HRSK

Glazba / Mali vokalni sastavi / Arhiva

1. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava

18. rujna 2004. g. u Mariji Bistrici je održan 1. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava.

 

 

Organizator je bio Hrvatski sabor kulture, suorganizatori: Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih udruga Županije krapinsko-zagorske, Turistička zajednica općine Marija Bistrica te KUD ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice, pokrovitelj: Krapinsko-zagorska županija, supokrovitelj: općina Marija Bistrica, a medijski pokrovitelj Radio Marija Bistrica. 

Susretu je prethodilo 5 županijskih smotri održanih u Gornjem Jesenju, Karlovcu, Macincu, Virju i Zaprešiću na kojima je nastupilo sveukupno 20 malih vokalnih sastava

Za državni Susret selektori Branko Starc, Bojan Pogrmilović te Sanja Drakulić izabrali su 11 najuspješnijih amaterskih malih vokalnih sastava iz Sv. Ivana Žabnog, Vrbovca, Štrigove, Karlovca, Gornje Stubice, Huma na Sutli, Čakovca, Velike Gorice, Đurđevca te Marije Bistrice. Njihove nastupe je pratilo Stručno povjerenstvo u sastavu: Robert Homen - (predsjednik), Branka Bubalo-Paliska i Heda Gospodnetić koje je vrednovalo nastupe malih vokalnih ansambala. 

Događanja je pratio Radio Marija Bistrica. Svi programi sudionika snimljeni su na 2 CD-a za potrebe vokalnih sastava i Hrvatskog sabora kulture. 

Susret je svečano otvoren u 16:00 sati, u Kino dvorani  državnom himnom u izvedbi Pjevačkog sastava KUD-a ''Tomislav'' Sv. Ivan Žabno, a pod ravnanjem dirigentice Višnje Radić. Potom su uslijedile pozdravne riječi načelnika općine Marije Bistrice gosp. Stjepana Muheka, Županice Krapinsko-zagorske županije gđe. Vlaste Hubicki te Tajnika Hrvatskoga sabora kulture gosp. Damira Bačića. 

Nastupi malih vokalnih sastava odvijali su se slijedećim redom: Pjevački sastav KUD-a ''Tomislav'' Sv. Ivan Žabno, Muški pjevački oktet ''Kaj'' Hum na Sutli, Muški vokalni ansambl ''Petar Zrinski'' Vrbovec, Vokalna grupa ''Karlovčanke'' – Karlovačko pjevačko društvo, Ženski vokalni ansambl ''Fiola'' Gornja Stubica, Ženska vokalna skupina KUD-a ''Sv. Jeronim'' Štrigova, Klapa ''Bistrica'' Marija Bistrica, Karlovački vokalni oktet, Ženska vokalna grupa pjevačkog zbora ''Josip Štolcer Slavenski'' Čakovec, Vokalna skupina ''Gradići'' KUD-a ''Gradići'' V. Gorica te Ženski vokalni sastav KUD-a Petar Preradović '' Đurđevčice'' Đurđevac. 

Na Susretu je sudjelovalo sveukupno 110 pjevača

Nakon nastupa zadnjeg vokalnog sastava podijeljena su priznanja svim sudionicima Susreta te je održan Okrugli stol s dirigentima ansambala, Stručnim povjerenstvom te predstavnicima HSK kao i novinarima.

Organizacijski, ovaj Susret je protekao vrlo dobro. Generalno gledajući, 1. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava pokazao je stanoviti broj kvalitetnih malih vokalnih ansambala koji su zalog uspješnosti i razlog organiziranja budućeg Susreta. 

 

***

 

Izvadci iz stručnih zapažanja: 

Robert Homen: 

S obzirom na sve veći porast malih vokalnih ansambala u svijetu, poglavito u Europi, treba odati priznanje što je ovaj projekt počeo saživljavati kao festival u Hrvatskoj. 

Primjetan je to porast kako među profesionalnim zborovima, a posebno u amaterskim. Velika prednost ovog festivala je u tome što njeguje hrvatski folklor i to folklor na koji se ne obraća dovoljno velika pažnja, folklor Podravine, Zagorja, Međimurja itd. Do sada smo mogli primijetiti kako se prilično njeguje kultura klapskog pjevanja u Dalmaciji, tamburica u Slavoniji, folklora u Istri, pa i ganga je čini mi se više zastupljena. Bilo bi jako dobro kad bi Ministarstvo kulture obratilo veću pozornost na ovaj problem i pokušalo ga riješiti i to tako da za početak angažira profesionalne etno muzikologe da posjete sela u kojima se još uvijek pjeva na specifičan način narodna pjesma i da ih zapišu jer ako se to ne učini mogle bi pasti u zaborav čime će Hrvatska puno izgubiti. Nadalje, trebalo bi angažirati ljude koji iz profesionalne perspektive poznaju specifičan način pjevanja da svoje znanje prenose na mlađe naraštaje putem raznoraznih seminara. I naravno nastaviti praksu festivala s posebnom pažnjom na folklor tih krajeva jer će to također pospješiti očuvanje hrvatske glazbene baštine i afirmirati je.

Branka Bubalo-Paliska:

Prvo bih željela pohvaliti organizatora Susreta što su ovako vrijednu ideju pretvorili u djelo. Susret u cjelini je apsolutno uspio. Organiziran je prvi put, a nastupilo je jedanaest sastava. Svi koji se bavimo radom s ansamblima svjedoci smo sve težeg okupljanja većeg broja pjevača, pa tako mnogi ansambli ne bi imali priliku pokazati svoj rad na manifestaciji ovakvoga karaktera. Imali smo priliku čuti jako dobre ansamble i one koji će uz dobronamjerne upute popraviti rezultate rada svoga ansambla sigurno već do sljedećih Susreta.

Heda Gospodnetić: 

...pohvale voditeljima na spretnosti i spremnosti aranžiranja pjesama za svoje sastave i za strpljenje i razumijevanje u radu s tako malim ansamblima. Pohvale organizatorima na ideji i uspješnoj realizaciji 1. susreta hrvatskih malih vokalnih sastava.

Programski letak

VRH