HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

36. Susret hrvatskih pjevačkih zborova/Natjecanje

U Novom Vinodolskom je 11. i 12. listopada 2003. g. održan 36. Susret hrvatskih pjevačkih zborova koji je ove godine imao karakter natjecanja.

 

 

Za natjecanje je na županijskim prednatjecanjima izabrano 13 pjevačkih zborova sa oko 700 pjevača. Bili su to zborovi: “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec, Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” Križevci, “Josip Vrhovski” Nedelišće, Gradski zbor Jastrebarsko Jastrebarsko, “Golub” Bjelovar, “Rudolf Rajter” Ivanec , “Lipa” Osijek, "Jeka Primorja" Rijeka, „Podravka“ Koprivnica,“Graničar” Garešnica, “MIR” Belišće, "Carolostadien" Karlovac i  ''Oratorijski zbor crkve Sv. Marka’’ Zagreb. 

Obvezne skladbe bile su za: 

- mješovite zborove “Gumbelijum roža fino diši” skladatelja Igora Kuljerića, 
- muške zborove “Napitnica” Emila Cosetta i 
- ženske zborove “Posle žetve” Zlatka Grgoševića . 

Pored obveznih skladbi zborovi su u svom programu morali izvesti i jednu od tri preporučene skladbe nagrađene na prošlogodišnjem natječaju za nove skladbe. Riječ je o skladbama: „Dodolina  pjesma“ Davora Bobića, „Most“ Sanje Drakulić i “Molitva za naše gore” Nikše Njirića.

Nastupe svih zborova snimio je Hrvatski radio. Kompletan program snimljen je na 4 CD-a za potrebe Hrvatskog sabora kulture i zborova. 

Stručno povjerenstvo u sastavu: Nikola Bašić (predsjednik), Saša Britvić i Darko Hajsek pratilo je nastupe svih zborova i na kraju temeljem ocjena dodijelilo Zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture Hrvatskom pjevačkom društvu "Lipa" iz Osijeka i Crkvenom pjevačkom društvu "MIR" iz Belišća. 

Srebrna plaketa pripala je Mješovitom pjevačkom zboru KUU "Jeka Primorja" iz Rijeke i Oratorijskom zboru crkve Sv. Marka iz Zagreba  te Pjevačkom zboru "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca. 

Brončana plaketa pripala je Chorusu "Carolostadien" iz Karlovca  i Hrvatskom pjevačkom društvu "Kalnik" iz Križevaca. 

Po završetku Natjecanja održan je razgovor Stručnog povjerenstva sa voditeljima i zborovođama gdje je uz ostalo konstatirano da su po prvi puta na Natjecanju veći dio programa činile skladbe domaćih autora. Pokazalo se da su višegodišnja nastojanja Hrvatskoga sabora kulture da zborovi njeguju domaću glazbu dala rezultate.

Zaključeno je da stimuliranje domaćeg stvaralaštva  treba nastaviti kako bi i u buduće na programima zborova ono bilo dominantno.

***

Izvadci iz stručnih ocjena:

Nikola Bašić    

Crkveno  pjevačko  društvo "MIR”, Belišće 

Veoma ambiciozan program realiziran na najbolji mogući naćin. Intonacija je vrlo stabilna i čista, dinamika izražajna. Ritmički čvrsto, uvijek u skladu s izvedenim skladbama. Interpretacija proživljena i izražajna s odličnom dikcijom. Opći dojam je zahvaljujući svim naprijed navedenim vrijednostima odličan. Tim raspjevanim djevojkama i njihovom vrlo muzikalnom dirigentu treba toplo čestitati na obavljenom poslu. 

Darko Hajsek 

Hrvatskom pjevačkom društvu "Lipa", Osijek 

Posljednji je prvog dana nastupio zbor “Lipa” iz Osijeka. Osim obavezne skladbe  “Gumbelijum” izveli su i “Dodolinu pjesmu”. Obje su skladbe izvedene sigurno i dojmljivo, uz točnu izvedbu svih pa i najtežih dionica. Slobodni izbor su sačinjavale renesansni polifoni motet „Cantate Domino“ G. Crocea, vrlo zahtjevne fakture, te dvije skladbe suvremenih autora “De Profundis” N. Telfer, skladba u šest glasova vrlo efektnog i zahtijevnog sloga, te ritmički bravurozna „Mundi Renovatio“ G. Orbana koju je zbor izveo izuzetno dojmljivo. Izuzetan i superioran nastup zbora „Lipa“ rezultirao je zlatnom plaketom.

VRH