HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

22. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske održan je 22. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se i ove godine održavao u dva grada i u dvije kategorije. Folklorni ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su 17. 10. 2015. u Centru za kulturu Čakovec, a izvorne folklorne skupine predstavile su se 24. 10. 2015. u dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici.

Na Susretu je nastupilo oko 1000  folkloraša unutar 23 ansambala iz Hrvatske te 2 gostujuća iz Slovenije u sklopu uspješne međunarodne suradnje koju Hrvatski sabor kulture ima s Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Susret je u dva grada pratilo približno 500 posjetitelja. Nastavljena je i suradnja s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno odvija u Kutini, tako što je najuspješnija dječja folklorna skupina u kategoriji od 10-14 godina, KUD Lipovac, Generalski stol, nastupila kao gost na svečanom otvorenju u Čakovcu. 

Susret je u cijelosti pratilo tročlano stručno povjerenstvo, u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Ivan Potočnik i Ivančica Ivkanec, prof. Prema ocjeni stručnog povjerenstva dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture, po prvi puta u obje kategorije. Nagrade u kategoriji koreografiranog folklora osvojili su redom: Varaždinski folklorni ansambl, FA "Šiljakovina" iz Šiljakovine i FA "Zdenac" iz Garešnice. Nagrade u kategoriji izvornog folklora pripale su KUD-u "Obreška" iz Donje Obreške (Zagrebačka županija), KUD -u "Salinovec" iz Salinovca (Varaždinska županija) i KUD-u "Luzarica" iz Pridrage (Zadarska županija).

Program 22. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina oblikovan je u skladu s Pravilima Susreta prema kojima su ansambli u kategoriji koreografiranog folklora dužni izvesti po dvije koreografije; jednu izvedenu na županijskoj smotri i drugu iz kraja iz kojeg dolaze, a skupine u kategoriji izvornog folklora jednu točku s kojom su se predstavili na županijskoj smotri. Tako je ove godine bogati program Susreta bio sačinjen od ukupno 35 točaka i odvio se tijekom dva dana u dva grada.

Uz HSK, organizatori manifestacije bili su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, dok su suorganizatori bili Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, Folklorni ansambl Koprivnica i KUD "Kaštel" iz Pribislavca. Supokrovitelji su bili Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija i Grad Čakovec. Po prvi puta donator Susreta bila je Podravka d.d. u vidu poklon paketa za nagrađene ansamble i skupine.

Manifestaciju su medijski popratili SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec, VTV - varaždinska televizija, Radio Koprivnica, Radio Drava, Radio Glas Podravine, Koprivnica.Net, Podravski list i Glas Podravine. Voditeljica Susreta i u Čakovcu i u Koprivnici bila je Aleksandra Ličanin. Svim sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u i fotografije, autora Gordana Sirotića za čakovečki dio programa i Hrvoja Povijaća za koprivnički dio programa. Sudionici su dobili i izvješća Stručnog povjerenstva o svojim izvedbama. Autorica promotivnih i programskih materijala Susreta bila je Tina Bauer iz Studija Bauer.

ČAKOVEC, 17.10.2015.

22. susret hrvatskih folklornih ansambala  i izvornih skupina započeo je nastupom dječje skupine KUD-a Lipovac, Generalski stol kao najuspješnije starije dječje skupine s 13. Festivala dječjeg folklora Hrvatske održanog u Kutini i pozdravnim govorom domaćina, predsjednika Zajednice HKUU Međimurske županije i Upravnog odbora HSK-a g. Dejana Buvača koji je otvorio Susret. Uslijedio je nastup  9 ansambala iz Hrvatske (Varaždinski folklorni ansambl, HKGD "Dunav" Vukovar, FA "Zdenac", Garešnica, KUD "Šolta", Šolta, FA "Koprivnica", Koprivnica, FA "MATIJA Gubec", Karlovac, FA "Šiljakovina", Šiljakovina, KUU "Seljačka sloga" Nedelišće i KUD "Laz", Laz Bistrički) te gostiju iz Slovenije (Akademska folklorna skupina Študent, Maribor) koji su nastupili u revijalnom dijelu programa. Po završetku, zamjenica međimurskog župana gđa. Sandra Herman i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije g. Dejan Buvač svečano su uručili priznanja svim sudionicima kao i nagrade. Prema ocjeni stručnog povjerenstva, najuspješnijim ansamblima dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture. Nagrade su osvojili redom Varaždinski folklorni ansamblFA "Šiljakovina" iz Šiljakovine i FA "Zdenac" iz Garešnice. Stručno povjerenstvo je nakon koncerta održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala.

KOPRIVNICA, 24.10.2015.

Susret se sljedeće subote nastavio u Koprivnici. Nazočne su pozdravili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić, tajnik HSK-a Dražen Jelavić i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić.  Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije  Ivan Pal proglasio je Susret otvorenim. Uslijedio je nastup 13  skupina iz Hrvatske (KUD "Ždala", Ždala, KUD "Ravnica", Stari Perkovci, KUD "Kolo", Stari Grabovac, KUD "Salinovec", Salinovec, KUD "Koledišće", Jezera, KD "Brnaze", Brnaze, KUD "Obreška", Donja Obreška, KUD "Lastovo" Lastovo, HKUD "Slavonija" Jakšić, KUU "Ivan Vitez Trnski", Nova Rača, KUD "Korana" Slunj, KUD "Luzarica", Pridraga i  KUU "Gacka", Ličko Lešće. Folklorno društvo "Lancova Vas",  Videm pri Ptuju, Slovenija  bili  su gosti Susreta koji su nastupili u revijalnom dijelu programa. Po završetku programa, tajnik HSK-a g. Jelavić i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić  svečano su  uručili priznanja svim  sudionicima kao i nagrade. I ovom prilikom stručno povjerenstvo dodijelilo je Prvu, Drugu i Treću nagrada Hrvatskog sabora kulture. Nagrade su osvojili redom KUD "Obreška" iz Donje Obreške (Zagrebačka županija), KUD "Salinovec" iz Salinovca (Varaždinska županija) i KUD "Luzarica" iz Pridrage (Zadarska županija). Potom je održan okrugli stol s predstavnicima ansambala.

Uz smotru domaćini su priredili i izložbu slika koje su na temu narodnih nošnji, običaja i kulturne baštine izradili članovi Likovne sekcije Podravka 72; Sekcija vezilja Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca predstavila je Ivanečki vez koji je Ministarstvo kulture uvrstilo u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Sudionici su imali prilike kušati i Bregofsku pitu, koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao slastice kulturnog nematerijalnog dobra, a koju su spremile članice Udruge prijatelja kulture Vlado Dolenec i Udruge žena iz Koprivničkih Bregi.

plakat 22. susreta

letak 22. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

programska knjižica

VRH