, Zagrebu, Koprivnici, Varaždinu, Kumrovcu i Svetoj Mariji, kao i pojedinačnih preslušavanja na 5 samostalnih koncerata zborova u gradovima Petrinji, Virovitici, Hvaru, Umagu i Šibeniku.

U izboru 15 najboljih zborova, koji su nastupili na nacionalnom  44. susretu sudjelovali su stručni selektori Nikola Buble, Sanja Drakulić, Heda Gospodnetić, Robert Homen, Goran Jerković, Josip Magdić, Đeni Dekleva Radaković, Vlado Sunko, Tomislav Uhlik i Luka Vukšić.

Tako su na Susretu, tijekom dva dana nastupili redom sljedeći zborovi:

Subota, 22. listopada 2011., 16:30 sati

1. Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik", Križevci
2. Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub", Virovitica
3. Mješovito pjevačko društvo - Associazione corale - „ Vox Siparis“, Umag
4. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Graničar", Garešnica
5. Djevojački zbor „Cantus Ante Omnia", Zagreb,
6. Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Kaj", Zlatar Bistrica
7. Mješoviti zbor „Chorus Carolostadien", Karlovac
8. Mješoviti pjevački zbor Obrtničkog glazbenog društva, Varaždin

Nedjelja, 23. listopada 2011., 10:30 sati

1. Hrvatsko pjevačko društvo „Jeka", Samobor
2. Mješoviti zbor „Stella Maris", Hvar
3. Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj", Petrinja
4. Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski", Čakovec
5. Šibensko pjevačko društvo „Kolo", Šibenik
6. Mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Vox Animae", Split
7. Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir", Belišće 

Posebni gosti programa Susreta bili su zborovi koji su nastupili izvan konkurencije i to „Cittanova Vocalensemble" i „Lavanda“ koji su zajedno s HPD „Kalnik“ svečano otvorili susret. Uz njih, svojim su vrhunskim nastupom na završetku subotnjeg programa novigradsku publiku počastili članovi šesteročlane vokalne skupine „Ingenium“ iz Ljubljane. Ženska vokalna skupina „Cittanova Vocalensemble“ nastupila je pod ravnanjem dirigenta Maurizia lo Pinta i uoči svečanog zatvaranja Susreta u nedjelju, dok je vokalna skupina „Ingenium“, unutar programa Susreta održala poseban nastup s prigodnim programom duhovnih skladbi na Svetoj misi u Župnoj crkvi sv. Pelagija i sv. Maksima.
 

Vokalna skupina „Ingenium“ iz Ljubljane

Svečanost otvaranja Susreta uveličali su pozdravni govori predsjednice Gradskog vijeća Grada Novigrada Sonje Jurcan, pročelnika Odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice te tajnika Hrvatskog sabora kulture Dražena Jelavića koji je i službeno otvorio ovu manifestaciju nakon čega su svi zborovi zajednički otpjevali skladbu „Hrvatski pjevački pozdrav” Rudolfa Matza u obradi Emila Cossetta. 
Tijekom dva dana susreta, nastupe zborova ocjenjivali su članovi stručnog povjerenstva u sastavu: Josip Jerković (predsjednik), Tomislav Uhlik i Danica Pirečnik (Slovenija). Osim odluke o podjeli nagrada najboljima, njihov je zadatak bio i održati individualne konzultacije sa službenim predstavnicima zborova i dirigentima nakon njihova nastupa u subotu i nedjelju. 
Nakon nastupa svih zborova u konkurenciji, predsjednik stručnog povjerenstva Josip Jerković dodijelio je sljedeće nagrade:

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski" i dirigentica Senka Bašek-Šamec osvojili su 1. nagradu, ženski zbor crkvenog pjevačkog društva „Mir" i dirigent Želimir Sušić zaslužili su 2. nagradu, dok su 3. nagradu osvojili prošlogodišnji pobjednici „Vox Animae" i dirigent Tomislav Veršić.
Program 44. Susreta pjevačkih zborova, kao i do sada posebnu je pozornost poklanjao djelima hrvatskih skladatelja. Upravo stoga je i ove godine dodijeljena posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja koju je uručio Tomislav Uhlik, i to Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo“ i dirigentu Mladenu Tutavcu za izvedbu skladbe "Linđo" Vladimira Berdovića.

 

Senka Bašek-Šamec, dirigentica i Dejan Buvač, tajnik
Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski" s nagradama za najuspješniji nastup

Uz svečane plakete, navedeni zborovi osvojili su i bogate poklon pakete s partiturama hrvatskih skladatelja koje su sponzorirali „MIC“ Zagreb i „Cantus“ d.o.o.

Svim zborovima sudionicima i njihovim dirigentima podijeljena su priznanja za sudjelovanje kao i pokloni turističke zajednice Novigrad – Cittanova koju je dodijelila Ivana Paula Gortan – Carlin, predsjednica Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad. Susret je svečano zatvorio domaćin Susreta, također predstavnik Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad Dario Bassaneze.


       Dirigenti i predstavnici pjevačkih zborova Susreta s priznanjima

Susret je svečano zatvoren nastupima najuspješnijih zborova na gradskim stepenicama ispred muzeja „Lapidarium“ u Novigradu – Cittanova, kao i zajedničkom izvedbom svih sudionika skladbe Dragutina Domjanića i Vlahe Paljetka „Popevke sem slagal“ pod ravnanjem dirigentice Senke Bašek-Šamec.
 


Susret je medijski podržala TV Istra, posebnim prilogom u emisiji „Putujmo regijom“ u kojoj su gostovali predstavnici organizatora 44. Susreta; Dražen Jelavić i Srđana Vrsalović iz Hrvatskog sabora kulture, te Dario Bassanezzee iz Katedre čakavskog sabora za glazbu – Novigrad. Medijski pokrovitelj susreta bio je Hrvatski radio – Radio Pula.

VRH