HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Novosti

34. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA - ONLINE

Susret hrvatskih puhačkih orkestara jedan je od najdugovječnijih puhačkih festivala u Hrvatskoj koji je tijekom 2020. godine, poput većine kulturnih manifestacija, pogođen pandemijom bolesti COVID-19.
Obzirom na  vrlo nepovoljnu epidemiološku situaciju program 34. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i suroganizaciju HDS-ZAMP-a bit će realiziran u online formatu 12. prosinca 2020. od 19 sati putem web stranice HSK-a na HSK TV-u uz emitiranje i putem web servisa Facebook i Youtube. 

12. 12. 2020., 19:00 h

VIDEO POZIVNICU - PROMO SPOT SUSRETA pogledajte OVDJE.

Programske odrednice 34. Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za puhačku glazbu HSK u sastavu Mladen Tarbuk, Šime Vulelija, Miro Saje, Mario Komazin i Josip Kapović. Program Susreta će u cijelosti biti revijalnog karaktera čime će se nastojati promovirati dostignuća puhačkog amaterizma u godini koju je obilježila pandemija.
Unatoč otežalim uvjetima, 34. Susret će nastojati postići ciljeve određene Pravilima Susreta kojima se, uz promociju najuspješnijih ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u Republici Hrvatskoj, želi utjecati na razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada uopće, te razvoj publike. 

Online Susret bit će realiziran u obliku emisije sa snimljenim izvedbama orkestara koju će pratiti tročlano stručno Povjerenstvo u sastavu Matija Fortuna, Vanja Lisjak i Ivan Josip Skender. Oni će sudjelovati i u okruglom stolu sa sudionicima na temu njihovih izvedbi te panel diskusiji za predstavnike puhačkih orkestara iz cijele RH koji će u kasnijem terminu biti održani na platformi ZOOM. 

Obzirom na specifičnost prirode muziciranja glazbenika u puhačkim orkestrima i visokoj rizičnosti prijenosa koronavirusa, velik broj orkestara u RH ove godine nije bio u mogućnosti održavati probe. Od uobičajenih 40-60 orkestara koji se svake godine selektiraju za Susret, ove se godine prijavilo ukupno 19 orkestara, od kojih je 16 nastupilo u okviru 2 županijske smotre, te 3 putem samostalnih video prijava.

Na Smotri puhačkih orkestara Zagrebačke županije održanoj 27.9.2020. u Jastrebarskom nastupilo je ukupno 6 orkestara (selektor: Šime Vulelija), a na 41. Smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje održanoj istog dana u Osijeku, nastupilo je ukupno 10 orkestara (selektor: Filip Pavišić). Samostalne video prijave, također je selektirao prof. Šime Vulelija.

Za nastup na 34. Susretu odabrano je ukupno 8 orkestara: Dječji orkestar Puhačkog orkestra Zaprešić, Puhački orkestar DVD-a Domagović, Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec, Osječki puhački orkestar, Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega, Limena glazba Općine Podturen i Puhački orkestar grada Koprivnice. 

Program Online 34. Susreta*:

Dječji orkestar Puhačkog orkestra Zaprešić
Sara Blažev, dirigentica
Michael Sweeney: Black Forest Overture
Ivan Božičević: P.U.H.
James Swearingen: Blue Ridge Saga

Puhački orkestar DVD-a Domagović
Mario Fabijanić, dirigent
Berislav Kezele: Jalta, Jalta
Tito Puente (obrada: Michael Brown): Oye Como Va
Elton John, Hans Zimmer (obrada: John Higgins): The Lion King

Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec
Miroslav Poljančić, dirigent
Ivica Badurina (obrada: Damir Butigan): Vilo moja
James L. Swearingen: Legacy
Jacob de Haan: Oregon

Osječki puhački orkestar
Denis Ravlić, dirigent
Marc Antoine Charpentier (obrada: Zoa Majić): Preludij
Astor Piazzolla (obrada: Lorenzo Bocci): Oblivion
Dmitrij Šostakovič (obrada: Andre Waignein): Second Waltz
Branko Mihaljević (obrada: Domagoj Pećar): Moj Osijek

Gradska glazba Virovitica 
Silvio Paloš, dirigent
Tom Coster, Tito Puente, Carlos Santana, Itaal Shur, Rob Thomas (obrada: Giancarlo Gazzani): Santana, a Portrait
Joe Zawinul (obrada: Semjon Barlas, Oeter Feigel): Birdland
Vlado Vuzem: Kroz gradski park

Gradska glazba „Trenkovi panduri“, Požega
Mirko Ćaćić, dirigent
Franz von Suppé (obrada: Hans Kliment): Leichte Kavallerie
Lucho Berrmudez (obrada: Pablo Ruiz Henao): Columbia Tierra Querida
Rafael Hernandez (obrada: Naohiro Iwai): El Cumbachero

Limena glazba općine Podturen
Antonio Baranašić, dirigent
Carl Wittrock: Antartica
Igor Kuljerić: Predigra renesansnoj komediji

Puhački orkestar Grada Koprivnice
Dino Jakšić, dirigent
Marko Poklepović: Victoria
Luis Prima (obrada: Dick Ravenal): Sing, Sing, Sing 
Solist: Noa Pehnec
Klaus Badelt (obrada: Ted Rickets): Pirates of the Caribbean

NAPOMENA ZA SVE ORKESTRE:

Planirano natjecanje se prolongira za sljedeću godinu prema ovogodišnjim pravilima (B-D kategorija – 2021., A-C kategorija 2022.).

VRH