HRSK

Glazba / Mali vokalni sastavi / Arhiva

15. susret hrvatskih malih vokalnih sastava

15. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održan je 10. i 11. studenoga 2018. godine u dvorani Miroslav Miletić Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku. Riječ je o jednoj od 10 nacionalnih manifestacija koje je organizirao Hrvatski sabor kulture u godini svečanog obilježavanja 70. obljetnice uspješnog djelovanja na unaprjeđivanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. 

15. izdanje Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava održano je u suradnji sa Zajednicom kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Vokalnim ansamblom LIPE iz Siska pod pokroviteljstvom Županije sisačko-moslavačke i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i Grada Siska.  Medijski pokrovitelji Susreta bili su Hrvatski radio, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radiotelevizija Banovina, Novi Sisački tjednik, Portal53 i PS PORTAL. 

Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture tijekom 2018. godine. Izbor malih vokalnih sastava sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 12 selekcija unutar 11 županijskih i regionalnih smotri koje su održane prema sljedećem rasporedu (detalji o održanim smotrama dostupni su u programskoj knjižici Susreta):

Biškupci, 28. 4. 2018., 4. susret folklornih pjevačkih skupina „Pivaj diko ja ću ti polagat“
Selektor: dr.sc. Irena Miholić

Slavonski Brod, 29. 4. 2018., 22. Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema: „Alaj pjevam i pjevati znadem!”, 54. Brodsko kolo
Selektori: Duško Topić, Adam Pavić i Nikola Novosel

Bjelovar, 19. 5. 2018., 12. županijska smotra malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije 
Selektor: Dražen Kurilovčan
 
Sisak, 19. 5. 2018., 15. susret hrvatskih malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije
Selektor: Zrinka Posavec

Đurđevac, 27. 5. 2018., 19. Županijska smotra pjevačkih zborova i 15. županijska smotra malih vokalnih sastava
Selektor: Tomislav Habulin

Zagreb, 30. 5. 2018., 41. susreti zagrebačkih glazbenih amatera, Susreti zborova i vokalnih ansambala Grada Zagreba
Selektor: Marija Ramljak

Varaždin, 10. 06. 2018., 15. županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Varaždinske županije
Selektor: Marija Ramljak

Karlovac, 09. i 10.6.2018., 53. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih grupa Karlovačke županije

Vrbovec, 10. 6. 2018., Smotra zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije
Selektori: Matija Fortuna, Dražen Kurilovčan

Sveta Marija, 10. 6. 2018., 20. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije
Selektor: Robert Homen

Desinić, 21.6.2018., Selekcijski koncert zborova i malih vokalnih sastava Krapinsko-zagorske županije
Selektor: Matija Fortuna

Stručni selektori Hrvatskog sabora kulture za nastup na 15. Susretu odabrali su ukupno 25 vokalnih sastava iz 11 hrvatskih županija koji su se predstavili su se unutar četiri programske kategorije. 

Zbog obujma i razvedenosti programa, 15. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održan je u dva dijela.  Prvog dana Susreta, u subotu 10. studenog od 17 i 30 sati nastupili su sastavi u kategorijama IZVORNE PUČKE GLAZBE i FOLKLORNE GLAZBE iz Kupljenova, Velike Gorice, Starog Topolja, Glogovca, Bekteža, Ivanovca, Zadobarja, Požege, Garešnice, Vrbja, Rovišća, Budaševa, Čakovca, Karlovca, Garešnice, Dugog Sela, Ludbrega i Đurđevca. Program drugog dana Susreta započeo je u nedjelju 11. studenoga u 19 h, kada su u kategoriji KLASIČNE GLAZBE nastupili sastavi iz Ivanca i Zagreba, dok je u kategoriji SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA sisačka publika imati priliku čuti sastave iz Koprivnice, Pleškovca, Zagreba, Siska i Konjščine. Kao gosti nastupila je Pjevačka skupina Češke besede Sisak. 

U svečanom otvorenju Susreta sudjelovali su prof. Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska, dr. sc. Dražen Jelavić, Tajnik HSK-a i Darjan Vlahov, Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije koji je svečano otvorio prvi i drugi dan 15. Susreta. Nakon protokola otvorenja, uslijedili su nastupi malih vokalnih sastava koje je pratilo i ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Irena Miholić, Krunoslav Šokac i Luka Vukšić koji su odabrali  najuspješnije izvedbe u svakoj od 4 kategorije koncertnog programa koje ovdje navodimo: 

 

KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE

NAZIV SASTAVA

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Sv. Antun“, Zadobarje

Nagrada

1. NAGRADA

Muška pjevačka skupina „Starotopoljani“, Staro Topolje

2. NAGRADA

Ženska skupina KUD-a „Vrbje“, Vrbje

3. NAGRADA

Pjevačka skupina „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“, Kupljenovo

