HRSK

Književnost/Likovnost / Arhiva

26. Susret hrvatskih neprofesionalnih pisaca

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Zajednicama Kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije priredio je 9. i 10. prosinca 2006. godine 26. Susret hrvatskih neprofesionalnih pisaca. 

 

Temeljem poziva za Susret prispjeli su radovi od stotinjak (92) književnih autora iz cijele Hrvatske. Stručno povjerenstvo u sastavu Božica Jelušić, književnica, Enes Kišević, književnik i Mirko Kovačević, pjesnik i tajnik Hrvatskog sabora kulture izabralo je 41 autora za objavljivanje u Zborniku (bit će u nakladi Hrvatskog sabora kulture tiskan tijekom 2007. godine), od kojih je na Susretu sudjelovalo 36. Susret se odvijao tijekom dva dana u Bjelovaru i Koprivnici. 

Prvi dan u Bjelovaru sudionici su uz stručno vodstvo razgledali kulturno-povijesne znamenitosti Bjelovara (Gradski muzej, Crkvu Sv. Terezije, promenadu …), a iza toga je u Bjelovarskom kazalištu održana književna večer na kojoj je svaki sudionik u 4' pročitao izbor iz poslanih radova. 

Drugi dan u Koprivnici u Gradskoj knjižnici „Fran Galović“ održan je okrugli stol, promoviran Zbornik radova s 25. Susreta, a uručene su, temeljem odluke prosudbene komisije, nagrade i pohvale Hrvatskog sabora kulture. 

Nagradu – plaketu „Mihovil Pavlek Miškina“ dobili su – za pjesništvo: Ana Barišić, Slavonski Brod – za prozu: Dario Rukavina, Zagreb – za književnost na dijalektu: Mijo Kelečić, Oroslavje. 

Pohvaljeni su: - za poeziju: Darko Vidović, Vrbovec, Damir Besednik, Cerna i Ivana Hajsek, Zagreb – za prozu: Ivan Turković – Krnjak, Zagreb i Damir Horvat – Zacskai, Daruvar – za književnost na dijalektu: Vladimir Šuk, Oroslavje i Marija Hegedušić, Koprivnica. 

Slijedio je zatim posjet i razgled Galerije Generalić u Hlebinama, a Susret je završio zajedničkim ručkom za sve sudionike. 

26. Susret pratila su sredstva javnog priopćavanja (novinari te radio i TV) a emitirana su i 2 četverominutna prikaza u Hrvatska danas i Vijesti iz kulture na HRT-u. 

Programski letak

VRH