HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

U subotu i nedjelju, 10. i 11. lipnja 2017. godine u gradu Novom Vinodolskom održan je 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara U ORGANIZACIJI Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Županije Primorsko-goranske i uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice te tvrtke Jadran d.d. Crikvenica. 

PREDSELEKCIJA:

Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za puhačku glazbu Hrvatskog sabora kulture Mladenom Tarbukom, Šimom Vulelijom i Mirom Saje tijekom 2016. godine. Prema Pravilima Susreta (koja su objavljena na službenim stranicama HSK-a), pravo nastupa na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara ostvarili su najuspješniji predstavnici A i C kategorije koncertnog programa s održanih 8 županijskih i regionalnih/selekcijskih smotri i 4 samostalna preslušavanja koji su održani po sljedećem rasporedu:

2.4.2017., Karlovac, 18. smotra puhačkih orkestara Karlovačke županije
Organizatori: ZAKUD Karlovačke županije i ZOAKD Karlovac
Selektor: Šime Vulelija
Odabrani predstavnici za 31. SHPO: 
Puhački orkestar DVD-a Ogulin (C kategorija)
23.4.2017., Zaprešić, 31. susreti puhačkih orkestara Zagrebačke županije
Organizatori: Puhački orkestar Zaprešić i ZKUU Zagrebačke županije
Selektor: Šime Vulelija
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Puhački orkestar DVD-a Petrovina (C kategorija)
26.4.2017., Grad Zagreb, 40. susreti zagrebačkih glazbenih amatera, Susret puhačkih orkestara Grada Zagreba
Organizatori: Centar za kulturu Trešnjevka, Zagrebački glazbeni podij 
Selektor: Marko Poklepović
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Puhački orkestar DVD-a Kašina (C kategorija)
29.4.2017., Križevci, 18. županijska smotra puhačkih orkestara Koprivničko-križevačke županije
Organizatori: Gradski puhački orkestar Križevci i ZKUU Koprivničko-križevačke županije
Selektor: Šime Vulelija
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Gradski puhački orkestar Križevci (A kategorija) i Puhački orkestar DVD-a Đurđevac (C kategorija)
30.4.2017., Breznički Hum, 14. županijska smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije
Organizatori: Limena glazba Sv. Martin i ZKUU Varaždinske županije
Selektor: Šime Vulelija
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Gradski puhački orkestar HŽ Varaždin (A kategorija) i Puhački orkestar grada Ludbrega (C kategorija)
6.5.2017., Daruvar, 16. Smotra puhačkih orkestara i 20. smotra zborova Bjelovarsko-bilogorske županije
Organizatori: Gradska limena glazba Daruvar i ZKUU Bjelovarsko-bilogorske županije
Selektor: Mladen Tutavac
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Puhački orkestar Čazma (C kategorija)
7.5.2017., Baška Voda, 9. smotra puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije
Organizatori: Općinska glazba Baška Voda i Zajednica puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije
Selektor: Đorđe Radovniković
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski“, Donja Kaštela (C kategorija)
7.5.2017., Županja, 38. smotra puhačkih orkestara Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje
Organizatori: Gradska glazba Županja i Savez amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje
Selektor: Vanja Lisjak
Odabrani predstavnici za 31. SHPO:
Gradska glazba Nova Gradiška (C kategorija)
SAMOSTALNA PRESLUŠAVANJA:
Puhački orkestar Goričan (C kategorija) (Međimurska županija), samostalno preslušavanje u  okviru 14. županijske smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije, 30.4.2017., Breznički Hum, Selektor: Šime Vulelija.
Vodička glazba (C kategorija) (Šibensko-kninska županija), samostalno preslušavanje, 3.5.2017., Vodice, Selektor: Tonći Ćićerić.
Gradska limena glazba Petrinja (C kategorija) (Sisačko-moslavačka županija), samostalno preslušavanje, 7.5.2017., Petrinja, Selektor: Šime Vulelija.
Gradski puhački orkestar Krapina (C kategorija) (Krapinsko-zagorska županija), samostalno preslušavanje, 14.5.2017., Krapina, Selektor: Šime Vulelija.

