HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

35. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

Susret se održao 12. i 13. listopada 2002. u Novom Vinodolskom u kongresnoj dvorani Hotela "Lišanj". Prisustvovalo je 15 zborova, sveukupno oko 600-tinjak sudionika.

 

 

Dana 27.06.2002. završile su regionalne Smotre na kojima su prisustvovali slijedeći Selektori izabrani sa strane Hrvatskog sabora kulture kao predsjednici Selekcijskih povjerenstava te izvršili selekciju i izbor pjevačkih zborova za 35. Susret: Igor Gjadrov, Josip Jerković, Adalbert Marković, Sanja Drakulić i Ivo Josipović. 

Prisustvovalo je sveukupno čak 40 zborova od kojih 25 u konkurenciji, a ostalih 15 izvan konkurencije. Za Susret je predloženo 20 zborova, a izabrano njih 15.

Ovogodišnji Susret nije bio natjecateljskog karaktera. 

Nastojeći svake godine prezentirati djela hrvatskih kompozitora, Hrvatski sabor kulture i ove je godine na čelu s Programskim savjetom, odabrao preporučene skladbe uz naputak da zborovi moraju izabrati jednu od skladbi iz jedne od preporučenih zbirki. Radilo se o dvjema zbirkama: Zborovi a cappella Jakova Gotovca i 8 Madrigala Ivana pl. Zajca. Ostatak programa bio je prepušten slobodnom izboru zborova. Sveukupno trajanje programa kretalo se izmedju 15 i 20 minuta "čistog pjevanja" uključujući i preporučenu skladbu.

Susret je u cijelosti pratilo i pismeno vrednovalo Stručno povjerenstvo u sastavu: Saša Britvić (predsjednik), Josip Jerković i Sanja Drakulić a program je vodila Mirjana Pavičić-Žugec, novinar Hrvatskog radija.

 

Zborovi sudionici Susreta (redoslijedom nastupanja) bili su:

Chorus "Carolostadien", Karlovac
Pjevački zbor "Josip Vrhovski", Nedelišće 
Mješoviti pjevački zbor HORKUD "Golub", Bjelovar
Pjevački zbor "Lira", Vodice
HPD "Slavulj", Petrinja
HPD "Rodoljub", Virovitica
HPGD "Zoranić", Zadar
Gradski mješoviti pjevački zbor "Franjo Lučić", Velika Gorica
KUD "Rudolf Rajter", Ivanec
HPD "Kalnik", Križevci
MPZ HKUD-a "Petar Zrinski", Vrbovec
HPD "Danica", Sisak
MPZ KUU "Jeka Primorja", Rijeka

te gosti:

MPO "Kaj", Hum na Sutli
ŽVG KUD "Ljudevit Gaj", Mače

VRH