HRSK

Glazba / Tamburaški orkestri i sastavi / Novosti

20. susret tamburaških orkestara i sastava, 5.10.2013.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela i KUD-a „Preporod“, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 5. listopada 2013. održan je jubilarni 20. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava kojim se obilježila 65. obljetnica djelovanja Hrvatskog sabora kulture.

Na Susretu je nastupilo 9 najboljih tamburaških orkestara iz Samobora, Mihovljana, Draganića, Čakovca, Virovitice, Male Subotice, Starog Petrovog Sela, Zagreba i Varaždina te 4 najbolja tamburaška sastava iz Laza Bistričkog, Cirkvene, Dugog Sela i Beretinca sa sveukupno 300 izvođača. Kao gosti nastupili su Tamburaši iz Cirkulana iz Slovenije. Ove godine za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 55 tamburaških orkestara i sastava iz 9 hrvatskih županija.

Po odluci stručnog povjerenstva u sastavu Siniša Leopold (predsjednik), Željko Bradić i Ivan Potočnik, u kategoriji koncertnih orkestara, 1. nagrada Hrvatskog sabora kulture dodijeljena je Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture iz Varaždina pod umjetničkim ravnanjem Tibora Büna. Druga nagrada dodijeljena je Tamburaškom orkestru „Ferdo Livadić“ iz Samobora, a treća Tamburaškom orkestru KUD-a Mihovljan.

U kategoriji koncertnih tamburaških sastava, 1. nagradu osvojio je Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela. U istoj kategoriji, druga nagrada pripala je Tamburaškim sastavu KUD-a „Ježek“, Beretinec, a treća Tamburaškom sastavu KUD-a „Laz“, Laz Bistrički.

Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja maestro Siniša Leopold dodijelio je „Nagradu HDS-a za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ Tamburaškom orkestru KUD-a „Gaj“ iz Zagreba, za izvedbu skladbe „Varijacije za tamburaški orkestar“ skladatelja Emila Cossetta, a pod umjetničkim ravnanjem Krešimira Račića.

Ekskluzivni sponzor, ''Glazbarski obrt Mario Žmegač“ dodijelio je brač najuspješnijem orkestru, a bisernicu najuspješnijem sastavu 20. susreta.

Željko Andričević, u ime Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb darovao je prvonagrađenom varaždinskom orkestru „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića.

Pokroviteljstvo 20. Susreta potpisala je Zagrebačka županija, a supokroviteljstvo turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.

Zajednička fotografija laureata

Programski letak

VRH