HRSK

Kazalište / Novosti

U VODICAMA ODRŽAN 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL A. KAZALIŠTA

Vodice su protekloga vikenda, 29. i 30. rujna 2023. bile domaćin nagrađivanim kazališnim trupama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske na 17. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta. Hrvatsku su predstavili Dramski amateri Murter, a iz susjednih zemalja pristigli su Žaba Gleda&Išče Vrhovo i Kazalište mladih "Korifej" Nova Bila.

Organizacijom i održavanjem Međunarodnog festivala amaterskih kazališta, Hrvatski sabor kulture potiče međukulturnu suradnju ugošćujući u Hrvatskoj nagrađene predstave različitih kazališnih poetika iz susjednih zemalja. Tako se tradicionalno ostvaruje interkulturni dijalog, razmjena iskustava i socijalna kohezija, a hrvatska publika dobiva priliku vidjeti aktualna kvalitetna dramska ostvarenja stranih amaterskih skupina.

Festival su u petak, 29. 9. u 20 h otvorili Dramski amateri Murter s pučkom komedijom „NA RIVI“ koja je na ovogodišnjem 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera oduševila publiku i festivalsko povjerenstvo te na Murter odnijela Nagradu za njegovanje kulturne baštine, Nagradu za najbolju mušku ulogu (Mate Juraga) te nominacije u čak tri kategorije: za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju i za najbolju glavnu žensku ulogu. Ova izvrsna komedija prikazala je publici odnose dviju ribarskih i težačkih obitelji koje su u dugogodišnjoj svađi oko podijele rive - najvećeg bogatstva u vrijeme između dva svjetska rata... A tu je i ljubavna priča i pregršt metafora na arhaičnom murterskom govoru….

 

Dramski amateri Murter: NA RIVI

 

U subotu, 30. 9. festivalski program ponudio je publici 2 izvrsne predstave.

U 17:00 h u Kulturnom centru Vodice odigrana je crna komedija/satira "IZPOVED MAZOHISTA"/ "ISPOVIJED MAZOHISTA" u izvođenju nagrađene slovenske kazališne skupine „ŽABA GLEDA&IŠČE“ VRHOVO. Gospodin M i njegov Satir kroz predstavu su  društveno kritički i satirički odigrali različite situacije i uživili se u različite uloge u kojima ljudi postaju pravi mazohisti – generacija koja je navikla trpjeti… 

 

Žaba Gleda&Išče Vrhovo, Slovenija

 

Posljednja festivalska predstava „ŽENSKI SNOVI“ u izvođenju Kazališta mladih „Korifej“ Nova Bila, BiH publici je donijela smijeh i zabavu u subotu, 30. rujna s početkom u 20:15 h. Satirična predstava „Ženski snovi“, uz komični otklon, prikazala je žene koje očajnički žele promijeniti sistem u kojemu žive. Znajući kako to neće moći ukoliko se ne priklone političkoj stranci, koriste svoju snagu, znanje, poznanstva, kreaciju pa i represiju kako bi došle do ostvarenja svojih snova. Predstava "Ženski snovi" na ovogodišnjem je 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA proglašena najboljom predstavom u cjelini.

Gradsko pozorište Trebinje  otkazalo je svoje sudjelovanje zbog izvanrednih okolnosti i više sile te je predstava „Pomračenje“ (koja je trebala igrati 30. 9. u 11:30 h) navedenog ansambla otkazana.

 

Festival u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice omogućili su: Ministarstvo kulture i medija RH, Šibensko-kninska županija, Grad Vodice i Turistička zajednica Grada Vodica.

 

Kazalište mladih Korifej: ŽENSKI SNOVI

FESTIVALSKI PROGRAM_17. MFAK

VRH