HRSK

Glazba / Mali vokalni sastavi / Arhiva

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava u Bjelovaru

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održan je 7. i 8. studenoga 2015. u Domu kulture u Bjelovaru pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice KUU županije Bjelovarsko-bilogorske, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, Grada Bjelovara i II. OŠ Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Supokrovitelji Susreta bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, koji je ove godine u Bjelovaru okupio više od 250 pjevača, članova ukupno 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine po sljedećem rasporedu:

26.04. 2015., Slavonski Brod, 19. Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema: "Alaj pjevam i pjevati znadem!"

16.05.2015., Bjelovar, 12. susret malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije

16.05.2015., Sisak, 8. Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije

17.05.2015., Karlovac, 50. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava Karlovačke županije i večer malih pjevačkih skupina 19. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije, Ogulin, 5.6.2015.

7.06.2015., Ivanec, 12. Županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Varaždinske županije

13.06.2015., Križevci, 16. Smotra pjevačkih zborova i 12. smotra malih vokalnih sastava Koprivničko-križevačke županije

14.06.2015., Sveti Križ Začretje, 13. Smotra malih vokalnih sastava Krapinsko-zagorske županije

14.06.2015., Sveta Marija, 17. Smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Međimurske županije

14.06.2015., Zaprešić, 16. Susret zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije

18.06.2015., Grad Zagreb, 38. susreti zagrebačkih amatera

Na županijskim smotrama tijekom 2015. godine nastupio je ukupno 91 mali vokalni sastav u konkurenciji s ukupno više od 1100 pjevača koje su ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić. Odabir programa, vokalno-tehnička pripremljenost i kvaliteta interpretacije bili su ključni elementi ocjenjivanja stručnih selektora čijim su ocjenama odabrani sljedeći sudionici 12. susreta:

KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE:

1. Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica

2. Ženska skupina KUD-a „Sv. Ana - Vučjak“, Karlovac

3. Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“, Ivanovec

4. Ženski pjevački sastav KUD-a „Ivan Goran Kovačić“, Beravci

5. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac

6. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Tomislav“, Sveti Ivan Žabno

KATEGORIJA FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA

7. Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina

8. Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg

9. Pjevačka skupina „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“, Kupljenovo

10. Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“, Sisak

11. Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica

KATEGORIJA KLASIČNE GLAZBE

12. Renesansni ansambl Vokalnog ansambla „Vatroslav Lisinski“, Zagreb

13. Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec

14. Renesansni ansambl „Laudate“, Zagreb

KATEGORIJA SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA

15. Klapa „Voneti“, Karlovac

16. Ženska vokalna grupa „Jurjevke“, Gornja Stubica

17. Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava svečano je otvoren 7. studenoga u 17,00 h pozdravnim riječima Tajnika Hrvatskog sabora kulture g. Dražena Jelavića i zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednice Zajednice KUU BBŽ gđe Đurđica Ištef Benšić, nakon čega su uslijedili nastupi malih vokalnih sastava, te podjela priznanja i nagrada po kategorijama. Program Susreta, sukladno bogatstvu i žanrovskoj raznolikosti repertoara malih vokalnih sastava bio je tematski podijeljen u dvije cjeline. U okviru prve festivalske večeri pod nazivom Putovima tradicije nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova. Drugi dan Susreta (8.11.2015., od 17 h) naslovljen Od klasike do popa predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova. Odabrani predstavnik Varaždinske županije, Mješoviti MVS KUD-a „Stari Graničar“ iz Cirkvene, zbog spriječenosti članova, morao je otkazati nastup na Susretu. Iste su večeri, kao gošće nastupile članice nagrađivane ženske klape „Stentoria“ iz Daruvara. Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

U kategoriji izvorne pučke glazbe Nagradu je osvojila Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“ iz Bobovaca (voditelj: Renato Klarić) dok je u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“ iz Siska (voditelj: Dražen Kurilovčan). U istoj kategoriji, dodijeljene su i dvije dodatne nagrade: nagrada za kvalitetu zvuka, koja je pripala Pjevačkoj skupini „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“ (voditelj: Ivica Ivanković), dok je Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra (voditelj: Vjekoslav Martinić) nagrađena nagradom za raznolikost programa i nadahnutu izvedbu.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u kategoriji suvremenog višeglasja nagradu osvojili članovi Klape „Voneti“ iz Karlovca (voditelj: Veton Marevci), koji će predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2016.

Nakon programa obje koncertne večeri, organiziran je okrugli stol predstavnika vokalnih sastava i njihovih voditelja s članovima stručnog povjerenstva na temu njihovih izvedbi na Susretu. U toj su prigodi sudionici razmijenili svoje dojmove i dobili direktne savjete povjerenstva za nastavak njihova rada, te su po završetku Susreta dobili i njihova pismena izvješća što je programu dodao pedagošku i stručnu dimenziju.

 

Susret su službeno zatvorile predstavnice suorganizatora, gđa. Srđana Vrsalović, stručna suradnica za glazbenu kulturu Hrvatskog sabora kulture i gđa. Žana Vukoja, tajnica Zajednice KUU-a Bjelovarsko –bilogorske županije. Susret su medijski popratili Hrvatska radiotelevizija, Radio Terezija, Mreža TV, Bjelovarac, Bjelovarac Novi i Bjelovarski list. O 12. Susretu, dana 17.11.2015. u programu „Glasa Hrvatske“ Hrvatskog radija, emitirana je autorska emisija „Baština“ autorice i voditeljice Mirjane Žugec Pavičić. Ulaz na Susret bio je besplatan za sve posjetitelje u Domu kulture, kojih je tijekom dva dana bilo ukupno 200-tinjak. Svim su sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u kao i fotografije autora Gordana Sirotića. Autorice promotivnih i programskih materijala Susreta (programskog letka, plakata, knjižice, nagrada i priznanja) bile su članice dizajnerskog studija Bauer. Voditeljica programa bila je Romana Pavlović.

VRH