HRSK

Književnost/Likovnost / Arhiva

24. Susret hrvatskih pisaca amatera

24. Susret hrvatskih pisaca amatera odžan je u Đelekovcu, Koprivnica, 11. i 12. prosinca 2004. godine.

 

 

Zahvaljujući inicijativi i spremnosti Zajednice KUU Koprivničko-križevačke županije točnije njenog predsjednika Krešimira Blažeka da bude domaćin ponovo je nakon pet godina stanke organiziran ovaj Susret. 

Svoje radove na Natječaj poslalo je 68 autora sukladno uvjetima Natječaja (5 pjesama, 3 prozna i dramska dijela). Stručno povjerenstvo u sastavu: Miroslav Mađer, Maja Gjerek-Lovreković i Božidar Prosenjak pregledalo je sve prispjele radove i izabralo temeljem kvalitete njihovih radova 27 autora. Riječ je o autorima iz: Đurmanca, Koprivnice, Sračinca, Našica, Valpova, Sibinja, Blata na Korčuli, Oroslavlja, Andrijaševaca, Đakova, Slavonskog Broda, Splita, Vrbovca, Feričanaca, Kotoribe, Zelčina, Ploča, Gata, Krka, Retkovaca, Varaždina i Zagreba.

U Domu kulture Đelekovec uz riječi dobrodošlice načelnika Općine Đelekovec, prigodne riječi predsjednika Zajednice KUU Koprivničko križevačke županije, tajnika Hrvatskog sabora kulture i predsjednika Vijeća Županije 24. Susret hrvatskih pisaca amatera  započeo je predavanjem sveučilišnog profesora Dragutina Feletara  o Pavleku Miškini. Uslijedio je obilazak Zavičajnog muzeja, a zatim i razgledavanje Galerije Hlebine i Galerije Josipa Generalića. Na večer je pred prepunom dvoranom Doma kulture svaki sudionik Susreta pročitao dvije pjesme, odnosno dio proznog rada izabrane od Povjerenstva. Prisutni su s velikom pozornošću i ljubavlju slušali od prvog do posljednjeg autora i prepoznavajući prave vrijednosti nagrađivali ih dugotrajnim pljeskom. Na kraju sudionicima su uručena Priznanja Hrvatskog sabora kulture za sudjelovanje, te Priznanje Koprivničko-križevačke županije i Općinskog vijeća Općine Đelekovec za sudjelovanje na ovom susretu što se održavao u sklopu manifestacije “Crveni makovi”

Zajednička večera koju su priredili domaćini za sudionike Susreta i članove četiriju KUD-a sudionika manifestacije “Crveni makovi” protekla je u međusobnom druženju i veselju. 

Drugog dana Susreta sudionici su posjetili Gradsku knjižnicu “Fran Galović” u Koprivnici gdje su upoznati s radom knjižnice a zatim sudjelovali u razgovoru s članovima Stručnog povjerenstva. Postavilo se pitanje objavljivanja djela neafirmiranih pisaca (bolji naziv za amatere). Zaključeno je da će se nakon svakog Susreta objaviti Zbornik radova sudjelujućih autora. Isto tako treba prihvatiti želju i htijenje domaćina Općine Đelekovec i KPD “Seljačka sloga” Đelekovec da se ovaj Susret u buduće održava u Đelekovcu jer su svojim radom, zalaganjem, gostoljubivošću i cjelokupnom organizacijom to zaslužili. 

Programski letak

VRH