HRSK

Glazba / Mali vokalni sastavi / Arhiva

13. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava

13. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održan je 29. listopada 2016. godine u Domu kulture u Bjelovaru u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Bjelovarsko bilogorske županije, Grada Bjelovara i Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Suorganizatori 13. Susreta bili su Zajednica KUU županije Bjelovarsko-bilogorske i II. OŠ Bjelovar. Donatori su Podravka d.d. i Rio Trgovina d.o.o.,  Susret su medijski popratili Hrvatski radio, Bjelovarsko bilogorski radio, Radio Terezija, Super Radio i Šokački portal. 

 

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture. Nacionalni Susret hrvatskih malih vokalnih sastava pokrenut je godine 2004. iz potrebe da se na jednom mjestu okupi i prezentira raznovrsnost i bogatstvo vokalne glazbe u najvišoj kvaliteti. Iako je posljednjih godina Susret zbog obujma i razvedenosti programa bio održavan kao dvodnevni program, ove je godine zbog financijskih okvira zbijen u jedan koncert.

Izbor sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 12 selekcija koje su održane u okviru 11 županijskih smotri i 1 samostalnog preslušavanja. Na njima je tijekom godine nastupilo 110 malih vokalnih sastava s više od 1500 pjevača. Smotre su održane prema sljedećem rasporedu (detalji o održanim smotrama dostupni su u programskoj knjižici Susreta):

 • 23.4.2016., Slavonski Brod, 20. Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema: “Alaj pjevam i pjevati znadem!”
 • 30.4.2016., Biškupci, 2. Susret folklornih pjevačkih skupina „Pivaj diko ja ću ti polagat“, Požeško-slavonska županija
 • 14.05.2016., Sisak, 9. Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije
 • 21.5.2016., Bedekovčina, 14. Smotra malih vokalnih sastava Krapinsko-zagorske županije
 • 4.6.2016., Bjelovar, 10. županijska smotra malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije
 • 4.6.2016., Zagreb, 39. susreti zagrebačkih glazbenih amatera, 10. koncert: Susret vokalnih ansambala grada Zagreba
 • 5.6.2016., Zaprešić, 17. Susret pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije
 • 11.6.2016., Križevci, 17. Smotra zborova pjevačkih zborova i 13. smotra malih pjevačkih sastava Koprivničko-križevačke županije
 • 12.6.2016. Karlovac, 51. smotra pjevačkih zborova i vokalnih grupa Karlovačke županije
 • 12.6.2016., Varaždin, 13. županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Varaždinske županije
 • 12.6.2016., Sveta Marija, 18. smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurja
 • 18.6.2016., Muška klapa „Kastav“ Kastav, Primorsko-goranska županija, samostalno preslušavanje, odabrani predstavnici za 13. SHMVS

