HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, održan je 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se i ove godine održavao u dva grada i u dvije kategorije. Folklorni ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su 15. 10. 2016. u Centru za kulturu Čakovec, a izvorne folklorne skupine predstavile su se 12. 11. 2016. u dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. U realizaciji Susreta neizostavni doprinos dali su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije, suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec i FA "Koprivnica" te pokrovitelji Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija, Grad Čakovec i Grad Koprivnica. Podravka d.d. bila je donator u vidu poklon paketa nagrađenim skupinama dok su sponzori bili Carlsberg Croatia d.o.o. , Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Na Susretu je nastupilo oko 1000  folkloraša unutar 22 ansambala iz Hrvatske te 2 gostujuća iz Bosne i Hercegovine i Slovenije u sklopu uspješne međunarodne suradnje koju Hrvatski sabor kulture ima s Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Susret je u dva grada pratilo približno 500 posjetitelja. Nastavljena je i suradnja s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno odvija u Kutini, tako što su najuspješnije dječje folklorne skupine u obje kategorije (od 3-10 i od 10-14 godina), KUU "Zasadbreg" i Dječja grupa FA "Koprivnica", nastupili na otvorenju Susreta u Čakovcu i Koprivnici.

Susret je u cijelosti pratilo tročlano stručno povjerenstvo, u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Ivica Ivanković, prof. i BrankoIvankoviću Čakovcu, te Tomislav Habulin, mag. mus. umjesto Branka Ivankovića u Koprivnici. Prema ocjeni stručnog povjerenstva dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture u obje kategorije. Nagrade u kategoriji koreografiranog folklora osvojili su redom: KUD "Sv. Juraj", Draganić, KUD "Nova zora" Donja Lomnica i KUD "Dika" Slatina. Nagrade u kategoriji izvornog folklora osvojili su: Viteška udruga "Kumpanjija", Pupnat (Dubrovačko-neretvanska županija), KUD "Kraljica Katarina", Donji Lapac (Ličko-senjska županija) i KUD "Kukljica" iz Kukljice (Zadarska županija).

Program 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina oblikovan je u skladu s Pravilima Susreta prema kojima su ansambli u kategoriji koreografiranog folklora dužni izvesti po dvije koreografije; jednu izvedenu na županijskoj smotri i drugu iz kraja iz kojeg dolaze, a skupine u kategoriji izvornog folklora jednu točku s kojom su se predstavili na županijskoj smotri. Tako je ove godine bogati program Susreta bio sačinjen od ukupno 34 točke i odvio se tijekom dva dana u dva grada.

Programsku knjižicu možete prolistati na linku: https://issuu.com/ples/docs/hsk_2016_folklor_knjizica_tisak

Manifestaciju su medijski popratili SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec, VTV - varaždinska televizija, Radio Koprivnica, Drava info., Radio Glas Podravine, Podravski list, Glas Podravine E-podravina i Kajje.in. Susret je najavljen u prigodnim emisijama na Radiju 1, Radio Koprivnici, Hrvatskom katoličkom radiju i Radiju Sljeme. Voditeljica Susreta i u Čakovcu i u Koprivnici bila je Aleksandra Ličanin. Foto i video materijale izradila je Anita Nadj. Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, dok se fotografije i video zapisi mogu pregledati i preuzeti na službenom youtube kanalu Hrvatskog sabora kulture i facebook profilu. Autorica promotivnih i programskih materijala Susreta bila je Tina Bauer iz Bauer studija. 

ČAKOVEC, 15. 10. 2016.

23. susret hrvatskih folklornih ansambala  i izvornih skupina započeo je nastupom dječje skupine KUU-a "Zasadbreg" iz Zasadbrega kao najuspješnije mlađe dječje skupine s 14. Festivala dječjeg folklora Hrvatske održanog u Kutini. Prisutnima su se zatim obratili predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije i Upravnog odbora HSK-a g. Dejan Buvač, predsjednik Gradskog vijeća grada Čakovca g. Jurica Horvat te zamjenica Župana gđa. Sandra Herman koja je Susret proglasila otvorenim. Uslijedio je nastup 8 ansambala iz Hrvatske (KUU "Seljačka sloga" Nedelišće, Nedelišće, FA "Zdenac", Garešnica, KUD "Dalmacija" Dugi Rat, KUD "Petar Preradović" Đurđevac, Varaždinski folklorni ansambl, KUD "Nova zora" Donja Lomnica, KUD "Sv. Juraj" Draganić i KUD "Dika" Slatina) te gostiju iz Bosne i Hercegovine (KUD "Rudine" župa Vidoši, Livno) koji su nastupili u revijalnom dijelu programa. Po završetku, predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije g. Dejan Buvač i predsjednik Gradskog vijeća grada Čakovca g. Jurica Horvat svečano su uručili priznanja i programske materijale svim sudionicima, dok su g. Buvač i zamjenica međimurskog župana gđa. Sandra Herman uručili Nagrade Hrvatskog sabora kulture. Stručno povjerenstvo je nakon koncerta održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala.

KOPRIVNICA, 12. 11. 2016.

Drugi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala održao se 12.11.2016. u Koprivnici. I ovdje je program započeo nastupom najuspješnije starije dječje folklorne skupine FA "Koprivnica", a nazočne su pozdravili predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije  Nada Šešić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije  g. Ivan Pal. Program je pratila i predsjednica Županijske skupštine gđa. Vesna Rupćić. Uslijedio je nastup 14  skupina iz Hrvatske (KUD "Prigorje", Križevci, KUD "Sloga", Satinca Đakovačka, KUD "Martinčani", Martinska Ves, KUD "Klaruš", Maruševec, KUD "Pleter", Dugopolje, KUD "Fijolica", Orehovica, KUD "Desinec", Jastrebarsko, VU "Kumpanjija" Pupnat, GKUD "Požega" Požega, KUU "Ivan Vitez Trnski", Nova Rača, KUD "Rečica" Rečica, KUD "Kukljica", otok Ugljan, KUD "Kraljica Katarina", Donji Lapac i KUU "Voćin", Voćin). Folklorna skupina "Kajer" Kulturnega društva Kajer, Bučečovci, Slovenija bili su gosti Susreta koji su nastupili u revijalnom dijelu programa. Po završetku programa, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije gđa. Nada Šešić i predsjednik Upravnog odbora Hsk-a g. Dejan Buvač uručili su priznanja i programske materijale svim  sudionicima, dok su tajnik HSK-a g. Dražen Jelavić i zamjenik župana g. Pal uručili nagrade. I ovom prilikom stručno povjerenstvo dodijelilo je Prvu, Drugu i Treću nagrada Hrvatskog sabora kulture. Potom je održan okrugli stol s predstavnicima ansambala.
Uz smotru domaćini su priredili i izložbu slika koje su na temu narodnih nošnji, običaja i kulturne baštine izradili članovi Likovne sekcije Podravka 72 i KUD-a "Delovi". Sekcija vezilja Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca predstavila je Ivanečki vez koji je Ministarstvo kulture uvrstilo u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. 

VRH