HRSK

Glazba / Tamburaški orkestri i sastavi / Novosti

19. Susret hrvatskih tamburaških orkestara, 13.10.2012.

19. Susret hrvatskih tamburaških orkestara, 13. listopada 2012. godine. 

 
U subotu, 13. listopada 2012. u Školskoj sportskoj dvorani u centru Grada Ogulina, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Pučkog otvorenog učilišta Ogulin i ZAKUD-a Karlovačke županije, održan je 19. susret hrvatskih tamburaških orkestara, čiji su pokrovitelji bili Grad Ogulin i Karlovačka županija.

Na susretima je nastupilo deset tamburaških orkestara, koji su po ocijeni stručnog povjerenstva, na županijskim smotrama tamburaških orkestara i samostalnim preslušavanjima, ocijenjeni najboljim ocjenama i na taj način izborili nastup na državnoj smotri. Susreti su započeli prigodnim uvodnim riječima voditeljice programa, Glorije Domitrović, svečanim otvorenjem i intoniranjem državne himne u izvedbi tamburaškog orkestra KUD-a "Gaj" iz Zagreba a pozdravne riječi sudionicima i mnogobrojnim posjetiteljima su uputili Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture i Nikola Magdić, gradonačelnik grada Ogulina koji je i otvorio susrete.

Desetminutnim koncertnim programom, uz obvezu izvođenja jedne skladbe hrvatskog skladatelja, predstavili su se sljedeći tamburaški orkestri: TO KUD-a Mihovljan, Karlovački tamburaški orkestar, TO KUD-a Tamburica Staro Petrovo Selo, Hrvatsko amatersko KUD Topusko, TO HPD "Rodoljub" iz Virovitice, TO KUD-a "Gaj" iz Zagreba, TO KUU-a Zvon iz male Subotice, TO HKUD-a "Petar Zrinski" iz Vrbovca, TO Centra tradicijske kulture Varaždin i Požeški tamburaški orkestar. Po okončanju nastupa svih tamburaških orkestara, stručno povjerenstvo u sastavu poznatih hrvatskih skladatelja, dirigenata i tamburaških pedagoga - Siniša Leopold, Stjepan Fortuna i Željko Bradić je imalo tešku zadaću odlučiti koji orkestar će osvojiti prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture te nagradu Hrvatskog društva skladatelja.

Za vrijeme njihovog vijećanja, na susretu su nastupili gosti iz Slovenije, Kulturno društvo Vipavski tamburaši koji su svojim skladnim muziciranjem oduševili nekoliko stotina posjetitelja.

Stručno povjerenstvo je nakon nešto više od pola sata donijelo svoju odluku pa je maestro Siniša Leopold objavio da nagradu Hrvatskog društva skladatelja, za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja dobiva tamburaški orkestar KUD-a "Mihovljan" iz Mihovljana i dirigent Ivan Bartolić, za izvedbu skladbe Balada za tamburaški orkestar, op.236, Hommage a Julije Njikoš, Ogulinca, poznatog skladatelja, Josipa Magdića.

Treću nagradu HSK, keramički rad Roberta Vrane te knjigu "Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića u izdanju Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb" koju je dodijelio predsjednik društva Martin Vuković, osvojio je Požeški tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Galića.

Drugu nagradu HSK, keramički rad, knjigu i tamburu bisernicu, ekskluzivnog sponzora 19. Susreta, Glazbenog obrta Žmegač, osvojio je Tamburaški orkestar KUD-a "Gaj" iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića.

Prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture, keramički rad Roberta Vrane, knjigu autora Mihaela Ferića i tamburu brač Glazbenog obrta Žmegač, osvojio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin.

Pod dirigenstkom palicom Tibora Büna izvrsno su izveli skladbu "Sunčane ravni" skladatelja Bože Potočnika, "Tritonus diabolus" Siniše Leopolda te skladbu "Tko joj ljubi uplakano lice" autora Drage Diklića i Siniše Leopolda. Pobjednicima 19. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara nagradu je uručio gradonačelnik Nikola Magdić, još jednom zahvalivši što su Susreti održani u gradu Ogulinu.

Najuspješniji sudionik Susreta, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin nastupit će u okviru manifestacije najbolji od najboljih - „Razglednica 2 Hrvatskog sabora kulture“ 28.10.2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Po okončanju Susreta svi sudionici programa su nastavili zajedničko druženje u restoranu Sabljaci na jezeru Sabljaci gdje su predstavnici i dirigenti orkestara, održali i okrugli stol sa članovima Stručnog povjerenstva (izvor Pučko otvoreno učilište Ogulin).

Događanja je snimao Hrvatski radioRadio Zagreb, Radio Ogulin te TV 4 rijeka.

TO CTK Varaždin

Prijavnica 19. susreta hrvatskih tamburaških orkestara

Pravila 19. susreta hrvatskih tamburaških orkestara

VRH