HRSK

Ples / Suvremeni ples / Arhiva

30. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 9. i 10. studenog 2019. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je jubilarni 30. susret hrvatskih plesnih ansambala. Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 450 mladih plesača iz Hrvatske i Slovenije. Susret se po peti put održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Medijski pokrovitelj bio je City Radio. 

U programu je ukupno prikazano 35 koreografija. Rezultat je to raspisanog Natječaja, a odabir grupa te stručno i umjetničko planiranje i oblikovanje programa, izvršile su predsjednica Stručnog savjeta za ples pri HSK, gđa Vlasta Kaurić i vanjska suradnica gđa. Vladimira Vrhovšek. Važno je napomenuti da su jedino predstavnici Karlovačke županije (Baletni studio GK "Zorin dom", Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23" i Plesni klub "st.Art") izabrani na 25. susretu plesnih ansambala Karlovačke županije koji se 31.3.2019. održao u Karlovcu. Selektor je bio g. Rajko Pavlić.

Nastupom gostujuće plesne predstave autorice Urše Rupnik, a u izvedbi Ursus dancera iz Slovenije nastavljena je važna međunarodna suradnja Hrvatskog sabora kulture. U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Plesne udruge Ri Dance Rijeka s predstavom "Čipka", Prve Riječke Mažoretkinje i Plesni klub Megablast Velika Gorica kao aktualni europski i svjetski prvak u break danceu. Izložbom fotografija obilježena je i 20. godišnjica rada Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege kao dugogodišnje članice HSK-a. 

Program Susreta pratilo je tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Melita Spahić Bezjak, Branko Banković i Jasminka Petek Krapljan. Po prvi puta ove godine dodijeljene su nagrade u dvije kategorije: show i suvremeni. Rezultat rada povjerenstva je sljedeći: 

Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju u kategoriji show dobio je Plesni studio "Step by step" iz Zagreba za koreografiju "Dječji san". Nagrada za najbolju izvedbu otišla je Plesnom klubu "st.Art" iz Karlovca za koreografiju "Living in a box", dok je Plesni klub "Vruća čokolada" iz Splita dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim u koreografiji "Udica". Posebnu pohvalu stručnog povjerenstva za spoj modernog i tradicionalnog dobila je Ritmika KUD-a "Sklad" Đakovo.

Nagradu za najbolju koreografiju u kategoriji suvremeni dobila je Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege za koreografiju "Melankolija". Nagradu za najbolju izvedbu dobila je Plesna grupa Flame iz Rijeke za koreografiju "Attached-detached". Nagradu za najbolji kostim povjerenstvo je dodijelilo Studiju za povijesni ples "Divertimento" iz Zagreba za koreografiju "Iznad oblaka". Posebnu pohvalu dobio je Baletni studio Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca za koreografiju "Tarantela".

Odlukom stručnog povjerenstva, na Razglednici 9 kulturno umjetničkog amaterizma u RH, nastupit će Plesna grupa Flame iz Rijeke kao dobitnica Nagrade za najbolju izvedbu u kategoriji suvremeni.

I ove godine, u okviru Susreta plesnih ansambala, sudionici su imali mogućnost prisustvovanja plesnim radionicama "Mjuzikl" pod vodstvom plesne pedagoginje i dramske umjetnice Elene Brumini, koje su održane oba dana Susreta u prijepodnevnim satima u dvorani Srednje škole Velika Gorica i koje su okupile ukupno 130 plesača.
Po prvi puta ove godine organiziran je i live stream dodjele Nagrada na Facebook stranici Hrvatskog sabora kulture.

Voditeljica programa bila je Darija Šćukanec, dok je foto i video materijale izradila je Anita Nadj (Red Ring d.o.o). Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, dok se fotografije mogu pregledati i preuzeti na facebook profilu HSK-a https://bit.ly/2XUMsJH . Video snimke su u pripremi za objavljivanje na službeni youtube kanal Hrvatskog sabora kulture. Autor promotivnih i programskih materijala Susreta je dizajnerica Gordana Pavlek.

 

Program Susreta započeo je prijepodnevnom radionicom "Mjuzikl" u dvorani Srednje škole, a večernji dio programa otvaranjem izložbe fotografija u prigodi obilježavanja 20 godina rada Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege u galerijskom prostoru POU VG. Izložbu su otvorili Ilijana Lončar i autor Mladen Božićković. Nakon ulaska u dvoranu uslijedili su pozdravni govori tajnika Hrvatskog sabora kulture  dr. sc. Dražena Jelavića i zamjenika gradonačelnika Grada Velike Gorice g. Ervina Kolareca koji je ujedno i otvorio Susret. Susretu je nazočio i predstavnik Ministarstva kulture RH g. Ivan Božić kojem je tajnik HSK-a uručio zahvalnicu. Nakon završene plesne predstave "Čipka" u izvedbi Plesne udruge Ri Dance Rijeka, mnogobrojnoj publici predstavili su se Plesna udruga "Prve riječke mažoretkinje", Rijeka, Plesna udruga "Ri Dance", Rijeka, Plesni klub "Vruća čokolada", Split, Cheerleading klub "Sedmi vjetar", Split, Plesni studio "Step by step", Zagreb, Plesni studio "Shine", Osijek, KUD "Sklad" Đakovo, Plesna udruga "Gesta", Zadar i Plesni klub "st. ART", Karlovac. U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Plesnog kluba Megablast iz Velike Gorice. Svečana dodjela priznanja i nagrada u kategoriji show upriličena je na pozornici dvorane Pučkog otvorenog učilišta uz live stream prijenos na Facebook stranici Hrvatskog sabora kulture. Nagrade su uručili članovi stručnog povjerenstva. Prvi dio 30. Susreta hrvatskih plesnih ansambala završen je okruglim stolom stručnog povjerenstva i voditelja skupina. Za sve sudionike organizirano je zajedničko druženje.Drugog dana Susreta, a nakon održane radionice "Mjuzikl" u prijepodnevnim satima i tonskih proba, u večernjem dijelu programa nastupili su Divertimento – studio povijesnog plesa, Zagreb, gosti iz Slovenije – Urša Rupnik i plesači, Studio suvremenog plesa "Teuta", Čakovec, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar Požega, Plesni studio "Vindi", Varaždin, Plesna grupa "Flame", Rijeka i Studio "Vivona", Čakovec, Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo – "Studio 23", Karlovac, Baletni studio Gradskog kazališta "Zorin dom", Karlovac, Plesni studio Doma kulture "Kristalna kocka vedrine", Sisak i po prvi puta Balet Pučkog otvorenog učilišta Kutina. Susretu je nazočio i izaslanik župana Zagrebačke županije g. Zlatko Herček. U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Plesnog kluba Megablast iz Velike Gorice. Svečana dodjela priznanja i nagrada u kategoriji suvremeni upriličena je na pozornici dvorane Pučkog otvorenog učilišta uz live stream. Jubilarni 30. Susret hrvatskih plesnih ansambala završio je okruglim stolom stručnog povjerenstva i voditelja skupina. Nagrade su uručili članovi stručnog povjerenstva, a procjenjuje se da je program u dva dana vidjelo oko 500 posjetitelja.

Programski letak

VRH