PRIZNANJE

Ženski pjevački sastav KUD-a „Pleso“, Velika Gorica

PRIZNANJE

Ženski vokalni sastav „Rudarice“ KUD-a „Rudar“, Glogovac

PRIZNANJE

Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Bektež“, Bektež

PRIZNANJE

Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“, Ivanovec

PRIZNANJE

Pjevačka skupina KUD-a „Požeška dolina“, Požega

PRIZNANJE

Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica

PRIZNANJE

KATEGORIJA FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA

NAZIV SASTAVA

Ženski vokalni sastav „Kraluž“, Budaševo

Bodovi

92,6

Nagrada

ZLATNA PLAKETA

Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“ KUD-a „Petar Preradović“, Đurđevac

92,3

ZLATNA PLAKETA

Folklorna družina „Vuga“, Karlovac

90,6

ZLATNA PLAKETA

Mješovita vokalna skupina GKC-a „Medjuwodje“, Garešnica

82,6

SREBRNA PLAKETA

Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg

82,6

SREBRNA PLAKETA

Ženska vokalna skupina KUU-a „Veseli Međimurci“, Čakovec

81,0

SREBRNA PLAKETA

Ženska vokalna skupina „Koledarice“ KUD-a „Preporod“, Dugo Selo

76,6

BRONČANA PLAKETA

Mali vokalni sastav „Mihe“, Rovišće

76,3

BRONČANA PLAKETA

KATEGORIJA KLASIČNE GLAZBE

Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec

93,3

ZLATNA PLAKETA

Cantus ante omnia, Zagreb

93,3

ZLATNA PLAKETA

KATEGORIJA SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA

Gospodnetić singers - Glazbeni klub Lisinski, Zagreb

93,7

ZLATNA PLAKETA

Muška klapa „Kolapjani“, Sisak

90,0

ZLATNA PLAKETA

Ženski vokalni sastav „Kušlec“, Konjščina

86,7

SREBRNA PLAKETA

Ženski vokalni sastav KUD-a „Podravka“, Koprivnica

82,7

SREBRNA PLAKETA

Muška vokalna skupina PZ-a „Sveti Juraj na Bregu“, Pleškovec

73,0

BRONČANA PLAKETA


Kao predstavnici 15. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava za Razglednicu kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2019.  odabrani su Ženska pjevačka skupina KUD-a Sv. Antun iz Zadobarja i Gospodnetić singers - Glazbeni klub Lisinski iz Zagreba.  

Na kraju prve i druge večeri, program je završen dodjelom zahvalnica i plaketa Hrvatskog sabora kulture koje su dodijelili tajnik HSK-a dr.sc. Dražen Jelavić i članovi Stručnog povjerenstva. Susret su zatvorile gđa Ana Prelac, tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i  gđa Margareta Horžić, predsjednica Vokalnog ansambla LIPE. 

Nakon završetka prvog i drugog dijela koncertnog programa Susreta održana su u prostorijama Osnovne škole 22. lipnja Sisak dva OKRUGLA STOLA predstavnika vokalnih sastava i njihovih voditelja s članovima Stručnog povjerenstva na temu njihovih izvedbi na Susretu. U toj su prigodi sudionici dobili direktne savjete Povjerenstva za nastavak njihova rada od kojih su po završetku Susreta dobili i pisana izvješća, čime je program Susreta ostvario svoju pedagošku i stručnu ulogu. 


Ulaz na 15. Susret bio je besplatan za sve posjetitelje u Domu kulture, kojih je tijekom Susreta bilo ukupno 100-tinjak. U cjelokupnoj organizaciji Susreta ključno mjesto imali su članice i članovi Vokalnog ansambla LIPE i Zajednice KUU Sisačko-moslavačke županije koji su pomogli u koordinaciji sastava na terenu te odvijanju pokusa i koncertnog programa Susreta. Susret su snimali i fotografirali snimatelji tvrtke Red Ring. Kompletne video snimke nastupa malih vokalnih sastava 15. Susretu objavljene su i dostupne na Youtube kanalu Hrvatskog sabora kulture (link: https://goo.gl/Le9ybT), dok su fotografije objavljene na službenim web stranicama Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) i društvenim mrežama (Facebook, Twitter). Autorica promotivnih i programskih materijala Susreta bila je Gordana Pavlek. Program je tijekom dva dana vodila Karmen Valenta. Program Susreta u cijelosti je snimio Hrvatski radio za potrebe emisije „Amaterska glazba i stvaralaštvo“ na HR3 urednice Maje Martinec i autorice Sonje Gospodnetić. Na prvom programu Hrvatskoga radija dana 17.11.2018. u emisiji Multikultura emitiran je prilog o gostujućoj pjevačkoj skupini Češke besede Sisak, dok je 13. 11.2018. emisija Baština na Glasu Hrvatske bila u cijelosti posvećena 15. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koja je dostupna na linku: https://goo.gl/mQRLwL 


VRH