S održanih županijskih smotri stručni selektori su za nastup na 31. Susretu delegirali ukupno 14 puhačkih orkestara A i C kategorije koncertnog programa. Osim ocjenjivačke uloge, selektori su odigrali važnu pedagošku ulogu na Smotrama gdje su održali razgovore s dirigentima i predstavnicima orkestara o njihovim izvedbama te im dali niz uputa za bolju izvedbu skladbi na programu i metodici rada s orkestrom, kao i podnijeli pisano izvješće o održanim smotrama i pojedinačnim izvedbama orkestara. 


SUDIONICI 31. SUSRETA:

Na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, od selektiranih 14 orkestara, nastupilo je ukupno 13 orkestara (Vodička glazba je odustala od nastupa) s više od 500 glazbenika među kojima su i 163 člana mlađa od 18 godina. Ovaj podatak govori o velikom broju mladih ljudi koji svoje izvan školske aktivnosti provode u kulturno-umjetničkom amaterizmu, kao i njegovoj ključnoj ulozi u odgoju, obrazovanju i socijalizaciji mladih kroz glazbu i razvoju njihove kreativnosti.  

Natjecateljski dio programa održan je u Domu kulture u Novom Vinodolskom dok su revijalni nastupi orkestara u obliku promenadnih koncerata održani u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu. 

Na Susretu su nastupili:

A KATEGORIJA:

Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin
Gradski puhački orkestar Križevci

C KATEGORIJA:

Puhački orkestar DVD-a Kašina
Puhački orkestar DVD-a Petrovina 
Gradska glazba Nova Gradiška
Puhački orkestar Goričan 
Gradska limena glazba Petrinja
Puhački orkestar Čazma
Puhački orkestar DVD-a Ogulin
Puhački orkestar DVD-a Đurđevac 
Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski“, Donja Kaštela
Puhački orkestar grada Ludbrega 
Gradski puhački orkestar Krapina

Nastupe orkestara pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Miro Saje (predsjednik), Robert Homen i Vanja Lisjak koji su vrednovali nastupe svih orkestara, vodeći se elementima izbora, (koncepcije) programa, intonacije, dinamike, interpretacije, ritma i općeg dojma. Nakon održanih nastupa, članovi povjerenstva su održali individualne konzultacije s predstavnicima pojedinih orkestara o pojedinostima i detaljima nastupa s komentarima i savjetima za daljnji rad, te sastavili pisani izvještaj o svim nastupima orkestara. Orkestrima sudionicima, dodijeljene su nagrade ovisno o osvojenom srednjem broju bodova svih članova Stručnog povjerenstva koje ovdje navodimo:

NAGRADE:

U A kategoriji koncertnog programa Srebrnu plaketu su dobili Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin i Gradski puhački orkestar Križevci. 

U C kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom osvojila je Gradska limena glazba Petrinja. Zlatne plakate osvojili su Puhački orkestar DVD-a Đurđevac i Gradski puhački orkestar Krapina. Dobitnici Srebrne plakete su Puhački orkestar DVD-a Kašina, Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski“, Donja Kaštela, Gradska glazba Nova Gradiška i Puhački orkestar Čazma. Puhački orkestar Goričan, Puhački orkestar grada Ludbrega i Puhački orkestar DVD-a Petrovina nagrađeni su brončanom plaketom, a Puhački orkestar DVD-a Ogulin pohvalom. 

Gradska limena glazba Petrinja svojom je izvedbom djela Josipa Magdića: Rapsodia Croatica osvojila i dodatnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja te nastup na Razglednici kulturno umjetničkog amaterizma 2018. 

Ekskluzivni sponzori 31. Susreta tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Légère Reeds LTD. i Canorus za najbolje ocjenjene orkestre u obje kategorije osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i  glazbene opreme.

U A kategoriji, Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin osvojio je YAMAHA BAS BUBANJ  MB-420EW, a Gradski puhački orkestar Križevci poklon paket LEGERE.

U C kategoriji, Gradska limena glazba Petrinja nagrađena je YAMAHA TRUBOM YTR-3335G, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac YAMAHA KLARINETOM YCL-255, Gradski puhački orkestar Krapina instrumentom YAMAHA VENOVA YVS100, dok je Puhački orkestar DVD-a Kašina također osvojio poklon paket LEGERE.

