HRSK

Književnost/Likovnost / Arhiva

25. Susret hrvatskih neafirmiranih pisaca

U Bjelovaru je 26. i 27. studenog u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Županijske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije održan 25. Susret hrvatskih neafirmiranih pisaca. Za Susret je izabrano trideset dvoje sudionika. Na Susretu je sudjelovalo njih 25. 

 

Pozivu za sudjelovanje na Susretu putem lokalnih sredstava priopćavanja i Županijskih zajednica odazvalo se 88 autora iz svih krajeva Hrvatske s preko 500 radova većinom poezije. 

Stručno povjerenstvo u sastavu dr.sci. Branko Bošnjak i Miroslav S. Mađer pregledalo je sve pristigle radove i nakon pomnog vaganja radova svakog autora izabralo 32 sudionika vodeći računa jedino o kvaliteti radova. 

Za Susreta je tiskan Program u kojem se navode svi autori te cjelokupni program Susreta. 

Pored čitanja radova u Bjelovarskom kazalištu i Narodnoj knjižnici «Petar Preradović» program Susreta obuhvatio je i upoznavanje s radom knjižnice, koja je jedna od najsuvremenijih u Hrvatskoj, predstavljanje Zbornika 24. Susreta hrvatskih neafirmiranih pisaca «Opet zajedno» kao i razgovore autora sa članovima Stručnog povjerenstva. 

Otvaranju Susreta nazočili su i obratili se sudionicima  predsjednik Županijske zajednice i Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Ante Rade, član poglavarstva Bjelovarsko-bilogorske županije Igor Štimac koji je i otvorio Susret te dogradonačelnik Bjelovara Stjepan Čleković. 

Susret su popratili prilozima Hrvatski radio i Hrvatska televizija – redakcija pola ure kulture. 

Čitanju radova sudionika Susreta u Bjelovarskom kazalištu i knjižnici Petar Preradović nazočili su brojni učenici i građani Bjelovara. Svojim pljeskom iskazivali su zadovoljstvo prezentiranim poetskim i proznim radovima. 

Sudionici su izrazili zadovoljstvo sa cjelokupnom organizacijom Susreta 

 

O Susretu su u svojim pismenim osvrtima rekli članovi Stručnog povjerenstva: 

Dr.sc Branko Bošnjak 

«U čitavom tijeku vrlo kvalitetno organiziranih susreta, u središtu zanimanja bili su upravo hrvatski neafirmirani pisci, i kroz posjet Narodnoj knjižnici Bjelovara, nastupno čitanje u Bjelovarskom kazalištu, kroz Književnu matineju i predstavljanje Zbornika prethodnog susreta, te kroz razgovor sa Stručnim povjerenstvom. 

Ukratko, pokazuje se da tradicija pisanja i potreba za umjetničkom artikulacijom dobiva snažnu potvrdu i kroz tzv. «amatersko» bavljenje pjesništvom i prozom, a i ostalim oblicima književnog izražavanja. Upravo to pokazuje snagu «društvene imaginacije», koja se iz jednostavnih ljudskih potreba često vine do «profesionalnih» visina, nastojeći se probiti do svjetlosti kako bi prekinula bdijenje u tami». 

Miroslav S. Mađer 

«S obzirom da je pisac ovih redova dugogodišnji selektor takvih izdanja i samog programa te zaista dobrodošle manifestacije,u prilici je da povuče neke usporedbe s dosadašnjim zbornicima i samim susretima.Opći dojam je da se susreti obogaćuju iz godine u godinu i da postoje svi uvjeti za nastavak takvog spisateljskog druženja».

Programski letak

VRH