HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

17. Susret hrvatskih duhačkih orkestara

31. svibnja i 01. lipnja 2003. u Novom Vinodolskom je održan 17. Susret hrvatskih duhačkih orkestara.

 

 

 

Organizator je bio Hrvatski sabor kulture, suorganizatori: Hoteli ''Novi'' d. d. N. Vinodolski, Turistička zajednica grada Novi vinodolski, pokrovitelj: Ministarstvo kulture republike Hrvatske, a supokrovitelji: Županija primorsko-goranska i grad Novi Vinodolski.

Natjecanju je prethodilo 6 regionalnih smotri održanih u Ludbregu, Đurđevcu, Kučama Sisku, Dubrovniku i Zlatar- Bistrici i jedan samostalni koncert u Lučkom na kojima je nastupilo sveukupno 33 duhačka orkestra sa cca 1500 sudionika. Predsjednici Selekcijskih povjerenstava bili su Marko Poklepović i Šime Vulelija

Za državni susret izabrano je 12 orkestara dok je njihove nastupe pratilo Stručno povjerenstvo u sastavu: Tomislav Uhlik, Marko Poklepović i Stanko Selak. To su bili orkestri iz Ciglenice, Gornjeg Desinca, Lepoglave, Lučkog, Špičkovine, Siska, Krapine, Dubravice, Ludbrega, Križevaca, Koprivničkog Ivanca i Varaždina.

Događanja je svakodnevno pratio Hrvatski radio – Radio Rijeka. Snimljeni su svi programi i tiskan CD za potrebe orkestara i Hrvatskog sabora kulture.

Susret je započeo mimohodom po gradskim ulicama s početkom u 18:00 sati. Nakon toga je u 19:00 sati uslijedilo sviranje dviju zajedničkih skladbi na Trgu Ivana Mažuranića i to "Gardijska" Marka Poklepovića i "Veselo" Ivana Muhvića.

Sami Susret je započeo u 20:00 sati svečanim otvorenjem u Domu kulture intoniranjem državne himne koju je izvodio Puhački orkestar ''Ivo Tijardović – Regeneracija'' iz Ciglenice pod ravnanjem Miroslava Vukovojca-Dugana i nastupom 6 orkestara.

U nedjelju, 01. lipnja 2003. godine s početkom u 9:00 sati, Susret se nastavio sviranjem ostalih 6 orkestara. Nakon nastupa zadnjeg orkestra u Domu kulture održan je Okrugli stol s dirigentima, Stručnim povjerenstvom, predstavnicima HSK-e i novinarima Hrvatskog radija. Razgovor je potvrdio vidan napredak u kvaliteti sudjelujućih orkestara na ovogodišnjem susretu.

 

Izvadci iz stručnih zapažanja:

Tomislav Uhlik

Susret je okupio dvanaest orkestara, začudno - samo iz sjevernog dijela Hrvatske(?) Pretežito je zastupljena mladež, što ohrabruje. Proces pomlađivanja valjalo bi još proširiti, a u ponekim slučajevima primijeniti i na dirigentski kadar. Bilo bi dobro, također, poraditi na individualnoj instrumentalističkoj tehnici glazbenika, omogućavanjem odgovarajuće edukacije, možda u suradnji sa glazbenim školama. Gotovo svim orkestrima savjetujem promišljanje o tome kako ( kojom glasnoćom )svirati na otvorenom, a kako u zatvorenom prostoru. Također preporučam poraditi na ugađanju, najprije unutar pojedinih dionica, a zatim na razini cijelog ansambla. Skrećem pažnju na razvijanje smisla za međusobno slušanje glazbenika tijekom svirke. Držim da na  programu treba uvijek imati poneku koračnicu iz  klasičnog austrijsko-češkog repertoara, zatim pokoju transkripciju djela iz klasične europske baštine (Bach, Hähdel i sl.). Također svesrdno podržavam suvremenu zabavnu literaturu (jazz, pop) ali i naglašavam potrebu izvođenja  djela hrvatskih skladatelja izvorno pisanih za duhačke ansamble. 

Naposljetku, čestitam svim sudionicima i organizatorima Susreta na održanom kontinuitetu širenja glazbene kulture u sve težim uvjetima.

Marko Poklepović 

Ovogodišnja smotra duhačkih orkestara Hrvatske, a koju organizira Hrvatski sabor kulture koji obilježava 55. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja, iako nije takmičarskog karaktera orkestri koji su na njoj sudjelovali, a bili su uglavnom iz sjeverozapadne Hrvatske, svojim kvalitetnim nastupima dali su puni doprinos toj obljetnici. 

Susret je programski vezan uz obljetnice hrvatskih skladatelja te je jedna od ponuđenih skladbi obavezna. Pozdravne riječi uputili su članica poglavarstva Novog Vinodolskog gosp. Snježana Klarić, tajnik Hrvatskog sabora kulture gosp. Damir bačić i Željko Šimunić, član poglavarstva Primorsko-goranske županije. Zajednička im je želja da se preko nastupa orkestara prezentira hrvatsko stvaralaštvo te tako doprinesu ukupnom kulturnom razvoju nape domovine. Također je izražena želja da Novi Vinodolski postane stalni domaćin ovakvih susreta. 

Stanko Selak

Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin 

Dirigent: Darko Navoj 

Ovaj je orkestar odličan u svakom pogledu – intonativno, skupnost, dinamika. Sve izvedene kompozicije, pa i one najteže (Tschaikowsky) odlično i tako rekoč profesionalno su izvedene. Najbolji orkestar za svaku pohvalu.

Programska knjižica

VRH