TIJEK PROGRAMA SUSRETA 

ZAJEDNIČKO MUZICIRANJE I SVEČANO OTVORENJE SUSRETA

Bogati program Susreta odvijao se tijekom dva koncertna dana počevši svečanim mimohodom i zajedničkim muziciranjem svih orkestara na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom u subotu 10. lipnja u 16,00 sati. Tom su prigodom izvedene dvije skladbe (Novovinodolska koračnica Marka Poklepovića i Freude zur Musik 

Huberta Weissmanna (u obradi Karla Safarica) pod ravnanjem Josipa Kapovića, dirigenta Gradske limene glazbe Petrinja.

Službeni dio Susreta započeo je u 17.00 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem u kojem su sudjelovali Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin i Sopilaši KUD-a „Ilija Dorčić“. Susret je nakon obraćanja g. Zlatka Herčeka, člana Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture otvorio Gradonačelnik Novog Vinodolskog g. Velimir Piškulić. Nakon toga uslijedio je natjecateljski program u kojem su sudjelovali orkestri A i C kategorije programa. Prvog dana nastupila su dva orkestra A kategorije i 5  orkestara C kategorije, dok je drugog dana svoj natjecateljski program predstavilo 6 orkestara C kategorije.

REPERTOAR

Prema Pravilima Susreta, orkestri A kategorije morali su izvesti program sastavljen od obvezne skladbe (Alfred Reed: Armenijski plesovi), jedne skladbe hrvatskog autora, te jedne skladbe stranog autora iz popisa skladbi za Susret koje je propisao Stručni savjet za puhačku glazbu Hrvatskog sabora kulture, dok se C kategorija temeljila na slobodno odabranim programima orkestara u trajanju od 10 do 15 minuta s obveznom izvedbom minimalno jedne skladbe hrvatskog autora. 

Na Susretu, koncertni programi orkestara obilovali su hrvatskom glazbom. Izvedene su skladbe Tomislava Uhlika, Igora Kuljerića, Borisa Papandopula, Branka Mihaljevića, Marka Poklepovića, Harija Rončevića, Josipa Magdića, Nikice Kaogjere, Ive Muhvića, Ive Tijardovića i Zvonka Špišića. Ostatak programa činila su djela Reeda, Sparkea, Haana, Čajkovskoga, Behrmana, Jeanborquina, Teddera, Sheldona, Swearingena, Mc Millana, Dossa, Huggensa, Smitha i mnogih drugih istaknutih inozemnih skladatelja puhačke glazbe, čineći dvodnevni Susret glazbeno raznolikim i svake godine sve ambicioznijim i kvalitetnijim. 

SVEČANO ZATVARANJE

Susret je završio svečanom dodjelom priznanja i nagrada u kojoj su sudjelovali članovi Stručnog povjerenstva g. Miro Saje, g. Robert Homen i g. Vanja Lisjak, koji je ujedno bio i predstavnikom Hrvatskog društva skladatelja, te predstavnik grupe Ekskluzivnih sponzora, g. Mišel Senčar. Nakon svečanosti dodjele priznanja i nagrada, Susret su zatvorili g. Milan Ostović, član upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture i g. Mario Butorac, ravnatelj Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog. 

REVIJALNI PROGRAM SUSRETA 

Promenadni koncerti orkestara sudionika u tradicionalno održani su u Novom Vinodolskom i Crikvenici u subotu od 19 sati te u Novom Vinodolskom i Selcu u nedjelju od 10.00 sati. Tom su prigodom orkestri sudionici Susreta izveli programe poznatih skladbi i marševa po slobodnom izboru, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu, uključujući veći broj publike izvan klasičnog koncertnog prostora Doma kulture.

Programske i promotivne materijale Susreta likovno je oblikovao Ante Jelinčić. Program Susreta u cijelosti je snimio Hrvatski radio za potrebe emisije Amaterska glazba i stvaralaštvo na prvom programu HR-a. Susret su snimali i fotografirali članovi tvrtke Red Ring d.o.o. Video snimke svih nastupa orkestara na Susretu objavljene su na Youtube kanalu i Facebook stranici Hrvatskog sabora kulture. Sve informacije o Susretu objavljene su na web stranicama Hrvatskog sabora kulture www.hrsk.hr, te službenim stranicama Suorganizatora.

Letak 31. SHPO

Programska knjižica_31. SHPO

VRH