Kao SELEKTORI NA ŽUPANIJSKIM SMOTRAMA sudjelovali su stručni suradnici Hrvatskog sabora kulture među kojima su: Joško Ćaleta, Tomislav Fačini, Tomislav Habulin, Adam Pavić, Zvonimir Toldi, Duško Topić, Miroslava Hadžihusejnović Valašek, Branko Ivanković, Zlatan Sindičić, Igor Vlajnić, Luka Vukšić.
Njihovim odabirom, u programu 13. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava predstavio se ukupno 21 mali vokalni sastav iz 12 hrvatskih županija s više od 300 pjevača. Atraktivnosti programa Susreta, osim kvalitete izvedbi, doprinijela je raznolikost glazbenih žanrova koje su bjelovarskoj publici osigurale bogat i sadržajan repertoar pjesama od klasične glazbe, djela slobodnih stilova i žanrova do bisera izvornog folklora. 
U svečanom otvorenju Susreta sudjelovao je Vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca izvedbom himne, uz obraćanje gdina Dražena Jelavića, tajnika HSK i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, gđu Anu Antolović koja je i svečano otvorila 13. Susret. Nakon toga, uslijedili su nastupi malih vokalnih sastava po sljedećem rasporedu:
KATEGORIJA KLASIČNE GLAZBE
1.       Vokalni ansambl Sakcinski, Ivanec, Varaždinska županija
2.       Vokalni ansambl „Vatroslav Lisinski“ - Gospodnetić singers, Grad Zagreb
KATEGORIJA SLOBODNI STILOVI I ŽANROVI
3.       Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec, Međimurska županija
4.       Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina, Krapinsko-zagorska županija
5.       Muška klapa „Kastav“, Kastav, Primorsko-goranska županija
KATEGORIJA IZVORNA PUČKA GLAZBA 
6.       Ženski vokalni sastav KUD-a „Sloga“, Miklouš, Bjelovarsko-bilogorska županija
7.       Muški vokalni sastav KUU-e „Ivan Vitez Trnski“, Nova Rača, Bjelovarsko-bilogorska županija
8.       Ženska pjevačka skupina KUD-a „Matija Gubec“, Slavonski Kobaš, Brodsko-posavska županija
9.       Mješovita pjevačka skupina KUD „Bektež“, Bektež, Požeško-slavonska županija
10.   Pjevačka skupina KUD-a„Zavičajno društvo Rama“, Pleternica, Požeško-slavonska županija
11.   Pjevačka skupina „Češka beseda Sisak“, Sisak, Sisačko-moslavačka županija
12.   HKUD „Radost“, Sela, Sisačko-moslavačka županija
13.   Ženska pjevačka skupina KUD-a „Sv. Antun“, Zadobarje, Karlovačka županija
14.   Ženski pjevački sastav KUD-a „Prigorje“, Križevci, Koprivničko-križevačka županija
15.   Ženska vokalna skupina KUU-a „Društvo žena Gornji Kraljevec", Međimurska županija
16.   Pjevačka skupina „Ivančice“, Kupljenovo,  Zagrebačka županija
KATEGORIJA FOLKLORNI MALI VOKALNI SASTAVI I KOMORNI ZBOROVI
17.   Ženski vokalni sastav „Lera“ HKUD-a „Petar Zrinski“, Vrbovec, Zagrebačka županija
18.   Mješovita vokalna skupina „Pajdašice i Pajdaši“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg, Varaždinska županija
19.   Folklorna družina „Vuga“, Karlovac, Karlovačka županija
20.   Ženska vokalna skupina „Lire“, Đurmanec, Krapinsko-zagorska županija
21.   Ženski vokalni sastav„Đurđevčice“, Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija 
Nastupe malih vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo STRUČNO POVJERENSTVO u sastavu dr. sc, Joško Ćaleta, Dražen Kurilovčan i Luka Vukšić, koji su donijeli odluku o najuspješnijim sastavima u pojedinim kategorijama:
Nagradu u kategoriji klasične glazbe osvojio je Vokalni ansambl Sakcinski, Ivanec (Varaždinska županija); voditeljica: Nada Peček
Nagradu u kategoriji slobodnih stilova i žanrova osvojio je Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina (Krapinsko-zagorska županija); voditeljica: Irena Kušec – Kovinčić.
Nagradu u kategoriji izvorne pučke glazbe osvojila je Pjevačka skupina „Ivančice“, Kupljenovo  (Zagrebačka županija); voditelj: Ivica Ivanković.
Nagradu u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova osvojio je Ženski vokalni sastav„Đurđevčice“, Đurđevac (Koprivničko-križevačka županija); Voditeljica: Kristina Benko Markovica.
Posebnu nagradu za osobitu izvedbu izvorne pučke glazbene baštine osvojila je Ženska vokalna skupina KUU-a „Društvo žena Gornji Kraljevec", Međimurska županija; Voditeljica: Julijana Kočila
Kao predstavnici 13. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava na Razglednici 6 kulturno-umjetničkog amaterizma 2017. odabrani su Vokalni ansambl Sakcinski, Ivanec i  Pjevačka skupina „Ivančice“, Kupljenovo
     
Susret je svečano zatvoren podjelom priznanja i nagrada Hrvatskog sabora kulture i poklon paketa sponzora. Tom su se prigodom publici i sudionicima obratili predsjednik Upravnog odbora HSK-a gdin Dejan Buvač i tajnica Zajednice KUU Bjelovarsko-bilogorske županije gđa Žana Vukoja koja je ujedno i zatvorila Susret. 
Nakon završenog koncertnog programa i dodjele nagrada organiziran je OKRUGLI STOL predstavnika vokalnih sastava i njihovih voditelja s članovima stručnog povjerenstva na temu njihovih izvedbi na Susretu. U toj su prigodi sudionici razmijenili svoje dojmove i dobili direktne savjete povjerenstva za nastavak njihova rada, te su po završetku Susreta dobili i njihova pismena izvješća što je programu dodao pedagošku i stručnu dimenziju.  EVALUACIJA PROGRAMA i dosega 13. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava kao i priprema pravila i programa narednog 14. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava bit će ostvarena na sastanku Stručnog savjeta za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture u prosincu 1026. godine.
Ulaz na 13. Susret bio je besplatan za sve posjetitelje u Domu kulture, kojih je tijekom Susreta bilo ukupno 200-tinjak. Službene video snimke Susreta objavljene su u cijelosti na Youtube kanalu HSK-a, a fotografije na službenim web stranicama i društvenim mrežama Hrvatskog sabora kulture. Autorice promotivnih i programskih materijala Susreta (programskog letka, plakata, knjižice, nagrada i priznanja) bile su članice dizajnerskog studija Bauer. Voditeljica programa bila je Anita Vegh.

Video snimke nastupa malih vokalnih sastava na prošlogodišnjem 13. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava pregledajte na službenom Youtube kanalu HSK-a. Za direktnu poveznicu kliknite OVDJE.

Programski letak

Programska knjižica

Plakat

VRH