HRSK

Ples / Folklor / Novosti

18. susret hrvatskih folklornih ansambala

 

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice HKUU Međimurske županije i KUD-a „Kaštel“ Pribislavec, a uz suorganizaciju Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, te pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i supokroviteljstvo Grada Čakovca i Međimurske županije, održan je 18. susret hrvatskih folklornih ansambala u Centru za kulturu u Čakovcu, 29. i 30.10. 2011.

 

 

Susret je svečano otvoren 29.10.2011. u 17.30 u Centru za kulturu Čakovec. Otvorenju su prisustvovali: gradonačelnik grada Čakovca, g. Branko Šalamon, pročelnica županijskog Odjela za kulturu, gđa. Sonja Tošić - Grlač, predsjednik Skupštine HSK, g. Zdravko Obradović, Predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije, g. Dejan Buvač, tajnik HSK-e, g. Dražen Jelavić, stručna suradnica za plesnu kulturu Valentina Dačnik te izaslanik župana međimurskog, g. Petar Novački koji je Susret i otvorio. Ovom prilikom promovirali smo i najnoviju knjigu u izdanju HSK-a a u ediciji Narodni plesovi Hrvatske, autora Branka Kostelca, pod nazivom Narodni plesovi i pjesme Vrapčanskog prigorja i Polja. Susret su uveličali gosti iz Mađarske (KUD Tanac iz Pečuha), Bosne i Hercegovine (Akademski ansambl tradicionalnih igara i pjesama AKCUS „Seljo“ iz Sarajeva) i Slovenije (FS Ponikve). Za daljnja gostovanja komisija je jednoglasno predložila sljedeće ansamble ovim redom:

1.    FA „MATIJA GUBEC“ Karlovac

2.  OGRANAK „SELJAČKE SLOGE“ BUŠEVEC  Buševec

3.  KUD „KOPRIVNICA“ Koprivnica

FA „Matija Gubec“ također je izabran za nastup na Razglednici Hrvatskog sabora kulture 2011. koja će se 19.11.2011. održati u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu.

 

 

Na Susretu je sudjelovalo 11 skupina iz Hrvatske i 3 gostujuće sa ukupno 450 folkloraša. Ansamblima su dodijeljena priznanja za sudjelovanje. Susretu je prethodilo 8 županijskih smotri održanih u Bjelovaru, Koprivnici, Krapini, Čakovcu, Karlovcu, Sinju, Novom Marofu i Velikoj Gorici na kojima je svoj rad prikazalo oko 2 500 folklornih amatera. 18. susret hrvatskih folklornih ansambala medijski su popratili: Čakovečka televizija, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec i VTV – Varaždinska televizija. Kao i više godina do sada, Susret je bio dio emisije „Baštine“ urednice Mirjane Žugec Pavičić na 2. programu Hrvatskog radija. Program se odvijao u dva dana, a prethodio mu je svečani mimohod po užem centru grada u kojem su sudjelovali folklorni ansambli. Svaki ansambl nastupio je sa po dvije koreografije.

 

  

 

FA Matija Gubec, Karlovac

 

Subotnji koncert otvorio je KUD Koprivnica pjesmama i plesovima Međimurja – Na ivanje v Gorčeni proščenje, a njihov drugi nastup bili su plesovi i pjesme Podravine vezani uz odlazak mladića u vojsku – Kam se si junaki z doma otpravljaju. Slijedio je nastup gostiju iz Mađarske koji su se predstavili podravskim plesovima iz mađarskog dijela Podravine te gostiju iz Sarajeva s pjesmama i igrama bošnjačke malovaroške tradicije. Predstavnik Slavonije bio je HGKD „Dunav“ iz Vukovara s pjesmama i plesovima Slavonije i pjesmama i plesovima Bunjevačkih Hrvata. Karlovačku županiju predstavio je FA „Matija Gubec“ iz Karlovca plesovima i pjesmama Bilogore – Tajnovitom Bilogorom i plesovima i pjesmama Pokuplja – Pokraj Kupe vode ladne. KUD „Zabok“ iz Zaboka predstavio se koreografijama – Bistarnjski plesovi i Ajnzerica. Subotnji koncert zatvorio je Ogranak Seljačke sloge Buševec iz Buševca sa slavonskim kolima i koledama – Ajde kolo nemoj stati i svadbenim običajima Turopolja – Turopoljski mladečkiU nedjelju, 30. listopada nastupili su: KUD „Dr. Vinko Žganec“, Vratišinec predstavio se s pjesmama i plesovima Međimurja – Pozdravi mi Vratišincu goloba i Prošetala lepa Mara – pjesmama i plesovima Posavine. Sloveniju je predstavljala FS Ponikve prikazavši pjesme i plesove Ponikvi – Buh dej enu dobru ljetu. Bjelovarsko – bilogorsku županiju je i ove godine predstavljao KUD „Zdenac“ iz Garešnice sa plesovima i pjesmama sela Gaj – Đe si diko porosio rojte i pjesmama i plesovima sjeverne Moslavine – Dođi,dođi Ivo i sinoć si bio. KUD „Sesvetska sela“ iz Sesvetskih sela na pozornicu je donio pjesme i plesove Sesvetskog prigorja te pjesme i plesove zapadne Hercegovine –Kreni kolo kreni bolje. Pjesme i plesove Like te ulomak iz Posavske svadbe izveo je KUD „Posavina“ iz Budaševa. Varaždinski folklorni ansambl predstavio se pjesmama i plesovima Slavonije – Šetale se tri divojke male i plesovima sela Petijanec – Črna gora javorek zeleni. Predstavnik Zajednice Splitsko – dalmatinske županije, KUD „Filip Dević“ iz Splita, izveo je Stare splitske plesove i Dubrovačku poskočicu Linđo.

 

 

FS Ponikve, Slovenija

 

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u  sastavu dr. sc. Stjepan Sremac u svojstvu predsjednika povjerenstva i stručnjaka za ples, muzejska savjetnica Ivančica Ivkanec, stručnjakinja za nošnju i ukupno likovno opremanje te profesor glazbe Mihael Ferić. Radi se ne samo o odličnim znalcima ovih područja, već i stručnjacima koji kontinuirano prate hrvatske folklorne skupine na općinskim, županijskim, regionalnim i gradskim razinama. Nakon svakog koncerta povjerenstvo je s voditeljima održalo vrlo konstruktivan okrugli stol na kojem su uz opći osvrt na sadržaj i izvedbu programa izneseni i prijedlozi i primjedbe na viđene koreografije.

 

KUD Koprivnica, Koprivnica

VRH