HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

21. susret folkloraša

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 11. i 12. listopada 2014. godine u Centru za kulturu u Čakovcu te 25. i 26. listopada 2014. u GK Zorin dom u Karlovcu, održan je 21. susret hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina. Susret se po prvi puta odvaja u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Karlovcu. Suorganizatori su bili Zajednica HKUU Međimurske županije, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec, Karlovačka županija i ZAKUD Karlovačke županije, a supokrovitelji Međimurska županija i Grad Čakovec. 

Na Susretu je tijekom 4 dana nastupilo oko 1000 folkloraša unutar 25 ansambala iz Hrvatske te 2 gostujuća iz Slovenije u sklopu uspješne međunarodne suradnje koju Hrvatski sabor kulture ima s Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Susret je tijekom četiri dana pratilo približno 500 posjetitelja. Ove godine započela je i suradnja s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno odvija u Kutini, tako što je najuspješnija dječja folklorna skupina u kategoriji od 10-14 godina, "Fijolice" KUD-a Sv. Juraj Draganić, nastupila kao gost na svečanom otvorenju dijela Susreta u Karlovcu. Susret je u cijelosti pratilo tročlano stručno povjerenstvo, u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, Katarina Bušić, prof. i dr. sc. Irena Miholić. Prema ocjeni stručnog povjerenstva, i ove godine, najuspješnijim ansamblima dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture. Nagrade su osvojili redom Ogranak "Seljačke sloge" Buševec iz Buševca, Folklorni ansambl "Matija Gubec" iz Karlovca i Folklorni ansambl "Koprivnica" iz Koprivnice. 

Program 21. susreta hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina oblikovan je u skladu s Pravilima Susreta prema kojima su ansambli u kategoriji koreografiranog folklora dužni izvesti po dvije koreografije; jednu izvedenu na županijskoj smotri i drugu iz kraja iz kojeg dolaze, a skupine u kategoriji izvornog folklora jednu točku s kojom su se predstavili na županijskoj smotri. Tako je ove godine bogati program Susreta bio sačinjen od ukupno 39 točaka i odvio se tijekom dva vikenda, točnije četiri dana. Manifestaciju su medijski popratili SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec, VTV - varaždinska televizija, TV4 rijeke, Hrvatski Radio Karlovac i Radio Mrežnica. Voditeljica Susreta u Čakovcu bila je Aleksandra Ličanin, a u Karlovcu Aleksandra Slaćanin. Svim sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u i fotografije, autora Gordana Sirotića za čakovečki dio programa i TV4 rijeke za karlovački dio programa. Sudionici su dobili i izvješća Stručnog povjerenstva o svojim izvedbama. Autorice promotivnih i programskih materijala Susreta bile su članice dizajnerskog studija Babushke (Tina Bauer i Marija Juza).

 

Promo spot Susreta pogledajte na:

https://www.youtube.com/watch?v=xqBiuA7RA2g

ČAKOVEC, 11. i 12. 10. 2014.

21. susret hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina započeo je pozdravnim govorima domaćina, predsjednika Zajednice HKUU Međimurske županije i Upravnog odbora HSK-a g. Dejana Buvača i predsjednika Gradskog vijeća grada Čakovca g. Jurice Horvata. Zamjenica međimurskog župana gđa. Sandra Herman proglasila je Susret otvorenim. Uslijedio je nastup 5 ansambala iz Hrvatske (KUD Zabok, KUU "Veseli Međimurci", Čakovec, Folklorni ansambl "Zdenac" Garešnica, Folklorni ansambl Broda, Slavonski Brod i Ogranak "Seljačke sloge" Buševec) te gostiju iz Slovenije (Folklorna skupina COF, Klub optimističnih folkloristov, Ljubljana). Po završetku programa predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije, g. Dejan Buvač uručio je priznanja sudionicima, a stručno povjerenstvo održalo je okrugli stol u Hotelu Park s predstavnicima ansambala. Nastavak je bio u nedjelju prijepodne kada su nastupili GKUD "Požega", KUD "Jelenčanka", Gornja Jelenska, KUD "Dalmacija" Dugi Rat, Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin, Folklorni ansambl "Koprivnica" i Folklorni ansambl "Matija Gubec", Karlovac. Nedjeljni je koncert svojim nastupom upriličila i dječja skupina KUD-a "Fijolice" iz Orehovice. Prema ocjeni stručnog povjerenstva, i ove godine, najuspješnijim ansamblima dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture. Nagrade su osvojili redom Ogranak "Seljačke sloge" Buševec iz Buševca, Folklorni ansambl "Matija Gubec" iz Karlovca i Folklorni ansambl "Koprivnica" iz Koprivnice. Stručno povjerenstvo je i nakon nedjeljnog koncerta održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala. Nagrade i priznanja dodijelio je predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije g. Dejan Buvač i time svečano zatvorio prvi dio 21. susreta hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina. 

KARLOVAC, 25. i 26.10. 2014.

Svečano otvorenje upriličila je dječja skupina "Fijolice" KUD-a Sv. Juraj Draganić. Nazočne je pozdravio tajnik HSK-a g. Dražen Jelavić, a Susret je otvorio zamjenik karlovačkog župana g. Ivan Banjavčić. Uslijedio je nastup 6 skupina iz Hrvatske (KUD "Klek", Ogulin, KUD "Vrbje", Vrbje, KUD "Šubić", Novska, KUD "Salinovec", Salinovec, KUD "Koralj", Zlarin i KD "Brnaze", Brnaze) te gostiju iz Slovenije (KUD "Triglav", Slovenski Javornik, Jesenice). Po završetku programa, tajnik HSK-a g. Jelavić, uručio je priznanja sudionicima i zahvalnice suorganizatorima: Karlovačkoj županiji, ZAKUD-u Karlovačke županije i Gradskom kazalištu "Zorin dom". Stručno povjerenstvo potom je održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala. Nedjeljni dio programa započela je mješovita vokalna skupina Gareš'kog Kulturnog Centra "Medjuwodje" koja se predstavila s tri skladbe. Potom su nastupili KUD "Kaštel" Pribislavec, KUD "Lipa" Slavetić, KU "Žutopas", Smokovljani-Visočani, KUD "Šijaci" Biškupci, KUU "Ivan Vitez Trnski", Nova Rača, Udruga "Sveta Kata" Zemunik, KUD "Ždala", Ždala i KUD "Mihovljan", Mihovljan. Priznanja sudionicima uručila je tajnica ZAKUD-a Karlovačke županije gđa. Vera Mitrović Vrbanac i time zatvorila Susret folklornih amatera koji je po prvi put okupio i folklorne skupine koje njeguju izričaj samo svog kraja. Stručno povjerenstvo je i nakon nedjeljnog koncerta održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala.


program 21. susreta

plakat 21. susreta

programska knjižica

VRH