HRSK

Književnost/Likovnost / Arhiva

22. susret likovnih stvaralaca, 24.-30.11.2006.


 

 

 

Hrvatski sabor kulture i grad Slavonski Brod – Kazališno koncertna dvorana „Ivana Brlić Mažuranić“ uz pomoć Književno-likovnog društva „Berislavić“ i Folklornog ansambla Broda – priredili su, nakon stanke od 16 godina, 22. SUSRET NEPROFESIONALNIH LIKOVNIH STVARALACA HRVATSKE.

Na Susretu su sudjelovali neprofesionalni likovni umjetnici iz Hrvatske (osim akademskih umjetnika) čiji je rad – crtež, sliku ili skulpturu, opremljen za izložbu, izabrala stručna osoba u matičnoj sekciji. Od dostavljenih 200 uradaka stručno povjerenstvo u sastavu mr. sc. Sanja Grković, prof. povijesti umjetnosti, prof. Branimir Pešut, ravnatelj Galerija Slavonskog Broda i prof. Stanko Špoljarić, viši kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu – odabralo je 110 radova za izložbu 22. Susreta, koji će ujedno biti uvršteni u Zbornik književnog i likovnog stvaralaštva (bit će tiskan tijekom proljeća 2007.) u nakladi Hrvatskog sabora kulture.

Izložba 22. Susreta za posjetitelje otvorena je u predvorju Kazališno-koncertne dvorane „Ivane Brlić Mažuranić“ u okviru Katarinskog sajma – najznačajnije godišnje privredno-turističke manifestacije u Slavonskom Brodu koji je trajao od 24. do 30. studenog, a obišlo ga je mnoštvo građana i posjetitelja. Za sudionike Susreta i članove likovnih sekcija Hrvatski sabor kulture i grad Slavonski Brod priredili su 2. prosinca 2006. okupljanje sudionika uz sljedeći program:

od 10.00 do 10.30 sati u predvorju Koncertno-kazališne dvorane „I.B.Mažuranić“ okupljanje sudionika i razgledavanje izložbe 22.Susreta;
od 10.30 do 12.00 sati okrugli stol članova stručnog povjerenstva i sudionika;
od 12.00 do 14.00 sati obilazak i uz stručno vodstvo razgled kulturno-povijesnih znamenitosti Broda: Tvrđave i Ružićeve galerije, Korza i salona Becić, u prostoru Muzeja Brodskog Posavlja izložbe Vladimir Becić – iz fundusa slavonskih muzeja i galerija te franjevačkog samostana i crkve;
od 14.30 u Radničkom domu razgledavanje drugog dijela izložbe, folklorni program u izvođenju Folklornog ansambla Broda te domjenak za sve sudionike.

U okviru okruglog stola proglašeni su dobitnici nagrada i priznanja: Stručno povjerenstvo dodijelilo je nagradu Hrvatskog sabora kulture najuspješnijoj sekciji susreta – Neretvanskom likovnom krugu te nagradu Hrvatskog sabora kulture najuspješnijem umjetniku – slikarici Nadi Dombay, Likovna sekcija Podravka '72.

Osim nagrada povjerenstvo je dodijelilo i pet pohvala: Emilu Žižmanu i Ivanu Katiću iz Književno-likovnog društva „Berislavić“, Slavonski Brod; Jagodi Lasić iz Dubrovačke udruge likovnih umjetnika; Alojzu Cindriću iz Književno-likovnog društva „Petrović“, Rešetari i Dragici Čuturilo – Petrač iz Likovne udruge „Bel-art“, Belišće.

Otvorenje i zatvaranje 22. Susreta neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske bilo je dobro posjećeno (svaki puta preko sto posjetitelja), a Susreti su rezultirali s dvadesetak novinarskih osvrta u novinama i na radiju i televiziji.

Likovni stvaratelji – sudionici Susreta (80) izrazili su zadovoljstvo obnavljanjem Susreta i zaželjeli da se i sljedeće godine prirede 23. Susreti. 

VRH